Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 dec 2007 - Anul XII, nr. 301 (3670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De luni

Noul pachet de legi ale Educaţiei, în dezbatere publică

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţie, va prezenta, luni, noul pachet de legi privind învăţământul preuniversitar, superior şi statutul personalului didactic, despre care spune că flexibilizează sistemul de finanţare, dă importanţă şcolilor şi oferă deschidere universităţilor.

Proiectele se vor afla în dezbatere o lună, timp în care vor putea fi aduse sugestii şi amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate şi, după caz, integrate în proiect. După definitivare, proiectul va intra în dezbatere parlamentară, pentru a putea fi supus votului.

Descentralizare.

Ministrul Educaţiei a declarat, în octombrie, că este mândru şi mulţumit de acest pachet de legi, întrucât este un document complex, modern, care permite reducerea curriculei şi descentralizarea financiară, mută accentul pe elev şi impune standarde de pregătire pentru profesori.

"La nivelul şcolii vor fi angajaţi profesorii, la nivelul şcolii va fi selectat directorul, şcoala va fi finanţată pe număr de elevi. Meritocraţia şcolii va începe să primeze. Un alt lucru important vizează, de asemenea, descentralizarea curriculei, astfel încât, şcoala va putea să aleagă în măsură de 25-30 la sută materiile opţionale. Mai mult, liceele vor putea organiza examene de admitere proprii. Mai multă autonomie dată liceelor şi şcolilor, îndeobşte. Vor fi licee care vor putea, dacă vor dori, să-şi organizeze examene de admitere la intrarea în liceu, pentru că vor dori să-şi selecteze resursa umană. Va fi libertatea lor, pe care vor trebui să o comunice cu un an înainte, pentru ca părinţii şi copiii să se poată pregăti", a spus Adomniţei.

Şcolile slabe, închise.

Totodată, absolvenţii care vor să devină profesori trebuie să facă minimum doi ani de stagiatură, timp în care pot afla dacă au sau nu vocaţie de dascăl. După stagiatură, profesorul se poate înscrie la concursul de definitivat, acesta putând fi susţinut de trei ori în cinci ani. Ulterior, profesorul definitiv se poate înscrie la concursul de titularizare, care va fi organizat de fiecare unitate de învăţământ.

Unităţile de învăţământ performante vor fi extinse şi cele care nu oferă calitate s-ar putea închide. "Vreau să avem şcoli mai atractive, mai prietenoase, în care să dispară violenţa şi actele care pătează onoarea, dar şi care să se debaraseze de profesorii problemă", a spus ministrul, adăugând că o şcoală bună va putea prelua infrastrucura uneia slabe desfiinţate.

De la 3 la 16 ani.

Învăţământul obligatoriu ar urma să înceapă la trei şi să se încheie la 16 ani, cuprinzând trei ani de grădiniţă, un an pregătitor, patru ani de şcoală generală şi restul de gimnaziu.

În acest sens, ministrul Educaţiei vrea ca până în 2010 să creeze locuri în grădiniţe pentru toţi copiii începând de la vârsta de trei ani.

"Eu aş vrea să ştiu ce fac cu copilul de la 2-3 ani. Avem doar creşele unde facem hrană şi casă, şi nu avem nici o valenţă educativă, de aceea respectivele unităţi sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice. Îmi doresc grădiniţe şi educatoare pentru toţi copiii între 3 şi 6 ani, iar învăţământul obligatoriu să înceapă la trei ani şi să se încheie la 16 ani", a precizat ministrul Educaţiei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul pachet de legi ale Educaţiei, în dezbatere publică.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul pachet de legi ale Educaţiei, în dezbatere publică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde ? trimis de
(15 dec 2007, 12:32:37
Unde au sa faca tinerii profesori stagiul, daca la scoli se va da titularizarea ? Sunt cumva obligate scolile sa asigure, prin lege, locuri pentru stagiari, sau sunt obligate sa scoata locurile pentru concurs de titularizare ? Si cum ramane cu cei care sunt titulari deja ? Pe de o parte, nu e bine pt. ca unii raman titulari "pe viata" desi n-au habar nici de cum s-au titularizat, iar pe de alta parte, cine garanteaza, ca si pana acum, corectitudinea examenelor de titularizare, de admitere, de ocupare a functiei de director, etc., ca parca pana acuma le garanta cineva ? La mana cui o sa ajungem de acum inainte ? Bineinteles ca nici asa nu e bine, pt. ca impotriva celui care nu corespunde profesiei de dascal, si nu-si face datoria, rar se iau masuri. Dar cine arunca primul piatra ?
2.   Haos trimis de
(16 dec 2007, 16:29:31
DIRECTORII TREBUIE ALESI PE CRITERII DE COMPETENTA SI STUDII IN DOMENIUL MANAGEMENTULUI SI NU DE GRUPURI DE LICHELE DIN UNELE SCOLI UNDE SUNT MAJORITARI SI VOR DORI SA PROMOVEZE TOT UNUL DE-AL LOR, SA-L POATA MANI****SI SA-SI FACA DE CAP! ATENTIE CA SE DUC SCOLILE DE RAPA CU ATATA DESCENTRALIZARE ! TREBUIE LUCRAT MULT LA SCHIMBAREA MENTALITATII CADRELOR DIDACTICE SI OBLIGATIVITATEA PREGATIRII LOR DE-A LUNGUL VIETII !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de iarnă 4 porţii - 100 minute400g afumătură(şuncă, bacon, cârnaţi)1 ţelină mare1 sfeclă mare1 gulie mare100g fasole verde1 ardei gras roşu1 ardei iute2 morcovi100g linte verde100g paste scurte - tăiţei4 cartofi1... Citeşte