Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 28 (5235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raportul special al Avocatului Poporului privind pensiile de serviciu, trimis comisiei de muncă

Marţi, 5 Februarie 2013 (16:06:50)

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să trimită Comisiei de muncă şi grupurilor parlamentare raportul special al Avocatului Poporului care critică eliminarea pensiilor de serviciu.

"Aplicarea legislaţiei de eliminare a pensiilor de serviciu s-a făcut cu nerespectarea textului din Constituţie ce a reprezentat temeiul lefal, iar măsura preconizată a aduce economii la buget a adus de fapt cheltuieli anuale suplimentare de circa un miliard de lei", se arată în raportul suplimentar al Avocatului Poporului, semnat de Valer Dorneanu în data de 22 ianuarie 2013.

Potrivit raportului, Avocatul Poporului a primit numeroase plângeri din partea foştilor beneficiari ai diferitelor categorii de pensii speciale şi "sesizările indică existenţa unei situaţii de nemulţumire la nivel naţional".

Raportul arată că au apărut reale probleme ca urmare a transformării pensiilor de serviciu în pensii din sistemul public şi că desfiinţarea pensiilor prevăzute de legea 119/2010 a adus atingere unui drept dobândit, acela de pensie de serviciu şi că aceasta nu este diminuată, temporizată, ci pur şi simplu desfiinţată.

În ciuda estimării Guvernului cu privire la suma de 170.198.380 lei economie totală la bugetul de stat rezultată din eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului diplomatic, consular, aeronautic civil navigant şi navigant, funcţionarilor publici parlamentari, senatorilor, deputaţilor, magistraţilor, personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor, Curţii de Conturi, Consiliului Fiscal, la final s-a constat că acest demers s-a concretizat cu cheltuieli suplimentare de un miliard de lei, se mai arată în raport.

Avocatul Poporului propune modificarea legislaţiei astfel încât cuantumul pensiilor recalculate nu poate reprezenta mai puţin de 50% din cuantumul pensiilor aflate în plată, iar drepturile de pensii revizuite se cuvin de la 1 ianuarie 2011. În privinţa pensiilor ocupaţionale, Avocatul Poporului propune să existe posibilitatea ca şi persoanele care au beneficiat de pensii speciale să adere la sitemul pensiilor ocupaţionale, în vederea suplimentării pensiei acordate de sistemul public cel puţin până la întregirea pensiei avute anterior recalculării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raportul special al Avocatului Poporului privind pensiile de serviciu, trimis comisiei de muncă.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raportul special al Avocatului Poporului privind pensiile de serviciu, trimis comisiei de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei