Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu UNICEF

350.000 de copii români, afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate

Aproximativ 350.000 de copii români sunt afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate, potrivit unui studiu al UNICEF prezentat ieri, numărul acestora fiind de aproape de cinci ori mai mare decât cel înregistrat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Potrivit studiului naţional, comandat de UNICEF şi Organizaţia Alternative Sociale din Iaşi şi realizat în perioada aprilie - octombrie 2007, aproximativ 350.000 de copii din România se confruntă cu problemele apărute în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, mai mult de o treime dintre ei fiind afectaţi de migraţia ambilor părinţi.

Cea mai recentă monitorizare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), din 30 iunie 2007, arată că 82.464 de copii au cel puţin un părinte în această situaţie. Dintre aceştia, 26.406 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar 8.904 au părintele unic susţinător în afara ţării.

Potrivit studiului UNICEF, jumătate dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate au sub 10 ani, peste 50 la sută dintre aceştia având între doi şi şase ani.

"Chiar dacă în termeni de procentaje cifra nu este mare, estimările arată că 4% dintre copiii cu ambii părinţi migranţi au vârsta sub un an. Mai mult de atât, în termeni de timp petrecut fără părinţi, 16% din copiii cu ambii părinţi plecaţi au petrecut mai mult de un an fără aceştia, iar 3% chiar mai mult de patru ani", potrivit raportului prezentat ieri.

 

În grija bunicilor.

De asemenea, din cercetarea comandată de cele două organizaţii nonguvernamentale rezultă că 78% dintre copiii care au doar tatăl plecat au locuit cu mama cea mai mare parte a timpului în ultimele şase luni înainte de anchetă, iar 50% dintre copiii cu mama plecată au rămas să locuiască cu taţii lor, în timp ce aproximativ un sfert rămân în grija bunicilor.

"În cazul în care ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, 79% dintre aceşti copii au rămas în cadrul familiei extinse: 74% au rămas în grija bunicilor, iar 5% în grija unchilor şi mătuşilor. Trei la sută dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi (aproximativ 3.500 de copii) au rămas în grija unui frate sau soră mai mare", se mai arată în studiu.

În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni a acestor cazuri, aproape o treime din total, adică 100.000 de copii, sunt din Moldova, aproximativ 55.000 din Muntenia şi câte 50.000 din Transilvania şi Oltenia.

"Estimările pe regiune şi mediu de reşedinţă nu sunt disponibile, însă trebuie menţionat că mai mult de jumătate din copiii afectaţi de fenomen trăiesc în mediul rural, unde în plus incidenţa migraţiei ambilor părinţi este mai mare decât în mediul urban (care de regulă e caracterizat de migraţia tatălui). Mai mult, estimările arată că regiunea Transilvania nu este afectată de migraţia ambilor părinţi. Acest fapt ar putea fi în legătură cu gradul de urbanizare din regiune, care este mai mare decât în celelalte ", potrivit reprezentanţii celor două organizaţii nonguvernamentale.

Minorii lăsaţi acasă de ambii părinţi migranţi (sau de părintele unic) sunt de obicei în grija familiei extinse, mai ales a bunicilor.

 

Impact asupra educaţiei.

În ceea ce priveşte dreptul copilului la sănătate, rezultatele studiului nu au evidenţiat diferenţe între copiii din familii cu părinţi migranţi şi ceilalţi.

Referitor la influenţele asupra dreptului copilului la educaţie, s-a constatat că absenţa părinţilor are doar un impact scăzut (mai puţin de 10% din cazuri), în ceea ce priveşte performanţa şcolară.

"În cazul în care părinţii conştientizează importanţa educaţiei şi, mai mult, investesc suplimentar în aceasta (cursuri private, suport educaţional) - acesta reprezintă un impact pozitiv al fenomenului. Pe de altă parte, se adaugă un fenomen relativ recent - o parte din copiii cu părinţi migranţi abandonează şcoala în România pentru a se înscrie într-o şcoală în străinătate, în ţara unde lucrează părinţii lor. În plus, unele dintre interviuri au arătat că anumiţi copii, în special adolescenţii, abandonează şcoala mai ales din cauză că au găsit diverse locuri de muncă sau diverse munci remunerate. Datele din anchetă arată că 2% din totalul copiilor cu cel puţin un părinte migrant au renunţat să mai meargă la şcoală", potrivit studiului.

 

Vizite rare.

În ceea ce priveşte vizita în ţară a părinţilor, se constată că cei mai mulţi au venit cel mult o dată în ultimul an. În 32% din cazurile cu ambii părinţi plecaţi, aceştia nu au făcut nici o vizită în ultimul an.

"În lipsa unor vizite mai frecvente, păstrarea legăturii dintre părinţii plecaţi şi copiii rămaşi acasă se face în cele mai multe cazuri prin două modalităţi: prin intermediul telefonului şi prin trimiterea de bani sau bunuri acasă. Aproape 80% dintre părinţi vorbesc la telefon cel puţin o dată pe săptămână cu copiii rămaşi acasă şi le trimit lunar acestora bani sau diverse bunuri", se mai arată în studiu.

Cercetarea cantitativă s-a realizat pe bază de anchetă, pe un eşantion probabilist de 2.000 de gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 350.000 de copii români, afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
350.000 de copii români, afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei