Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2012 - Anul XVII, nr. 69 (4974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La anchetă

Plângere penală şi acuzaţii de deturnări de fonduri de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un deputat din Parlamentul României este acuzat de mai multe fapte penale, printre care delapidare şi deturnare de fonduri, prejudiciile aduse fiind calculate la câteva milioane de euro.

Plângerea penală a fost depusă de Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), acum câteva zile, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îl vizează pe deputatul Ştefan Buciuta.

Trei sunt infracţiunile pentru care se cere cercetarea penală a parlamentarului: abuz în serviciu, delapidarea şi deturnarea de fonduri.

În plângere sunt detaliate şi faptele imputate. În cazul infracţiunii de abuz în serviciu, Dumitru Morhan crede că „prin exercitarea cu

 rea-voinţă a activităţii de deputat, dar şi în calitatea sa de preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta a dispus în mod discreţionar de fondurile puse la dispoziţie de Guvernul României în vederea achiziţionării de bunuri mobile şi imobile, încălcând în mod flagrant legislaţia în vigoare”.

Mai exact, preşedintele UDUR a anexat plângerii penale acte din care rezultă că Ştefan Buciuta a cumpărat în Bucureşti un imobil pentru folosinţa UUR. Pentru această clădire a plătit 780.000 de euro, în timp ce valoarea reală, conform expertizei, era de numai 300.000 de euro.

 

Proprietăţi cumpărate la preţuri supraevaluate

Deputatul minorităţii ucrainene din România mai este acuzat de alte două fapte la fel de grave. Una dintre ele se referă la delapidarea sumei de 1.890.000 de euro, faptă care s-ar fi consumat prin achiziţionarea ilegală de proprietăţi în numele UUR. Este vorba de imobile în mai multe oraşe din România, respectiv Suceava, Rădăuţi, Satu Mare, Arad, Sighetu Marmaţiei, Botoşani, Iaşi, Timişoara şi Drobeta-Turnu Severin.

„Aceste proprietăţi au fost cumpărate la preţuri supraevaluate, diferenţele de preţ fiind însuşite (prin interpuşi) de numitul Buciuta Ştefan, valoarea prejudiciului ridicându-se la suma de 1.890.000 de euro. Prin această modalitate de speculare a bunurilor UUR, numitul Buciuta Ştefan a obţinut atât un folos material pentru sine, cât şi a unor persoane din anturajul său”, se arată în plângerea înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

„A refuzat să deruleze programe de interes public local sau central”

A treia infracţiune de care este acuzat deputatul Ştefan Buciuta se referă la deturnarea de fonduri. Preşedintele UDUR consideră că parlamentarul a schimbat destinaţia fondurilor de care a beneficiat de la bugetul de stat, fără a respecta prevederile legale. În felul acesta, s-ar fi cauzat o perturbare economică şi financiară a activităţii Uniunii Ucrainenilor din România.

Concret, Dumitru Morhan spune că „prin cheltuirea abuzivă şi discreţionară a fondurilor de care a dispus datorită funcţiei de deputat pe care o deţine, numitul Buciuta Ştefan a refuzat să deruleze programe de interes public local sau central, solicitate de membri comunităţii ucrainenilor din România, încălcând astfel legea fondului bugetar”.

În plângerea penală se arată că s-au achiziţionat ilegal mai multe autoturisme, dar şi faptul că Ştefan Buciuta a înapoiat către bugetul de stat, fără nici o justificare, suma de 1.270.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plângere penală şi acuzaţii de deturnări de fonduri de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 2087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Plângere penală şi acuzaţii de deturnări de fonduri de milioane de euro3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Verificare ! trimis de
(23 mar 2012, 15:24:08
Daca este adevarat ceia ce scrie articolul atunci este grav , iar daca nu este adevarat este la fel de grav. Dupa parerea mea este necesar o ancheta serioasa .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei