Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportată din bugetul Educaţiei, susţin sindicaliştii din învăţământ

Sindicatele din învăţământ consideră că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută votată de Camera Deputaţilor poate fi acoperită din bugetul de şase la sută acordat pentru Educaţie şi ameninţă cu greva generală dacă legea nu va fi promulgată.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, ieri, că există resurse suficiente în bugetul Educaţiei pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu peste 50 la sută şi că sindicaliştii nu cer bani din altă parte, apreciind că această creştere nu produce inflaţie.

"Banii îi putem găsi în bugetul Educaţiei, nu trebuie să apelăm la altcineva. Nouăzeci la sută din noi, profesorii, avem statut de intelectuali şi trebuie să ajungem să fim într-adevăr o categorie prioritară", a spus Cornea la dezbaterea organizată de federaţiile din învăţământ cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei.

Declaraţia lui Cornea a fost contrazisă de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent la dezbatere, care a spus că bugetul Educaţiei de şase la sută reprezintă numai creşterile salariale, dacă legea va fi promulgată, şi nu va mai rămâne nici un ban pentru investiţii.

"Anul următor şi următorii ani nu vom mai repara nimic, nu vom mai cumpăra nici un autobuz, nici un calculator. Toţi banii se vor duce spre creşterile salariale. Din 2004 până în prezent, salariile profesorilor s-au dublat, aceştia fiind singura categorie bugetară care a beneficiat de o asemenea creştere salarială", a spus Adomniţei.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a avertizat Guvernul că reprezentanţii cadrelor didactice nu vor sta cu mâinile încrucişate şi a ameninţat chiar cu greva generală dacă legea nu va fi votată.

"De data aceasta ni s-a luat un drept. Avem o lege votată în unanimitate, iar Guvernul o ignoră şi face totul ca ea să fie anulată", a spus Isvoranu.

Deputatul Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD şi rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a spus că majorările salariale de peste 50 la sută din învăţământ reprezintă de fapt o creştere de aproximativ zece procente, scăzând inflaţia şi majorările promise deja de Guvern, în două tranşe, respectiv nouă la sută de la 1 octombrie şi alte 12 procente în 2009.

Andronescu a explicat că în acest an salariile cadrelor din învăţământ reprezintă 9,81 miliarde de lei din bugetul Educaţiei de 26,4 miliarde de lei. În 2009, salariile cadrelor didactice vor reprezenta 14,73 miliarde de lei, respectiv o creştere cu 4,9 miliarde de lei, a precizat Andronescu.

Din această sumă, 60 la sută se reîntorc la buget prin taxe şi mai rămân două miliarde de lei, care nu reprezintă un efort bugetar foarte mare şi poate fi suportat, a mai spus Andronescu.

"Învăţământul poate primi o creştere salarială care nu este fantastică, există bani la buget pentru asta. Profesorii nu merită să fie scoşi în piaţa publică drept vinovaţi pentru situaţia economică actuală", a declarat Andronescu.

Analistul economic Ilie Şerbănescu a apreciat că gestul ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi al premierului Călin Popescu Tăriceanu este "incalificabil", pentru că aceştia trebuiau să spună cu trei zile înainte ca legea să fie votată în Parlament care este situaţia bugetară.

"Astfel puteau evitat convocarea CSAT şi să îi ceară lui Băsescu să nu promulge legea", a spus Ilie Şerbănescu.

Acesta a mai afirmat că în România, puţin peste 30 la sută din Produsul Intern Brut reprezintă cheltuielile cu munca, inclusiv salariile, 15 la sută este amortizarea, restul fiind profiturile, în timp ce în Occident este invers, cheltuielile cu munca reprezentând între 50 şi 60 la sută.

În opinia ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, construcţia bugetară din România este greşită, acest lucru reprezentând de fapt "miezul problemei".

Demnitarul a susţinut că ar trebui introdus criteriul de performanţă în educaţie. "Nu avem rezultate care să salte învăţământul românesc, nu avem o universitate de rang european, iar aceste probleme trebuie rezolvate pe termen scurt. Trebuie să aşezăm societatea pe o ierarhie", a spus Mariana Câmpeanu.

Ea le-a cerut sindicaliştilor să ajute la construirea unui program de guvernământ, să se implice. "Degeaba vă luptaţi pentru această creştere de 50 la sută, pentru că anul viitor este posibil să aveţi nişe hârtii în buzunar cu care să nu puteţi face nimic", le-a spus ministrul Muncii reprezentanţilor federaţiilor din educaţie.

Ministerul Muncii a subliniat că după decizia Curţii Constituţionale, dacă legea de majorare a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată, sursele financiare vor fi luate dintr-o parte a bugetului şi date la capitolul salarii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportată din bugetul Educaţiei, susţin sindicaliştii din învăţământ.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportată din bugetul Educaţiei, susţin sindicaliştii din învăţământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei