Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 34 (5241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vier Pfoten: Scandalul cărnii de cal din Europa, lipsa de control asupra etichetării produselor

Marţi, 12 Februarie 2013 (14:05:11)

Vier Pfoten afirmă că scandalul cărnii de cal din Europa scoate în evidenţă lipsa de control asupra etichetării produselor, organizaţia solicitând Comisiei Europene o etichetare care să conţină informaţii complete privind condiţiile de creştere şi sacrificare a animalelor.

"Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten se declară scandalizată de lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne, fapt ce a permis ca importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub forma de lasagna «cu carne de vită». Majoritatea consumatorilor din Europa refuză să consume carne de cal din motive etice, preferând în schimb să se bucure de compania acestor animale", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

În opinia Vier Pfoten, acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile.

"Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenţei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi", afirmă Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten International, citat în comunicat.

Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut şi apoi a fost sacrificat animalul. Printr-un sistem eficient de verificare şi inspecţii, identificarea şi etichetarea ar trebui să fie corectă.

"În cazul de faţă nu doar că s-a pierdut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs şi un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informaţii şi să fie mai bine supravegheată. Vier Pfoten cere ca eticheta de pe produsele din carne de la toate speciile să includă locul naşterii, ferma în care este crescut animalul şi locul în care este abatorizat. Controalele ar trebui să aibă loc sistematic şi să fie transparente", spune Gabriel Păun.

În prezent, guvernele şi companiile încearcă să descopere întregul lanţ de producţie, adaugă Vier Pfoten.

Organizaţia a demarat propria investigaţie, deoarece "este important să existe o perspectivă independentă asupra situaţiei".

"Doar în acest mod vom putea să descoperim punctele slabe ale sistemului şi să îmbunătăţim condiţiile de bunăstare a animalelor şi de protecţie a consumatorilor. În prezent, Vier Pfoten monitorizează situaţia cailor salbatici de la Letea, în Delta Dunării", mai adaugă Păun.

Scandalul produselor congelate din carne de cal în loc de carne de vită nu constituie o criză sanitară, a asigurat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene care a apreciat funcţionarea sistemului de trasabilitate al cărnii în Europa, relatează, marţi, AFP.

"Nu suntem în faţa unei situaţii de pericol sanitar", a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru Sănătate şi Politica consumatorilor, Tonio Borg.

"Aici este vorba de o problemă cu etichetarea. Carnea nu a fost etichetată corect", a adăugat acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

Scandalul a izbucnit în Marea Britanie după ce lasagna, produsă de gigantul alimentar suedez Findus, ce trebuia să fie de vită, s-a dovedit a conţine carne de cal, mai ieftină ca cea de vită.

Aceste produse au fost fabricate de un subcontractant francez, societatea Comigel.

Carnea în cauză, de origine românească, conform autorităţilor franceze, a tranzitat printr-un comerciant cipriot, apoi unul olandez, înainte de a sosi la furnizorul francez, Spanghero, şi de a fi direcţionată către preparator, Comigel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vier Pfoten: Scandalul cărnii de cal din Europa, lipsa de control asupra etichetării produselor.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vier Pfoten: Scandalul cărnii de cal din Europa, lipsa de control asupra etichetării produselor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei