Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 mar 2011 - Anul XVI, nr. 75 (4673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele PE, somat să permită accesul OLAF în birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie

Grupul Verzilor din PE îi cere preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, să permită accesul inspectorilor OLAF în birourile eurodeputaţilor vizaţi de informaţiile dezvăluite de Sunday Times, informează publicaţia electronică EUObserver.

Conducerea PE a refuzat să ofere acces la birourile eurodeputaţilor implicaţi în scandalul de corupţie, precizând că instituţia va organiza consultări interne pentru a analiza solicitarea OLAF. Jerzy Buzek a argumentat că mandatul Oficiului European pentru combaterea Fraudelor (OLAF) se limitează doar la depistarea abuzurilor care implică bugetul UE.

Însă secretarul general al OLAF, Giovanni Kessler, l-a avertizat pe preşedintele PE să permită inspecţiile. "A refuza accesul OLAF în incinta PE este o încălcare a obligaţiilor prevăzute în Articolul 13 al Tratatului UE", a precizat Kessler.

Eurodeputatul Ingeborg Grassle şi-a exprimat însă susţinerea pentru poziţia lui Buzek, argumentând că este necesară o dezbatere pe tema rolului OLAF.

"Este o dispută legală între instituţii. Este posibil să se ajungă la justiţie", a replicat un oficial din cadrul OLAF, sub protecţia anonimatului.

"Un lucru este sigur - investigaţia internă a PE nu va fi suficientă", explică analistul Olivier Hoedeman, de la Corporate Europe Observatory, subliniind că ar susţine o anchetă a autorităţilor belgiene sau a OLAF.

În cursul zilei de joi, Buzek se va întâlni cu liderii grupurilor parlamentare din cadrul PE pentru a discuta despre solicitarea OLAF în acest caz.

OLAF a primit un răspuns oficial, pe 24 martie, din partea preşedintelui PE, în care era reiterat refuzul unei investigaţii la birourile europarlamentarilor, solicitându-se explicaţii în legătură cu competenţele OLAF de efectuare a unei anchete.

Săptămâna trecută, OLAF anunţa că era la curent cu informaţiile apărute în Sunday Times şi evalua dacă iniţierea unei investigaţii era în competenţa sa. "OLAF este la curent cu informaţiile apărute în Sunday Times şi preluate şi de restul presei. Evaluăm informaţiile şi vedem dacă deschiderea unei investigaţii în acest caz intră în competenţa OLAF", declara un reprezentant al serviciului de presă al OLAF. Serviciul de presă a insistat că, inclusiv în cazul deschiderii unei investigaţii, OLAF nu dă condamnări, aceasta fiind de competenţa instanţelor naţionale.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a promis o politică de "toleranţă zero" în privinţa corupţiei în rândul eurodeputaţilor, referindu-se la scandalul "bani pentru amendamente" descoperit de Sunday Times. Doi eurodeputaţi, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler, au demisionat după ce au fost surprinşi oferindu-se să introducă amendamente în schimbul unor sume de bani pentru o firmă falsă de lobby.

Un al treilea europarlamentar implicat în scandal, românul Adrian Severin, a fost exclus din grupul său parlamentar, iar în prezent figurează ca independent în Parlamentul European şi i se cere demisia. Un al patrulea europarlamentar, spaniolul Pablo Zalba Bidegain, membru al Partidului Popular European, face obiectul unui material publicat de Sunday Times în scandalul privind promovarea unor amendamente în PE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele PE, somat să permită accesul OLAF în birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele PE, somat să permită accesul OLAF în birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei