Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 218 (5425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cadrele medicale au protestat a doua zi consecutiv la Ministerul Sănătăţii

Joi, 19 Septembrie 2013 (14:32:58)

Peste o sută de angajaţi din sistemul sanitar au protestat joi, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Ministerului Sănătăţii, cerând alocarea a minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate şi majorarea salariilor, ministrul Eugen Nicolăescu invitându-i duminică la o primă discuţie.

Manifestanţii - medici, stomatologi, asistente medicale şi infirmiere - au cerut minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Ministrul Eugen Nicolăescu a venit să discute cu protestatarii, spunând că apreciază demersul lor şi că a fost mandatat de premierul Victor Ponta să discute cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu cei ai Ministerului Finanţelor despre salarizarea personalului din Sănătate.

Nicolăescu a discutat câteva minute cu protestatarii în stradă, apoi i-a invitat pe reprezentanţii acestora să înregistreze oficial documentul cu revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate. Ministrul a stabilit cu aceştia să aibă o primă rundă de discuţii duminică, de la ora 11.00.

Întrebat dacă în acest context se va renunţa la proteste, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că vor participa la discuţii, însă calendarul acţiunilor de protest va fi respectat până când revendicările lor vor fi soluţionate.

"Aici vom fi şi mâine, şi săptămâna viitoare, aşa cum am stabilit", a spus Bărăscu.

Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, pichetele vor fi organizate până în 27 septembrie, la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.

Peste 150 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat şi miercuri, timp de două ore, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a spus, în prima zi a protestelor angajaţilor din sistemul sanitar, că aşteaptă ca, împreună cu ministrul Eugen Nicolăescu, care prezintă revendicările în Guvern, să ajungă în situaţia de a obţine 6% din PIB pentru Sănătate, să aibă bani pentru salarii şi pentru spitale asiguraţi pentru trimestrul patru şi o lege a salarizării corectă.

Întrebat până unde sunt dispuşi angajaţii să meargă cu protestele, preşedintele Sanitas a răspuns: "Până la capăt, însemnând grevă generală, cu demisia medicilor şi asistenţilor medicali, iar ca durată, atât timp cât avem promisiunea că împreună putem rezolva ceva".

Bărăscu le-a transmis pacienţilor că trebuie să ţină cont de faptul că ieşirea în stradă a medicilor este în proporţie de 90 la sută pentru ei, pentru că mai mulţi bani la salariile personalului medical înseamnă servicii mai bune pentru ei şi pentru spitale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadrele medicale au protestat a doua zi consecutiv la Ministerul Sănătăţii.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cadrele medicale au protestat a doua zi consecutiv la Ministerul Sănătăţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei