Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 88 (5295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă

Marţi, 16 Aprilie 2013 (17:28:41)

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea de creştere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, şi cere Europei o politică monetară agresivă în condiţiile în care redresarea zonei euro este în urma restului lumii, potrivit noului raport World Economic Outlook, transmite Bloomberg.

Este pentru a patra oară consecutiv când FMI reduce estimarea referitoare la evoluţia economiei globale.

Fondul a modificat şi prognoza privind economia zonei euro, anticipând o contracţie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimată în ianuarie. Economia Franţei se va contracta, alături de cele ale Spaniei şi Italiei.

"Principala provocare rămâne în Europa, care trebuie să facă tot posibilul pentur creşterea cererii private", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat că este nevoie de o politică monetară agresivă, respectiv întărirea sistemului financiar care nu este încă într-o formă grozavă.

FMI descrie o redresare economică în trei viteze, condusă de pieţe emergente, între care China, Statele Unite şi la urmă Europa, după lupta cu criza datoriilor care a necesitat susţinerea financiară a cinci ţări din regiune.

Principalul pericol imediat pentru economia mondială este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA şi Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinţe, potrivit raportului.

Estimarea de creştere a economiei americane a fost redusă de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul măsurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera însă la 3% în 2014, datorită redresării pieţei imobiliare, a îmbunătăţirii încrederii şi a măsurilor de stimulare ale Rezervei Federale.

Fondul a îmbunătăţit prognoza pentru creşterea economiei Japoniei în acest an de la 1,2% la 1,6%, datorită unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu faţă de ritmul de 0,7% estimat în ianuarie.

Pentru economia mondială, FMI estimează în 2014 o creştere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozată în ianuarie.

În raport se mai arată că economiile avansate au evitat două mari pericole pentru redresarea globală, respectiv spargerea zonei euro şi aşa-numita prăpastie fiscală în SUA.

Fondul anticipează agravarea contracţiei economice în Italia în acest an, la 1,5%, de la 1% estimată în ianuarie. Pentru Spania instituţia prognozează un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. În cazul Franţei este aşteptată o scădere a PIB de 0,1%, faţă de avansul de 0,3% estimat în ianuarie.

FMI consideră că BCE poate reduce în continuare dobânda de politică monetară.

Pentru Germania, Fondul a menţinut estimarea pentru acest an la o creştere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard consideră că ritmul redus de creştere pune sub semnul întrebării capacitatea centrului zonei euro de a susţine periferia.

Prognoza pentru economia Chinei a fost redusă de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. În cazul Braziliei estimarea a fost revizuită de la 3,5% la 3%.

Inflaţia va rămâne sub control la nivel mondial, iar preţurile mărfurilor ar putea scădea cu 2% în acest an faţă de 2013, odată cu creşterea ofertei de materii prime, precum petrol şi cereale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei