Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 oct 2017 - Anul XXII, nr. 238 (6654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Ultima resursă

Medicii Spitalului de Urgenţă speră ”la o minune” pentru ca Maria Gavril să rămână alături de copiii Alexia şi Ioan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Starea extrem de gravă a Mariei Gavril, cu multiple traumatisme în urma accidentului rutier de sâmbătă, de la Cornu Luncii, care i-a decimat familia, face ca şansele de supravieţuire să fie în continuare reduse. Directorul medical al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Doina Ganea Motan, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că atât Maria Gavril, cât şi fiica ei, Anastasia, în vârstă de 10 ani, continuă să trăiască ajutate de aparatele şi de medicamentele care le susţin activitatea inimii, însă începând de marţi, starea de sănătate a fetiţei s-a agravat pe fondul apariţiei unei bradicardii severe (scăderea ritmului cardiac).

“Din păcate, nu suntem în momentul în care să putem spune lucruri care să creeze altă stare sufletească legată de acest eveniment, pentru că fetiţa de 10 ani continuă să trăiască ajutată de aparate şi de medicamentele care susţin cordul, dar începând de ieri dă semne de neputinţă în această luptă, s-a bradicardizat, lucru care, probabil, se va agrava în cursul zilei de astăzi”, a spus dr. Ganea Motan.

În privinţa mamei, în vârstă de 35 de ani, ea a afirmat că medicii se abţin în a formula un „prognostic mai sigur”, deoarece, pe lângă leziunile interne extrem de grave şi a celor ortopedice, Maria Gavril a suferit şi un traumatism cranio-cerebral sever.

 

Reanimatorii cred că Maria Gavril aude ce se vorbeşte în jurul ei

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă a explicat că pacienta a fost supusă unei intervenţii chirurgicale efectuate de o echipă formată din doi chirurgi şi un urolog, iar în prezent se află la Terapie Intensivă, unde este intubată, iar “aparatele şi substanţele care asigură activitatea inimii o menţin în viaţă”.

Dr. Motan a spus că „se aşteaptă o minune” care ar putea fi adusă de vârsta tânără a femeii, de doar 35 de ani, de regimul de viaţă sănătos pe care l-a dus şi de lipsa unor antecedente patologice.

“Aşteptăm o minune care să fie adusă de statusul pacientei - vârsta de 35 de ani, un regim de viaţă sănătos, a născut natural toţi cei patru copii, nu are antecedente patologice, la care sigur că aşteptăm ca cineva din Univers să canalizeze energia de care are nevoie pentru a supravieţui şi a fi alături de cei doi copii rămaşi în viaţă. Spun doi, pentru că, din nefericire, pentru fetiţa de zece ani nu există nici o şansă de vindecare”, a afirmat directorul medical al spitalului.

O umbră de optimism în această tragedie care a distrus viaţa atâtor familii a fost adusă de purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă, dr. Mihai Ardeleanu, care a declarat că medicii din secţia Anestezie - Terapie Intensivă (ATI) au sesizat la mama copiilor un „uşor reviriment”.

“Cei de la Reanimare au remarcat la mamă un uşor reviriment, ei au chiar impresia că a reuşit să recâştige din reflexele primare, astfel încât poate că totuşi tinereţea şi vigoarea organismului ei îşi spun cuvântul. Reanimatorii au impresia că ea deja aude ceea ce se vorbeşte în camera în care se află, astfel încât şi discuţiile care se desfăşoară acolo trebuie gestionate, ca să nu facem o traumă psihică mai mare sau mai devreme. Aici ar fi se pare o uşoară notă optimistă”, a spus dr. Ardeleanu.

 

Dr. Ardeleanu: ”Să vezi medicii din Reanimare, care sunt printre cei mai duri, cu lacrimi în ochi...”

O altă notă pozitivă este că, în urma transfuziilor de sânge, hemoglobina pacientei a crescut de la 2 la valoarea de 11 g/dL, corectându-se astfel anemia din primele 48 de ore după accident.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi copii, Alexia, în vârstă de 8 ani, şi Ioan, care încă nu a împlinit 3 ani, dr. Ganea Motan a declarat că au fost externaţi din spital în cursul zilei de marţi. Atât copiii, cât şi rudele foarte apropiate au beneficiat de consiliere din partea psihologului secţiei de Oncologie, Gianina Cîrlan.

“Psihologul s-a ocupat foarte mult, în special de Alexia, care este un copil de opt ani şi la care lucrurile trebuie spuse în lumina adevărului, dar cu procedurile care să nu creeze o suferinţă şi mai mare copilului”, a explicat medicul.

Ea a spus că fetiţa de opt ani ar urma să continue consilierea psihologică cel puţin până la reluarea cursurilor şcolare.

Ambii medici s-au declarat profund marcaţi de drama acestei familii greu încercate. Dr. Ganea Motan a spus că a fost foarte impresionată de comportamentul echilibrat al Alexiei, fetiţa în vârstă de 8 ani, dar şi de educaţia solidă pe care aceasta a primit-o în familie. Potrivit medicului, Alexia este un copil de la care adulţii au de învăţat şi a precizat că încă din momentul în care a fost adusă la spital fetiţa a manifestat o grijă deosebită faţă de fratele ei mai mic.

“Consilierea copiilor şi a familiei a fost realizată de psihologul Gianina Cârlan, care este psihologul secţiei Oncologie, şi în măsura în care mi-a permis timpul şi starea mea sufletească, nu priceperea, pentru că şi eu sunt într-o profesie în care mă confrunt cu foarte multă suferinţă şi foarte mult negativ, am fost alături de doamna psiholog, pentru că situaţia cunoscută şi trăită de mine şi de colegi încă de sâmbătă seara m-a marcat foarte mult”, a povestit medicul.

Emoţia puternică produsă personalului medical de această tragedie a fost menţionată şi de doctorul Ardeleanu: ”De mult n-am mai văzut personalul de la Reanimare atât de marcat. Să vezi medicii de acolo, care sunt printre cei mai duri, cu lacrimi în ochi... Luni erau toţi la pământ”.

Atât psihologul, cât şi medicii şi conducerea spitalului păstrează legătura cu Alexia şi rudele apropiate, asigurând consiliere atâta timp cât va fi necesar.

 

Aseară la închiderea ediţiei, potrivit medicilor, Maria Gavril manifesta o uşoară tendinţă de a mişca mâinile şi picioarele, fiind în continuare uşor sedată. Anastasia, fetiţa de zece ani, păstra aceeaşi tendinţă înregistrată încă de marţi de încetinire a ritmului cardiac. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii Spitalului de Urgenţă speră ”la o minune” pentru ca Maria Gavril să rămână alături de copiii Alexia şi Ioan.
 Vizualizări articol: 10021 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii Spitalului de Urgenţă speră ”la o minune” pentru ca Maria Gavril să rămână alături de copiii Alexia şi Ioan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei