Licitaţia de vânzare a celui mai mare volum de masă lemnoasă care poate fi exploatat anul acesta în pădurile Sucevei, soldată în prima zi cu un eşec total, din cauza refuzului agenţilor economici de a depune oferte, a rezervat surprize în cea de-a doua zi de desfăşurare.
Majoritatea agenţilor economici înscrişi la licitaţie au respectat „blocada” impusă de comun acord în urma unei şedinţe care a avut loc la Gura Humorului, săptămâna trecută, unii fiind prezenţi, fără a licita, iar alţii neprezentându-se deloc, deşi au achitat taxele de participare.
Numai că, pe fondul unei puternice crize a lemnului şi a lipsei totale de activitate, doi agenţi economici au „rupt rândurile” şi au depus oferte, contractând şase partizi în zona Adâncata, la un preţ de 85 de lei/metrul cub de masă lemnoasă.
Participarea lor la licitaţie i-a enervat cumplit pe unii dintre agenţii economici care au decis să nu depună oferte, în semn de protest faţă de condiţiile impuse prin noul regulament de comercializare a masei lemnoase.
Aceştia au început să îi ameninţe verbal pe cei care au depus oferte, încât, pentru a nu se ajunge la situaţii conflictuale, cei doi agenţi economici au fost scoşi din sala de licitaţii pe o altă uşă, escortaţi de jandarmi.
Achiziţionarea masei lemnoase ce va rezulta din rărituri de pe cele şase partizi licitate este doar o foarte mică parte din volumul exploatabil scos la vânzare pentru acest an de Direcţia Silvică Suceava – aproape jumătate de milion de metri cubi, încât criza lemnului este departe de a se rezolva.
Deşi avem cel mai împădurit judeţ din România, agenţii economici din industria de exploatare şi prelucrare a masei lemnoase nu au aproape deloc activitate, excepţie făcând doar cei care au adus masă lemnoasă de peste hotare sau care mai aveau ceva rezerve de anul trecut.
Prin boicotarea licitaţiilor de masă lemnoasă, în întreaga ţară, agenţii economici vor să determine schimbarea regulamentului, dar şi o modificare a politicii de preţuri practicată de Regia Naţională a Pădurilor.