Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mai 2014 - Anul XIX, nr. 107 (5616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Momente festive

Trei sărbători importante aniversate de etnicii polonezi la Poiana Micului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de duminică, 11 mai, a fost una de sărbătoare pentru etnicii polonezi, care au participat la Poiana Micului la o triplă aniversare. Sute de oameni au ţinut să asiste la manifestările organizate cu acest prilej, iar invitaţii din Polonia sau de la Bucureşti s-au arătat încântaţi de tot ceea ce au văzut.

Prima sărbătoare, dedicată zilei de 3 mai, este şi una dintre cele mai vechi pentru polonezi. Pe 3 mai 1791 a fost votată Constituţia Republicii Celor Două Popoare, a treia în lume după constituţia americană şi suedeză, constituție modernă și existentă în scris.

„Constituţia aducea cu ea numeroase idei progresiste: limita influenţa magnaţilor asupra exercitării puterii de stat, egaliza din punct de vedere politic burghezia cu nobilimea, punea ţăranii sub ocrotirea statului, abolea elecţia liberă, restituia moştenirea tronului, introducea separarea puterilor în stat, asigura libertatea confesională. Ea a fost dovada gândirii progresiste şi a potențialului Republicii slăbite din păcate. Astăzi este simbolul aspiraţiilor polonezilor de suveranitate şi independenţă”, a arătat deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Sărbătorile din 2 mai, Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate, precum şi Ziua Drapelului Republicii Polonia, au fost instituite relativ recent, respectiv în 2002 şi 2004.

„Ziua Drapelului are ca scop formarea respectului pentru simbolurile statale. În această zi, de obicei, polonezii arborează pe casele lor steaguri, dar prilejuiește şi diferite acţiuni patriotice. Preşedinţii Poloniei au popularizat obiceiul de a purta, în această zi, cocarde alb-roşii. Interesant este că tocmai în ziua de 2 mai 1945 soldaţii polonezi au înălţat pe Coloana Victoriei din Berlin drapelul alb-roşu. Sărbătoarea polonezilor din afara graniţelor patriei a fost stabilită din iniţiativa Senatului care, în mod tradiţional, tutelează Diaspora Poloneză, în semn de recunoaştere <a moştenirii multiseculare şi a contribuţiei Diasporei Poloneze şi a polonezilor din străinătate la dobândirea independenţei de către Polonia, fidelitatea şi ataşamentul faţă de spiritul polonez, precum şi sprijinul acordat Ţării în momentele cele mai grele>. În această zi, mareşalul Senatului se adresează Diasporei Poloneze, reprezentanţii organizaţiilor din diasporă sunt invitaţi în Polonia la festivităţi. Această zi este sărbătorită şi de polonezii din România”, a mai arătat deputatul Ghervazen Longher.

În acest an, cele trei evenimente au fost sărbătorite în ziua de duminică, 11 mai, în prezenţa mai multor invitaţi de seamă.

Printre cei care au onorat invitaţia transmisă de Uniunea Polonezilor din România s-a numărat Jadwiga Zakrzewska, preşedinta grupului de prietenie polonă - română din Parlamentul Poloniei, dar şi alte câteva persoane importante, cum ar fi deputaţii  Renata Butryn, Bozena Slawiak, Dariusz Seliga, Annetta Kosieradzka, precum şi Grzegorz Cyganowski, primul secretar Ambasadei Poloniei la Bucureşti.

Sfânta Liturghie săvârșită în biserica cu hramul Sf. Ioan Paul al II-lea a fost oficiată de episcopul auxiliar al diecezei de Iaşi, PS Aurel Percă, și preoții diecezei de Bucovina.

Printre invitaţi s-au mai numărat inspectorul şcolar Cristina Albu, dar şi primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan.

La finalul manifestărilor, copiii şi tinerii din Poiana Micului au susţinut un program artistic aplaudat la scenă deschisă de invitaţi, dar şi de celelalte persoane prezente la evenimentele de duminică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei sărbători importante aniversate de etnicii polonezi la Poiana Micului.
 Vizualizări articol: 1549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei sărbători importante aniversate de etnicii polonezi la Poiana Micului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei