Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 34 (5241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Şeful diplomaţiei olandeze spune că Haga nu mai condiţionează aderarea la Schengen de MCV

Marţi, 12 Februarie 2013 (19:22:24)

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, i-a transmis omologului român, Titus Corlăţean, aflat, marţi, în vizită oficială la Haga, că Guvernul Olandei nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de MCV, informează MAE.

"Ministrul olandez al Afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda", evidenţiază un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit comunicatul MAE, Timmermans "a subliniat că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar".

Corlăţean solicitat sprijinul părţii olandeze în favoarea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie.

El "a subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl deţin la frontiera estică a UE, precum şi criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană", evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, cei doi miniştri au convenit să menţină contactul politic în perioada următoare pentru "a explora identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013".

Corlăţean i-a adresat lui Timmermans şi invitaţia de a vizita România anul acesta, invitaţie acceptată de acesta.

În ce priveşte subiectul liberalizării pieţei muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, oficialul olandez a dat asigurări că ţara sa va respecta prevederile legale şi va liberaliza accesul, începând cu 1 ianuarie 2014.

Cei doi miniştri au convenit şi derularea de consultări regulate între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două ţări pe temele aflate pe agenda comunitară.

Ambii oficiali au subliniat nivelul şi dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale româno-olandeze, Regatul Ţărilor de Jos ocupând primul loc în clasamentul investitorilor străini în România.

Ministrul Corlăţean a transmis interesul României pentru atragerea de noi investiţii olandeze, cu precădere în domeniul energiei, agriculturii şi infrastructurii, mai relatează comunicatul MAE.

De asemenea, Corlăţean a avut o întrevedere cu ministrul olandez pentru migraţie, Fred Teeven, cu care a discutat cu privire la cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, aderarea României la Schengen şi raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Şeful diplomaţiei române a prezentat progresele României în cadrul MCV şi a exprimat angajamentul părţii române de a avansa reformele pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor în domeniu, precizează MAE.

A arătat că îndeplinirea responsabilităţilor asumate în cadrul MCV sunt prioritare pentru autorităţile române şi a exprimat deschiderea de a continua dialogul şi cooperarea cu partenerii din cadrul UE în prezentarea progreselor înregistrate. În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, demnitarul român a solicitat susţinerea părţii olandeze şi a prezentat argumentele autorităţilor române pentru luarea unei decizii favorabile pentru aderarea în două etape, mai întâi cu frontierele maritime şi aeriene, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, programat pentru 7-8 martie 2013. A subliniat că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană", precizează MAE.

"Responsabilitatea în îndeplinirea rolului deţinut la frontiera estică arată că România este un partener credibil şi serios, pregătit să îşi asume statutul de stat membru Schengen. Participarea constantă şi consistentă a României la operaţiunile care vizează segmentele supuse presiunilor migratorii ale graniţelor UE şi la cooperarea cu statele din regiune în cadrul efortului comun de combatere a migraţiei ilegale pledează în acest sens. Cei doi demnitari au convenit menţinerea unui contact permanent, inclusiv pe linia ministerelor afacerilor interne, pentru identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013", mai menţionează MAE.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit săptămâna trecută la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Şeful diplomaţiei olandeze spune că Haga nu mai condiţionează aderarea la Schengen de MCV.
 Vizualizări articol: 979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Şeful diplomaţiei olandeze spune că Haga nu mai condiţionează aderarea la Schengen de MCV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei