Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iun 2008 - Anul XIII, nr. 144 (3825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cadrele didactice care înlocuiesc sau falsifică lucrări la bacalaureat, sancţionate penal

Cadrele didactice care furnizează candidaţilor soluţii pentru probele de la bacalaureat, care înlocuiesc sau falsifică lucrări sau care dovedesc neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal, anunţă Ministerul Educaţiei.

Ministerul atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că respectarea Metodologiei de bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea acestui examen. Încălcarea normelor prevăzute în documentul amintit constituie abatere disciplinară.

Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare, prin care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei, precizează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).

 

Abateri şi sancţionări.

Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile Codului penal. În astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau, după caz, Comisia Judeţeană de Bacalaureat sau cea a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.

În cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,5 puncte - în plus sau în minus - între nota iniţială şi nota obţinută la contestaţii, inspectoratele şcolare analizează situaţia, în termen de 30 de zile de la finalizarea contestaţiilor. În situaţii justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară pentru sancţionarea celor care se fac vinovaţi de comiterea abaterilor.

 

Sancţiuni disciplinare.

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15 la sută, pe o perioadă de 1 - 6 luni, neselecţionarea cadrelor didactice respective în vederea participării la comisiile de examen în sesiunile următoare, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

MECT interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.

Astfel, Ministerul Educaţiei atrage atenţia tuturor celor implicaţi că va aplica întocmai toate sancţiunile pe care le are la dispoziţie în cazul în care va fi constatată prejudicierea examenului de bacalaureat.

Sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat 2008 începe luni, 23 iunie, cu proba orală de limba şi literatura română, care va continua şi marţi, 24 iunie.

Elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine, în zilele de 24 şi 25 iunie, proba orală la limba şi literatura maternă. În25 şi 26 iunie se desfăşoară ultima probă orală, cea la limba şi literatura modernă. Primul test scris (limba şi literatura română) va avea loc vineri, 27 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadrele didactice care înlocuiesc sau falsifică lucrări la bacalaureat, sancţionate penal.
 Vizualizări articol: 329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cadrele didactice care înlocuiesc sau falsifică lucrări la bacalaureat, sancţionate penal5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spune ceva trimis de
(21 iun 2008, 13:49:01
Temida spune ceva ,HIENO!
1.1  RE: Spune ceva trimis de
(21 iun 2008, 22:48:16
Cadrele didactice care fac asemenea fapte trebuie intelese:au devenit emo si daca le suparati se sinucid. Aplicati cu dumealor acele metode pe care onor psihologii le-au recomandat, prin comunicat de presa, parintilor alcoolici sau aproape analfabeti pentru stingerea conflictului dintre generatii. Ioane nu fii nerabdator, vine ea Temida, problema este :unde o fi disparut Alinuta copil sadic?
1.2  RE: Spune ceva trimis de
(22 iun 2008, 20:48:49
Bacalaureatul nu a fost si nu va fi niciodata un examen corect atata timp cit gasca de la inspectorat nu vrea sa fie un examen cu adevarat curat. De ce? Simplu. Lor le place sa se laude cu procente de 99%!!!
1.3  RE: Spune ceva trimis de
(23 iun 2008, 08:44:47
daca ar fi fost un examen corect nu prea cred ca ar fi trecut asa usor lumea examenu,si nu vezi ca in ziua de azi fara examen esti un nimeni,si asa cum ai rezolvat u ar trebui sa ncerce si altii,ca au dreptul.si mai ales la oral,macar sa intre in bac ca dupa aia se descurca ei,nu crezi?

2.   Cine-i crede pe astia? trimis de
(22 iun 2008, 09:55:09
Pai de unde se mai da rtainul celor de la inspectorat? Daca nu ia amaritul o spaga cit de mica nu mai are de unde da decit din bruma aia de bani pe care o ia pentru bac. Si atunci? unde se ajunge? Gasca celor de la ISJ nu mai au de unde suge.

Oricum, a avut grija tov Monacu pe cine sa numeasca in comisiile de bac ca sa isi aranjeze el apele.
3.   RACA INTRE EVALUATORI LA ROMANA trimis de
(22 iun 2008, 17:38:59
CEI BATRANI SUNT IN MAI MULTE COMISII,SI CEI TINERI COMENTAU ANUL TRECUT CA PUNCTUL ERA 1 MILION LEI SI ASA FACEAU MAI MULT .

PROFESORI FARA GRADE DIDACTICE IN COMISII DE VALUATORI.
4.   Intrebari de logica trimis de
(22 iun 2008, 20:46:37
1. De unde stia onor comisia judeteana de bacalaureat sau chiar cei de la MECT ca se practica astfel de chestii?

2. De ce nu s-au luat masuri pina acuma?
4.1  RE: Intrebari de logica trimis de
(23 iun 2008, 08:48:00
crezi ca elevii din anii precedenti au putut sa taca din gura.ei se lauda.de unde altundeva se stie ce se practica?si daca se luau masuri se luau prea drastic si iar nu era bine,dar nu cred ca comisia se mai risca sa primeasca bani la cata codita au.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei