Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 28 (5235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zgonea: Dacă grupurile politice se vor angaja,noua Constituţie ar putea fi adoptată până la 30 iunie

Marţi, 5 Februarie 2013 (15:23:39)

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, marţi, că preşedintele Senatului Crin Antonescu poate să coordoneze Comisia de revizuire a Constituţiei, nu există interdicţie, arătând că, dacă toate grupurile politice se vor angaja, noua Constituţie ar putea fi adoptată până pe 30 iunie.

"Din punctul meu de vedere, preşedintele Senatului poate să facă acest lucru. Vă aduc aminte că, în perioada 2003-2004, preşedintele Camerei Deputaţilor Valer Dorneanu a prezidat această comisie (de revizuire a Constituţiei - n.r.). Nu există interdicţie pentru această comisie specială comună şi, având în vedere importanţa pentru România, cred că preşedintele Crin Antonescu poate să coordoneze această comisie", a precizat Zgonea.

El a răspuns astfel la întrebarea dacă preşedintele Senatului Crin Antonescu va coordona comisia de revizuire a Constituţiei.

Zgonea a adăugat că procedura este că în comisia de revizuire se dezbat modificările Constituţiei, cu specialişti, mass-media, cu coordonarea Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia, iar proiectul final va fi supus la vot în Senat cu aprobarea a două treimi, după care, dacă nu e modificat, şi la Camera Deputaţilor cu două treimi şi se trece la "procedura referendară".

El a mai spus că, în paralel cu această procedură parlamentară, trebuie modificată legea referendumului pentru a fi eliminat "acel supercvorum".

"Sunt aceşti paşi, sunt paşi care, dacă suntem serioşi şi ne angajăm toate grupurile politice, undeva pe 30 iunie vom putea să avem o Constituţie pe care să o discutăm când o supunem referendumului şi să avem o lege a referendumului cu un prag minim", a arătat Valeriu Zgonea.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că susţine ideea ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, să coordoneze comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precizând că acesta poate acoperi "politic" această dezbatere, atât ca preşedinte al Senatului, cât şi ca viitor candidat la prezidenţiale.

"Vom prezenta principalele idei ale USL privind reforma constituţională. (...) Cel care va prezenta aceste principii va fi domnul Antonescu. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine ca domnia sa să conducă comisia (de revizuire a Constituţiei - n.r.), pentru că eu am această sarcină guvernamentală. Domnul Antonescu trebuie ca preşedinte al Senatului şi în calitatea sa de candidat al USL la viitoarele alegeri prezidenţiale poate foarte bine să acopere politic această dezbatere şi iniţiativă de modificare a Constituţiei", a declarat Ponta.

Premierul a menţionat că preşedinţia comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale revine în mod normal USL, iar în paralel cu forul parlamentar se va mai constitui un for constituţional compus din experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în care să fie analizate propunerile partidelor.

Premierul a precizat că termenul pentru finalizarea proiectului de revizuire convenit în USL este data de 5 mai.

"În mai-iunie, dacă va fi nevoie să prelungim sesiunile parlamentare, să se voteze în cele două Camere propunerea de revizuire, după care probabil septembrie -octombrie să avem referendumul de ratificare", a adăugat Ponta.

El a menţionat că din comisia de revizuire va face parte un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale, dar şi din partea Guvernului, a Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii.

Surse din USL au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Uniunea susţine varianta organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei în luna septembrie, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, să devină preşedintele Comisiei parlamentare care va întocmi proiectul noii legi fundamentale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zgonea: Dacă grupurile politice se vor angaja,noua Constituţie ar putea fi adoptată până la 30 iunie.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zgonea: Dacă grupurile politice se vor angaja,noua Constituţie ar putea fi adoptată până la 30 iunie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei