Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 40 (5247)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri în cazul copiilor legaţi de pat la SJ Buzău:Şeful Secţiei Pediatrie şi asistentul şef, demişi

Marţi, 19 Februarie 2013 (13:43:25)

Şeful Secţiei Pediatrie din Spitalul Judeţean Buzău, Carmencita Matei, şi asistentul-şef al secţiei, Mircica Găzdaru, vor fi destituite din funcţii în urma anchetei în cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat, marţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Consiliul Judeţean Buzău, instituţie în subordinea căreia se află spitalul, măsurile şi sancţiunile au fost propuse de comisia de disciplină constituită în acest caz şi au fost aprobate de către managerul unităţii medicale.

"Comisia de disciplină constituită pentru anchetarea cazului copiilor legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău a finalizat cercetarea disciplinară şi administrativă. În baza documentelor cuprinse în dosarul de cercetare, măsurile şi sancţiunile propuse de comisie şi aprobate de managerul spitalului sunt următoarele: medicul şef de secţie şi asistenta şefă din secţia de pediatrie vor fi destituite din funcţiile de conducere deţinute. Asistenta medicală şi infirmiera de salon vor fi sancţionate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de două luni", menţionează reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău.

Conform acestora, pe parcursul cercetării disciplinare au fost audiate şi au dat note explicative în şedinţele comisiei nouă asistente medicale, două îngrijitoare şi două infirmiere care au fost de serviciu în 28 ianuarie, atunci când au fost filmaţi copiii legaţi cu feşe de zăbrelele paturilor, precum şi asistenta şefă, medicul şef de secţie şi alţi doi medici.

"În cazul unor persoane au fost extinse cercetările pentru clarificarea unor aspecte punctuale şi a unor neclarităţi şi neconcordanţe în punctele de vedere exprimate iniţial de persoanele audiate. Spitalul va emite deciziile corespunzătoare şi le va comunica persoanelor sancţionate, conform prevederilor legale", se mai arată în comunicatul Consiliului Judeţean Buzău.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, în 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Alina Bădulescu, afirma că cei şase copii filmaţi legaţi de paturi locuiesc într-o casă de tip familial şi au grave afecţiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticaţi cu ADHD, iar alţii cu retard mintal. Cei şase minori locuiesc alături de alţi 11 copii instituţionalizaţi şi au fost internaţi în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.

Alina Bădulescu preciza că micuţii erau vizitaţi zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial şi care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Directorul Spitalului Judeţean Buzău, dr. Marius Anastasiu, a declarat tot timpul de la izbucnirea scandalului că măsura imobilizării a fost luată doar în cazul a doi copii instituţionalizaţi cu probleme psihice severe, în timp ce în imaginile filmate apar cel puţin patru copii legaţi cu feşe de gratiile paturilor. De altfel, şi membrii comisiilor de anchetă constituite în acest caz au fost informaţi de către conducerea unităţii medicale tot cu privire la doi copii contenţionaţi.

Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au susţinut, imediat după izbucnirea scandalului, că în cazul copiilor legaţi de paturi a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România precizau, într-un comunicat, că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenţia este acceptată în cazul pacienţilor cu tulburări psihice care le pun în pericol integritatea fizică sau viaţa prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.

De asemenea, Colegiul Medicilor menţiona că măsura de a-i imobiliza la pat pe pacienţi poate fi fizică sau chimică, iar legea permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori.

Dosarul penal în cazul copiilor legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri în cazul copiilor legaţi de pat la SJ Buzău:Şeful Secţiei Pediatrie şi asistentul şef, demişi.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măsuri în cazul copiilor legaţi de pat la SJ Buzău:Şeful Secţiei Pediatrie şi asistentul şef, demişi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei