Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 apr 2011 - Anul XVI, nr. 85 (4683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dmitri Medvedev: Responsabilitatea URSS pentru Katin este indiscutabilă

Responsabilitatea sovietică pentru masacrul a 4.000 de ofiţeri polonezi la Katin, în 1940, este indiscutabilă şi nu poate fi pusă la îndoială, a declarat ieri preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în cadrul ceremoniilor la care participă alături de omologul său polonez, relatează AFP.

"Responsabilitatea acestor crime le revine liderilor sovietici din epoca respectivă. Tentativele de a prezenta alte versiuni nu sunt fondate nici pe fapte sau documente, nici pe valori morale", a declarat Medvedev la Smolensk (vest).

"Poziţia statului rus rămâne în această privinţă neschimbată", a adăugat el.

"Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli, statul rus, şi eu însumi în calitate de preşedinte am dat un aviz complet şi definitiv asupra cauzelor acestor evenimente şi responsabilităţilor în această crimă de o gravitate extremă", a adăugat el.

Medvedev a amintit că a luat iniţiativa de a publica arhive despre Katin şi de a le transmite Poloniei şi a subliniat că Duma (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat, pe tema responsabilităţilor în acest masacru, o declaraţie oficială în noiembrie.

Timp de decenii, Uniunea Sovietică a acuzat naziştii că au comis aceste masacre. În aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Moscovei, dar problema a rămas până în prezent foarte sensibilă şi este un subiect de discuţie în Rusia.

În noiembrie, Duma a recunoscut că "crima" de la Katin a fost comisă "la ordinul personal al lui Stalin şi al altor lideri sovietici".

"Alte aspecte juridice legate de tragedia de la Katin sunt analizate în prezent", a declarat Medvedev.

"Apreciez că este în interesul relaţiilor ruso-poloneze. Apreciez că în numele viitorului va trebui să întoarcem pagina, dar astfel încât ea să rămână în memoria ruşilor şi polonezilor", a declarat el.

Medvedev a promis, de asemenea, că textul inscripţionat pe noul monument care urmează să fie construit în memoria preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, decedat în urmă cu un an împreună cu alte 95 de persoane, după prăbuşirea avionului său la Smolensk, va fi negociat cu partea poloneză.

"Conţinutul textului care va înscris pe acest monument (...) va face obiectul unui acord între părţi. Acest lucru are o importanţă deosebită în contextul evenimentelor din ultimele zile", a declarat Medvedev.

O nouă polemică a izbucnit între cele două ţări cu o zi înainte de ceremoniile ruso-poloneze, după înlocuirea de către autorităţile ruse a unei plăci comemorative a accidentului de avion, care menţiona "genocidul" de la Katin.

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a salutat iniţiativa omologului său rus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dmitri Medvedev: Responsabilitatea URSS pentru Katin este indiscutabilă.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dmitri Medvedev: Responsabilitatea URSS pentru Katin este indiscutabilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei