Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2007 - Anul XII, nr. 291 (3661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport

Greşeli de limbaj la radio şi tv

"Raportul asupra calităţii limbii române în audiovizual" prezentat, ieri, de membrii Institutului de Lingvistică şi CNA, susţine că pleonasmele şi clişeele sunt printre cele mai întâlnite erori în exprimarea jurnaliştilor români.

Pentru realizarea raportului, au fost monitorizate şase posturi de radio şi 12 posturi de televiziune , alese în funcţie de audienţă, acoperire naţională, ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere, asumarea unui rol cultural şi educativ.

La diferite posturi de televiziune, au fost înregistrate greşeli în redactarea titrărilor: "suntem membrii ai acestui grup de state" (Antena 3), "ce se întâmplă cu banii noştrii" (B1 TV), "fără a creea locuri de parcare" (B1 TV), "bineânţeles că" (B1 TV).

Au fost înregistrate şi erori de pronunţie, precum "ştatul de plată", la Naţional TV, pe 21 noiembrie, "servici", eroare întâlnită la Realitatea TV, TVR 2 şi TVR Cultural, "vereghete", la Acasă, "plastec", la Radio 21.

O altă greşeală remarcată în Raport este dezacordul dintre subiect şi predicat: "Traficul, vremea, ploaia i-a împiedicat deocamdată să..." (B1 TV, "Harghita şi Covasna s-a situat printre..." (B1 TV), "Şi se mai ducea nişte dudui" (Antena 1), "mai vine din tânăra generaţie oameni" (Pro TV) şi "moaştele sfântului Dumitru va sta aici" (Antena 3).

De asemenea, au fost remarcate folosirea incorectă a pronumelui relativ "care" - "o persoană împotriva căruia", eroare difuzată la OTV; omiterea sufixelor "-esc" şi "-ez" - "s-o copie" (KissFM) şi "se bănuie" (OTV); plasarea incorectă a adverbului "mai" - "nu mai îl înjuraţi" (Realitatea TV), "mai ar fi povestea cu doamna blondă" (OTV).

Pleonasmele - "reprezintă un procent de până la 25 la sută" (Realitatea TV), "Bine v-am regăsit din nou..." (OTV) -, clişeele - "şi la noi în ţară, la nivelul zilei de mâine, vor începe ploile"(Antena 3) - şi calcurile din engleză - "ei par mai confortabili cu ideea" (Antena 3) - se numără printre greşelile semantice şi stilistice observate de membrii Institutului de Lingvistică.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greşeli de limbaj la radio şi tv.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greşeli de limbaj la radio şi tv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti File de şalău in crusta de mac 700g file de şalău100g făină4 linguri seminţe de mac1 lingură coajă de lămâie rasă1 linguriţă boia de ardei dulce150ml ulei 2 lămâi± sare, piper Curăţă fileul de şalău, spală-l bine în apă rece, lasă-l să... Citeşte