37 de copii proveniţi din familii aflate în situaţie de risc au fost ajutaţi de Fundația „Hope and Homes for Children România” să nu fie separaţi de propriile familii. În acest sens, pe baza unei convenţii de colaborare semnate între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava şi Fundația „Hope and Homes for Children România” (HHC), familiile sărace au fost sprijinite financiar pentru a putea depăşi situaţia critică în care se aflau. Fundaţia a alocat anul trecut 48.850 de lei, pentru cei 37 de copii necăjiţi. Alţi 20 de copii luaţi de stat au fost sprijiniţi de fundaţie să se reintegreze în familia naturală, familiile acestora fiind ajutate cu suma de 20.800 lei. Tot anul trecut, în cadrul DGASPC Suceava s-a derulat Campania „SOS Copilăria - Alege să trăiești frumos!” care are ca scop să ofere informaţii utile adolescenţilor şi tinerilor despre prevenirea unei sarcini nedorite, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, a traficului de persoane.
Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, ne-a spus că instituţia pe care o reprezintă a încheiat un protocol de colaborare cu Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Suceava și Direcția de Sănătate Publică Suceava având ca obiectiv derularea de acţiuni specifice pe linia prevenirii abandonului nou-născutului, protecția copilului, în vederea asigurării identității tuturor nou-născuților, precum și a mamelor acestora și punerea în legalitate pe linie de stare civilă și de evidență a persoanelor a minorilor/persoanelor adulte asistate în unități de protecție socială. „DGASPC Suceava a încheiat un protocol de colaborare şi cu Spitalul Județean <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal C-lung Moldovenesc, Spitalul Orășenesc Gura Humorului și Spitalul Municipal Vatra Dornei, având ca scop prevenirea și intervenția în cazurile de copii aflați în situație de risc de părăsire sau părăsiți în unități sanitare”, a completat purtătoarea de cuvânt.
Proiecte
Împreună cu Asociația ISEA Rădăuți, Protecţia Copilului Suceava desfăşoară activităţi de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale a familiilor cu copii cu dificultăți materiale, cu risc de abandon școlar și prevenirea separării copiilor de părinți. Deja au fost evaluați şi consiliați psihologic 22 copii din comunitate, cu probleme familiale şi școlare sau de comportament. În structura DGASPC Suceava funcţionează servicii care asigură prevenirea separării copilului de familia sa: un centru de zi pentru copilul cu dizabilităţi (53 beneficiari cu dizabilități din comunitate) şi două centre maternale (40 de copii, împreună cu mamele lor). Anul trecut, la DGASPC Suceava s-au derulat şi două proiecte: “Recompartimentare, reparaţii şi reabilitare termică la Centrul de plasament <Universul Copiilor>Rădăuţi”, cu 90% finanţare prin bugetul MMFPSPV şi 10% finanţare de la Consiliul Judeţean Suceava, şi „Refuncţionalizare, construcţii şi reparaţii, dotări la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Costâna”, cu 90% finanţare prin bugetul MMFPSPV şi 10% finanţare de la Consiliul Judeţean Suceava.