Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 88 (5295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta: Au fost achitate restanţele la Oltchim, dar este o excepţie, nu poţi să plăteşti fără muncă

Marţi, 16 Aprilie 2013 (14:03:20)

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat Guvernul că restanţele salariale au fost achitate muncitorilor la Oltchim şi că este asigurat şi fondul de salarii pe aprilie, premierul Ponta precizând însă că este vorba de o excepţie, deoarece nu pot fi plătite salarii pentru perioade fără muncă.

"Erau restanţe adunate în ultimul an de aproape două luni. Ele au fost plătite şi este asigurat fondul de salarii şi pentru luna aprilie, urmând ca ordonanţa pe care o adoptăm astăzi (privind plăţile compensatorii pentru disponibilizaţi -n.r.) să asigure stingerea oricărui litigiu de muncă şi pentru viitor, astfel încât, din perspectiva salarială, Oltchim are problemele rezolvate", a afirmat Vosganian, în şedinţa de guvern.

Guvernul urmează să adopte marţi o ordonanţă de urgenţă pentru asigurarea plăţilor compensatorii în cazul companiilor şi societăţilor de stat care vor intra în proceduri de restructurare.

Premierul Victor Ponta a arătat la rândul său că administratorul special trebuie să identifice modul în care s-au acumulat datorii de 800 milioane euro de către fosta conducere, "cu sprijinul unor şefi de sindicat", şi a subliniat că, deşi au fost plătite salarii pentru perioade în care la Oltchim (OLT) nu a existat activitate, acest fapt nu trebuie să devină o regulă.

"Nu putem să facem o regulă să plătim salarii când nu se munceşte. Excepţia e excepţie şi pe termen limitat, nu poţi să plăteşti dacă nu se munceşte", a afirmat premierul.

Vosganian a explicat că Guvernul a respectat în acest caz contractul de muncă, iar în scurt timp vor începe consultări cu posibili investitori concomitent cu un program de relansare a activităţii, astfel încât, la sfârşitul primului semestru, să existe o soluţie integrată pentru Oltchim.

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, banii reprezentând lichidarea pe luna decembrie 2012 şi întreg salariul pe luna martie 2013, suma de 10,9 milioane de lei fiind alocată de AJOFM Vâlcea din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, acordarea unei părţi din restanţele salariale nu i-a liniştit pe oameni, care spun că "problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Au fost achitate restanţele la Oltchim, dar este o excepţie, nu poţi să plăteşti fără muncă.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Au fost achitate restanţele la Oltchim, dar este o excepţie, nu poţi să plăteşti fără muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei