Energia termică furnizată de Termica sucevenilor a rămas la același preț final de 267 de lei, care include producția plus transportul și distribuția, în ciuda solicitărilor repetate ale societății de termoficare de aprobare a unui nou tarif, de 341,5 lei.
Consiliul Local Suceava a respins ieri majorarea de tarif, care, deși nu afecta direct sucevenii, care ar fi plătit în continuare prețul reglementat pentru populație, de 185 de lei/gigacalorie, ar fi însemnat o cheltuială suplimentară de aproape un milion de euro de la bugetul local.
Solicitarea celor de la Termica a fost făcută în baza aprobării de către ANRSC a unui nou preț de transport și distribuție a energiei termice, de 197,71 de lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, în loc de 99,82 de lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, tarif aprobat în 2006.
Opoziția aleșilor locali vizavi de acest proiect a fost vizibilă din primele clipe, inclusiv din partea primarului Ion Lungu, care a menționat că, dacă se aprobă noul tarif, municipalitatea ar avea de plătit în plus subvenții la Termica de peste un milion de euro.
„Bugetul local nu mai are de unde suporta asemenea cheltuieli”, a spus din start Lungu.
O atitudine critică a avut-o și consilierul local Vasile Monacu, care a spus că este absurd ca transportul și distribuția să coste aproape dublu cât producția – 116 lei/gigacalorie la gardul centralei Bioenergy – și a spus că a venit vremea „să punem capac la această gaură neagră a municipiului”. Reprezentantul PP-DD, Adrian Arămescu, s-a arătat și mai radical, spunând că nici nu ar fi trebuit să fie pus în discuție un asemenea proiect „strigător la cer”.
Invitat să răspundă consilierilor locali, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, le-a explicat motivele pentru care tariful ar trebui aprobat: “Termica își trăiește acum ultimele zile. Majorarea tarifului nu aduce nici salarii mai mari, nici profit societății, dar îi permite să funcționeze în următoarele două luni în care mai furnizează căldură populației. Diferența de bani este necesară pentru a putea fi plătite facturile curente la furnizorii de utilități. Numai la ACET avem de plătit lunar 300.000 de lei pentru apă, peste un milion de lei la E.ON pentru energie electrică și circa 5-6 milioane de lei la Bioenergy, pentru căldură”.
Ca exemplu a fost dată factura emisă de Bioenergy pentru luna octombrie, de 2,8 milioane de lei, din care s-au achitat abia 1,2 milioane de lei, în vreme ce facturile ulterioare, de 4,7 milioane de lei și de 5,7 milioane de lei, nu se știe încă în ce măsură pot fi achitate.
„Când le spui furnizorilor că nu ai de unde-i plăti, te poți aștepta oricând ca unul dintre ei să spună stop”, a atenționat directorul societății de termoficare, care a înregistrat o pierdere de peste 1,1 milioane de lei, în numai o lună de funcționare după vechiul tarif de transport-distribuție.