Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2008 - Anul XIII, nr. 175 (3856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prutul a inundat sute de gospodării în judeţul Botoşani

Sute de persoane evacuate, mii de hectare de teren inundate şi zeci de case acoperite de ape. Aşa arăta ieri bilanţul inundaţiilor din judeţul Botoşani, însă situaţia se schimba de la o oră la alta.

Din cauza unei viituri din Ucraina, apele râului Prut au inundat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, satul Baranca din comuna Hudeşti. Pompierii şi serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, ajutaţi de jandarmi, au acţionat pentru evacuarea din case a zeci de familii. Decizia a fost luată de subprefectul judeţului Botoşani, David Aniţei Şalgău, preşedinte interimar al Comitetului Judeţean pentru situaţii de Urgenţă.

Potrivit unei situaţii oficiale, 212 persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, aceştia fiind cazaţi la rude sau la şcoala din localitate. De asemenea au mai fost evacuate din faţa viiturii 914 animale.

Din cauza situaţiei critice, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la primăria comunei Hudeşti a organizat o şedinţă extraordinară, care a avut loc chiar în sediul Primăriei Hudeşti. Bilanţul provizoriu indica 56 de gospodării inundate şi opt case distruse total.

De asemenea, 200 de persoane din satul Rogojeşti, comuna Mihăileni, s-au trezit, sâmbătă seara, cu casele inundate după ce pârâul Molniţa a ieşit din matcă.

Ieri, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Botoşani spuneau că bilanţul era unul dramatic - 2.500 de hectare de teren arabil inundat de pe raza localităţilor Baranca, Rogojeşti, Păltiniş, Cîndeşti, Hilişeu Crişan, Bucecea, Rădăuţi Prut şi Tudora şi 1.269 de hectare de păşuni şi fâneţe. Au fost colmatate şi inundate 570 de fântâni şi 84 de poduri şi podeţe.

“Evaluarea exactă a distrugerilor cauzate de inundaţii precum şi cuantificarea pagubelor va fi efectuată după retragerea apelor”, a precizat plutonierul Dorina Lupu, subofiţer de relaţii publice în cadrul IJSU Botoşani.

 

Viitură la Rădăuţi Prut

Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în nordul judeţului şi în Ucraina, apele râului Prut au depăşit, ieri dimineaţă, debitul Dunării. O viitură puternică formată în Ucraina a măturat tot ce a prins în cale. Aşa se face că în noaptea de sâmbătă spre duminică, comuna Rădăuţi Prut a fost inundată în totalitate. Ajutaţi de jandarmi, poliţişti de frontieră şi membrii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, pompierii au evacuat din calea apelor 262 de persoane. Un bilanţ provizoriu arăta că 83 de locuinţe au fost inundate în comuna Rădăuţi Prut şi 2 case în localitatea Rediu. Din cauza viiturii, circulaţia pe două drumuri naţionale era blocată. Astfel, ieri dimineaţă nu se putea circula pe drumul naţional 29 A de la Rediu la Rădăuţi Prut şi pe drumul naţional 24 C între Miorcani şi Rădăuţi Prut. Operaţiunea de evacuare a cetăţenilor, animalelor şi bunurilor acestora se desfăşoară şi la această oră. “Prognoza hidro-meteorologică nu este deloc îmbucurătoare, cota de pericol a râului Prut fiind în creştere. Dimineaţă cota de pericol era depăşită cu 3,7 metri”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. Drept urmare, cei de la Apele Române au dispus creşterea debitului de evacuare prin barajul de la Stînca – Costeşti pentru ca lacul de acumulare să preia întreaga viitură.

Sebastian GHEORGHIU
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prutul a inundat sute de gospodării în judeţul Botoşani.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prutul a inundat sute de gospodării în judeţul Botoşani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei