Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 34 (5241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul respinge Legea Lustraţiei, act normativ declarat neconstituţional

Marţi, 12 Februarie 2013 (16:02:06)

Plenul Senatului a respins, marţi, Legea lustraţiei, act legislativ declarat neconstituţional în martie 2012, preşedintele Senatului, Crin Antonescu declarând, după anunţarea rezultatului votului, că prin decizia CC, discuţiile despre această lege purtate în ultimii 20 de ani s-au încheiat.

Respingerea proiectului Legii Lustraţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a întrunit 118 voturi "pentru".

"Prin decizia CC, discuţiile despre Legea lustraţiei purtate în ultimii 20 de ani s-au încheiat", a conchis preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după ce a anunţat rezultatul votului.

CC arăta, în hotărârea sa, că Legea lustarţiei prevede o nouă situaţie care ar justifica respingerea dreptului de acces în instituţiile publice, situaţie care nu este prevăzută însă de Constituţie.

"Chiar dacă s-ar admite posibilitatea restrângerii dreptului de accede în funcţii publice pe criteriul apartenenţei în anumite funcţii ale nomenclaturii comuniste, se ridică problema proporţionalităţii şi a eficienţei juridice a unei astfel de măsuri în condiţiile adoptării sale la peste 21 de ani de la căderea regimului comunista", apreciau judecătorii CC.

În cazul acestui proiect Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în vara anului 2005, a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestat la Curtea Constituţională.

În martie 2012, CC a decis că Legea lustraţiei este neconstituţională.

În condiţiile în care o lege este declarată neconstituţională în integralitate, Parlamentul trebuie să adopte o reglementare prin care să fie respectată decizia Curţii, adică un proiect de respingere a actului normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul respinge Legea Lustraţiei, act normativ declarat neconstituţional.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul respinge Legea Lustraţiei, act normativ declarat neconstituţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei