Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 ian 2009 - Anul XIV, nr. 21 (4007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu:

Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la RRA, că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei.

"Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe toate salariile şi pensiile, să vedem ce se întâmplă (în economie, n.r.)", a spus Băsescu.

El a adăugat că, în opinia sa, priorităţile sunt legate de dirijarea resurselor spre începerea de lucrări care să genereze locuri de muncă, de plata datoriilor Guvernului către agenţi, de reducerea aparatului birocratic, care este "sufocant şi ineficient".

Băsescu a menţionat că o capcană legată de întocmirea proiectului bugetului pe 2009 este încercarea Guvernului de a îndeplini în acest moment promisiunile electorale, în condiţiile în care acestea au fost asumate pentru patru ani.

"Ideea că trebuie să le acoperim acum, când suntem constrânşi de o stare de criză economică nu poate duce decât la colaps", a spus Băsescu, menţionând însă că pentru el, dorinţa de a rezolva problema creşterii salariilor profesorilor şi pensiilor este mare.

"Dar o acţiune iresponsabilă de a duce în salarii resursele financiare ale Bugetului ar fi o mare eroare, pentru că în momentul de faţă, două lucruri sunt cheie pentru ca România să poată funcţiona: primul, plata imediată a datoriilor către agenţii economici. Sunt în total, de la administraţia centrală, 8,2 miliarde car sunt bani datoraţi firmelor care au făcut prestaţii, au facturat şi au primit banii şi încă un miliard de la administraţiile locale", a menţionat şeful statului.

El a adăugat că ar înţelege însă dacă Guvernul va dori să demonstreze că se ţine de cuvânt legat de promisiunile electorale vizând creşterile de salarii şi pensii, însă cu un moratoriu de şase luni vizavi de aceste venituri, pentru a vedea cum reacţionează economia.

Băsescu a spus că o altă "capcană" care este pregătită sau susţinută, "probabil involuntar" de presă şi de politicieni este, în prezent, ideea că nu este momentul oportun pentru modernizarea statului, în condiţii de criză. El a explicat că este vorba despre o capcană pentru că modernizarea statului trebuie să se întâmple, în condiţiile în care criza va trece în doi sau trei ani.

Băsescu a spus că, dacă se îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni şi se diminuează numărul funcţionarilor, atunci vor fi bani "pentru toate".

El a menţionat însă că efectele "închiderii robinetului risipei" se vor face simţite peste două-trei luni.

"Deci, dacă se închid aceste robinete, imediat, aşa cum intenţionează Guvernul Boc - reuşitele sunt mai mici, se pare, şi avem exemplul Ordonanţei de urgenţă, care a fost respinsă de Curtea Constituţională - dar dacă se închid robinetele acestei risipe, vor fi bani pentru toate. Important este, însă, că de la decizia de închidere a robinetelor până la închidere efectivă durează cel puţin două-trei luni, pentru că personalul, reducerea cu 20% pe medie, pe care şi-a asumat-o Guvernul nu se poate face în 24 de ore. Este o procedură întreagă să disponibilizezi oameni", a spus preşedintele.

 

Două alternative pentru Guvern

Preşedintele a spus că depinde însă de Guvern, fiind responsabilitatea celor două partide, dacă doreşte să dirijeze resursele către salarii şi pensii sau către mişcarea economiei. "Aici jumătăţile de măsură nu vor funcţiona", a adăugat el.

"Guvernul are două alternative: să dirijeze banii, să pună în mişcare economia, şi am vorbit despre câteva soluţii aici, sigur Guvernul are şi altele; eu spun ce cred, că sunt liber şă mă exprim - deci are alternativa să pompeze banii către economie, să pună economia în mişcare, să creeze locuri de muncă, să genereze venituri şi în bugetul asigurărilor sociale şi în bugetul de stat, sau, dacă cele două partide vor stabili că e mai important ca acum să demonstreze că se ţin de cuvânt, pentru că şi atmosfera care s-a creat este că nu se ţin de cuvânt, pot să facă şi acest lucru, deşi eu nu le acuz 100%, pentru că nimeni nu a avut nici evaluarea reală a deficitului bugetar de 5,2%, oficial bugetul votat era cu deficit bugetar de 2,3%, deci de aici au plecat partidele. Nici profunzimea crizei economice nu era cunoscută la momentul la care ei susţineau aceste lucruri, pentru că a fost o lipsă totală de transparenţă a Ministerului de Finanţe. Deci nu le-aş acuza dacă spun românilor «dragi români, asta e situaţia reală, propunem un moratoriu pe orice mărire de salarii, pensii pentru şase luni, punem economia în mişcare, vedem care sunt rezultatele în bugetul de stat şi pe urmă mărim, încercând să ne respectăm angajamentele, ţinând cont de faptul că nu toate angajamentele sunt angajamente imediate, cum este Legea pentru salarizarea profesorilor». Multe din ele sunt obiective până la sfârşitul mandatului, deci până în 2012. Deci, dacă o asemenea abordare ar exista la Guvern, eu aş susţine-o, pentru că mi s-ar părea extrem de raţională", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei