Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Războiul din Caucaz

Rusia a continuat ieri bombardamentele în defileul Kodori, singura zonă din republica separatistă Abhazia controlată de georgieni, şi a început atacul în regiunea Zugdidi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne.

"Rusia continuă bombardamentele în defileul Kodori începând de sâmbătă şi acum bombardează şi regiunea Zugdidi", situată în vestul Georgiei, nu departe de republica separatistă georgiană Abhazia, a declarat Şota Utiaşvili.

Anterior, în jurul orei locale 05.00 (04.00 ora României), "avioanele ruseşti au lansat mai multe bombe asupra unui aeroport militar din apropiere de aeroportul internaţional" al capitalei georgiene, a declarat secretarul Consiliului de securitate georgian, Aleksandr Lomaia.

"Nici un avion (georgian) nu se afla acolo, misiunea lor era de a distruge pistele", a precizat el.

Numai două bombe au explodat, provocând pagube minime unei piste, în timp ce altele ar putea fi lansate în orice moment, a relatat un fotoreporter al AFP, citând autorităţile aerportuare. Nici o victimă nu a fost semnalată pentru moment.

Televiziunea publică georgiană a menţionat sâmbătă mai multe bombardamente, dintre care ultimul la ora locală 23.20 (22.20 ora României), fără a furniza alte detalii.

Pe de altă parte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, navele de război ruseşti "au ajuns în portul Oceamcira", situat la circa 30 de kilometri de frontiera de Abhazia, independentă de facto, şi restul teritoriului georgian, a precizat Lomaia.

Un număr de 4.000 de militari ruşi au debarcat aici, iar alţi 6.000 au pătruns în ultimele ore în republica separatistă georgiană prorusă Osetia de Sud, scrie un comunicat al Guvernului georgian, difuzat duminică.

Tot potrivit lui Lomaia, Rusia a mobilizat în Osetia de Sud, în noaptea de sâmbătă spre duminică, "circa 100 de piese de artilerie grea" şi a trimis "un mare număr de vehicule blindate" în apropiere de frontiera ruso-georgiană, la aproximativ 35 de kilometri de această regiune separatistă.

 

Ruşii se îndreaptă spre sud

Forţele ruse se îndreaptă spre sud, iar forţele georgiene s-au poziţionat pentru a apăra oraşul Gori, a afirmat secretarul Consiliului de securitate georgian, Aleksandr Lomaia, ieri, în cadrul unei teleconferinţe.

"Trupele ruse (care se află în Osetia de Sud-n.r.) se îndreaptă spre sud, iar următoarea etapă în această direcţie este oraşul Gori", a declarat Lomaia. "Trupele noastre sunt poziţionate pentru a apăra oraşul", a adăugat el.

Gori, cel mai mare oraş georgian din apropierea reigunii separatiste Osetia de Sud, este considerat un nod strategic în Georgia, ţară muntoasă din Caucaz, întrucât controlează legăturile dintre estul şi vestul ţării.

"Deocamdată nu sunt confruntări acolo, nici bombardamente", a precizat oficialul georgian.

El a confirmat că trupele georgiene au fost regrupate "la sud de Ţhinvali", capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, şi că se aflau în afara teritoriului separatist.

"Preşedinţii (american George W.) Bush şi (francez Nicolas) Sarkozy au prezentat două iniţiative care sunt în mare parte similare", prevăzând în prealabil retragerea trupelor din regiunea separatistă, a declarat el.

"Noi ne-am îndeplinit partea noastră din această iniţiativă. Ruşii nu au făcut-o, ci dimpotrivă, şi-au sporit prezenţa militară", a adăugat el, constatând că eforturile internaţionale pentru obţinerea unui acord de încetare a focului au "eşuat" pentru moment.

"Ruşii, în pofida dimensiunii forţelor intrate în Georgia, nu au reuşit să ne înfrângă trupele, dar trebuie să fim realişti, va fi foarte dificil să facem faţă", a precizat Aleksandr Lomaia.

 

Stare de război în Abhazia

Autorităţile din Abhazia, regiune separatistă din Georgia, au decis decretarea "stării de război" într-o parte a teritoriului său, ieri, începând de la ora 20.00 GMT (23.00, ora României), a anunţat agenţia Interfax, citând un decret al preşedintelui Serghei Bagapş.

Starea de urgenţă se va aplica în districtele Gali, Tkvarceli, Oceamcira şi Gulripci, precum şi într-o parte a districtului Suhumi.

Abhazia, care a decretat o mobilizare parţială a rezerviştilor săi, continua ieri bombardamentele aeriene şi tirurile de artilerie în zona defileului Kodori, aflată sub controlul Georgiei, a precizat un reprezentant al lui Bagapş, citat de Interfax.

Unităţi ale armatei abhaze au fost de asemenea mobilizate până la fluviul Inguri, la frontiera cu Georgia, în districtul Gali, regiune abhază populată în majoritate de georgieni.

Separatiştii proruşi din Abhazia au demarat sâmbătă o operaţiune militară pentru a îndepărta soldaţii georgieni din defileul Kodori, deschizând practic un nou front în faţa forţelor de la Tbilisi, care au lansat în noaptea de joi spre vineri o ofensivă împotriva Osetiei de Sud.

 

Rusia, acuzată că încearcă să înlăture regimul georgian

Ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, a acuzat ieri Moscova că încearcă să determine înlăturarea regimului georgian, relatează AFP.

El afirmase, în cursul zilei, că Statele Unite "condamnă agresiunea rusă împotriva suveranităţii Georgiei" şi faptul că Rusia "îi vizează pe civili şi duce o campanie de teroare". În cursul unei noi runde de consultări în Consiliul de Securitate, el a avertizat Moscova şi în legătură cu posibilele "consecinţe" ale "agresiunii" împotriva Georgiei.

Ulterior, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apreciat drept "complet inacceptabile" acuzaţiile formulate de Statele Unite, conform cărora armata rusă desfăşoară o campanie "de teroare" în Georgia. "Este complet inacceptabil, mai ales în gura reprezentantului unei ţări ale cărei acţiuni în Irak, Afganistan şi Serbia le cunoaştem", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

 

Saakaşvili cere intervenţie diplomatică americană

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a cerut ieri o intervenţie a diplomaţiei americane în vederea reglementării conflictului dintre Georgia şi Rusia, relatează AFP.

"Cred că Statele Unite sunt ţara cea mai puternică din lume, cu multă influenţă, şi au multe mijloace diplomatice care pot fi folosite", a declarat el, într-un interviu acordat canalului de televiziune american CNN.

Saakaşvili au adăugat că trupele georgiene s-au retras din Osetia de Sud, informaţie despre care Rusia susţine că ar fi inexactă.

 

Doi jurnalişti au fost ucişi în Osetia de Sud

Doi jurnalişti au fost ucişi în republica separatistă georgiană Osetia de Sud, unde se desfăşoară un conflict armat între trupele ruse şi cele georgiene, a anunţat ieri postul de radio Ecoul Moscovei, citat de AFP.

Cei doi - Grigol Cihladze şi Aleksandr Klimciuk - au intrat în zona de conflict cu armata georgiană, a precizat pentru postul de radio corespondentul ediţiei ruse a săptămânalului Newsweek, Orkhan Djemal.

Cihladze relata despre conflict pentru săptămânalul Russian Newsweek, iar Klimciuk lucra ca fotograf pentru agenţia de presă Itar-Tass, a precizat agenţia News Georgia, conform căreia cele două victime sunt de naţionalitate georgiană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Războiul din Caucaz.
 Vizualizări articol: 695 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Războiul din Caucaz0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei