Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2009 - Anul XIV, nr. 29 (4015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Academicianul Constantin Ciopraga a fost înmormântat, la Iaşi, cu onoruri militare

Academicianul Constantin Ciopraga a fost înmormântat, ieri, cu onoruri militare, în Cimitirul Eternitatea din Iaşi, în prezenţa câtorva sute de persoane, slujba de înmormântare fiind oficiată de 11 preoţi în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Trupul neînsufleţit a fost depus, ieri dimineaţă, în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, după care sicriul a fost transportat la Biserica Bărboi, unde a avut loc o slujbă de pomenire.

Fostul academician a fost înhumat în Parcela Eroilor din cimitirul Eternitatea din Iaşi, în prezenţa a sute de ieşeni, precum şi a numeroase personalităţi culturale şi oficialităţi locale.

La ceremonie au fost prezenţi şi soldaţi din cadrul Garnizoanei Iaşi, care au prezentat onoruri militare, Constantin Ciopraga fiind unul din foştii prizonieri ai trupelor sovietice, în perioada celui de-al doilea război mondial.

"Regretatul academician Constantin Ciopraga şi-a dedicat întreaga viaţă culturii şi literaturii, fiind cunoscut ca un prestigios istoric al literaturii române, eseist de înaltă clasă, personalitate marcantă a comunităţii literare româneşti. Verticalitatea sa morală, competenţa sa ştiinţifică şi spiritualitatea sa creştină au făcut din el o coloană de lumină a culturii şi literaturii române", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, în mesajul de condoleanţe trimis familiei îndoliate.

Academicianul Constantin Ciopraga, scriitor şi critic literar, a murit la Iaşi, luni după-amiază, la vârsta de 92 de ani, cauza decesului fiind, potrivit familiei, un infarct sau o comoţie cerebrală.

Constantin Ciopraga a fost critic şi istoric literar, profesor universitar, scriitor şi membru de onoare al Academiei Române. El a făcut studiile liceale la Paşcani şi la Fălticeni şi universitare (Facultatea de Litere şi Filozofie) la Iaşi. Şi-a continuat specializarea în Franţa (1939). În 1956 a devenit doctor în filologie, iar în 1968 a obţinut titlul de doctor docent. A fost profesor la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi" din Iaşi şi la un liceu din Paşcani. În 1949 a devenit asistent la Universitatea din Iaşi, urcând apoi toate treptele ierarhiei didactice, până la titlul de profesor universitar, pe care l-a obţinut în anul 1962.

Ciopraga scris numeroase monografii consacrate unor mari scriitori români, printre care Calistart Hogaş, George Topârceanu, Mihail Sadoveanu şi Hortensia Papadat-Bengescu.

A semnat peste 60 de studii introductive şi peste 1.000 de articole şi eseuri publicate în reviste de profil din ţară şi din străinătate. Este şi autorul volumului de poeme „Ecran interior” (1975) şi al romanului „Nisipul” (1989).

Constantin Ciopraga A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari din Paris.

Constantin Ciopraga este cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, precum şi al oraşelor Fălticeni, Paşcani şi Tîrgu Neamţ.

În anul 2002, Ciopraga a fost distins cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academicianul Constantin Ciopraga a fost înmormântat, la Iaşi, cu onoruri militare.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Academicianul Constantin Ciopraga a fost înmormântat, la Iaşi, cu onoruri militare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei