Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 feb 2008 - Anul XIII, nr. 40 (3721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Internaţional

Kosovo şi-a proclamat independenţa

Kosovo şi-a proclamat ieri independenţa, determinând reacţiile prompte şi dure ale Serbiei şi Rusiei, dar şi cereri de recunoaştere internaţională ale Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Parlamentul de la Priştina a adoptat, într-o sesiune extraordinară, declaraţia de independenţă prezentată de premierul Hashim Thaci. Textul în 12 puncte prevede că statul Kosovo independent va fi "consacrat păcii şi stabilităţii" şi va avea la bază "planul Ahtisaari".

Acest plan, elaborat de emisarul special al ONU pentru Kosovo, finlandezul Martti Ahtisaari, preconizează pentru provincia din sudul Serbiei o independenţă "sub supraveghere internaţională", asigurată de o misiune a Uniunii Europene. Aprobat de statele occidentale, planul a fost blocat în Consiliul de Securitate al ONU de Rusia, ostilă independenţei provinciei.

"Kosovo este o societate democratică, laică şi multietnică", ce va găzdui o "prezenţă internaţională civilă şi militară", adaugă textul. Prezenţa civilă este cea a UE, iar prezenţa militară este KFOR, forţa comandată de NATO în Kosovo, desfăşurată din 1999 şi care va rămâne pe teren după proclamarea independenţei.

 

Reacţii vehemente.

Serbia, care anulase în avans declaraţia de independenţă, a anunţat că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo şi a reacţionat vehement, prin vocea premierului Voislav Koştuniţa, care a apreciat, într-un discurs adresat naţiunii, că noul stat este unul "fals". În opinia lui Koştuniţa, Kosovo a fost propulsat ilegal de Statele Unite, care sunt "pregătite să încalce ordinea internaţională pentru propriile interese militare".

"Astăzi, această politică a forţei crede că a triumfat prin înfiinţarea unui stat fals", a declarat Koştuniţa. Poporul sârb va continua să lupte pentru libertatea sa, a adăugat el. "Atâta timp cât există poporul sârb, Kosovo va fi Serbia", a adăugat premierul.

Nici reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată - la scurt timp după adoptarea declaraţiei de independenţă la Priştina, Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat că a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi a solicitat Naţiunilor Unite şi NATO să ia măsuri în Kosovo pentru anularea proclamării independenţei.

 

Salutări...

Albania a salutat proclamarea independenţei, apreciind că 17 februarie a devenit ziua "renaşterii Kosovo". "Ziua de 17 februarie este ziua renaşterii Kosovo, după atâtea sacrificii ale tuturor celor care au luptat pentru a apăra onoarea şi demnitatea naţiunii", a spus premierul Sali Berisha, la numai câteva minute după proclamarea independenţei Kosovo, într-o şedinţă a Parlamentului de la Priştina transmisă în direct de toate canalele de televiziune din Albania.

"Ne înclinăm cu respect în faţa tuturor celor care au contribuit la obţinerea acestei independenţe - Statele Unite, Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, dar şi NATO şi toate organizaţiile internaţionale care au rămas de partea acestei libertăţi", a adăugat el.

Statele Unite au anunţat că au luat cunoştinţă de faptul că provincia Kosovo şi-a proclamat independenţa şi au salutat angajamentul Guvernului său de a implementa prevederi ale Naţiunilor Unite pentru protejarea comunităţilor etnice minoritare. "Statele Unite revizuiesc această problemă şi discută pe această temă cu partenerii europeni. Vor emite cel mai probabil un comunicat în scurt timp", a anunţat Departamentul american de Stat.

La rândul lor, Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie au anunţat că au luat notă de declararea independenţei în Kosovo.

La Londra, un purtător de cuvânt al Foreign Office a apreciat că proclamarea independenţei este un eveniment important pentru Kosovo, precizând că o declaraţie oficială urmează să fie făcută astăzi, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, unde miniştrii europeni de Externe "vor discuta despre noul statut al Kosovo, aspectele sale economice şi politice".

 

Solicitare pentru recunoaşterea independenţei Kosovo

Preşedintele kosovar, Fatmir Sejdiu, a cerut oficial "tuturor ţărilor din lume" să recunoască independenţa Kosovo, relatează AFP.

"Am onoarea de a cere tuturor ţărilor din lume să recunoască (independenţa) şi să stabilească relaţii diplomatice normale cu noi", a spus el, într-o conferinţă de presă organizată la Priştina.

 

Ambasada SUA la Belgrad, atacată cu pietre

Circa 2.000 de sârbi au atacat cu pietre, ieri, ambasada americană de la Belgrad, protestând faţă de declararea independenţei Kosovo, susţinută de Washington, relatează Reuters.

"Kosovo este inima Serbiei", au strigat demonstranţii, în majoritate bărbaţi tineri, care au înconjurat ambasada păzită de peste 500 de poliţişti complet echipaţi.

Unii dintre manifestanţi au spart geamurile sediului ambasadei şi au intonat cântece patriotice, iar traficul pe unul dintre bulevardele principale situate în apropiere a fost blocat.

Demonstranţii au smuls pietre din pavaj şi din clădirile situate în apropiere, atacându-i pe poliţişti şi aruncând către aceştia şi cu sticle şi pocnitori. Întreaga zonă a fost acoperită de fum, iar câţiva poliţişti au fost răniţi şi transportaţi către o ambulanţă aflată în apropiere.

Poliţia a intervenit, încercând să îi îndepărteze pe demonstranţi de clădirea ambasadei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kosovo şi-a proclamat independenţa.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kosovo şi-a proclamat independenţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Eroare din cauze de extaz? trimis de
(18 feb 2008, 13:48:10
Kosovo NU a renascut pentru ca nu a fost niciodata Nascut! Documentare dragilor!
2.   Problema romaneasca trimis de
(18 feb 2008, 16:00:51
Kosovo la stiri nationale?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gnocchi proaspeţi cu cartofi şi busuioc 5 porţii – 60 minute 500g făină500g cartofi10-12 frunze de busuioc1 ou100g unt100g parmezan± sare, piper Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i în bucăţi, apoi pune-i la fiert în 3 l apă şi 1 linguriţă ... Citeşte