Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 17 (5224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Campania de imunizare contra HPV ar putea fi reluată, la cererea părinţilor, după eşecul din 2008

Miercuri, 23 Ianuarie 2013 (15:04:39)

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a elevelor ar putea fi reluată, la cererea părinţilor, într-un program pilot susţinut de Ministerul Sănătăţii şi Fundaţia Renaşterea, în care ar urma să fie cooptaţi şi medicii de familie, dar şi Ministerul Educaţiei.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) Adrian Pană a spus, miercuri, că MS şi Fundaţia Renaşterea vor derula un proiect de vaccinare împotriva HPV la grupa de vârstă 10-14 ani, dar numai la solicitarea expresă a părinţilor.

"După eşecul din 2008 în privinţa vaccinării, reluarea campaniei se face după un program de informare adecvat şi numai la solicitarea expresă a părinţilor", a precizat secretarul de stat.

Pană a mai spus că, din nefericire, rata îmbolnăvirilor de cancer de col uterin la grupa de vârstă 0-64 de ani este, în România, de patru ori mai mare decât media europeană.

În acelaşi context, secretarul de stat a precizat că, din păcate, primele analize ale programului de evaluare a stării de sănătate derulat de MS au arătat că doar 3% dintre femei au făcut testul Babeş-Papanicolau.

De asemenea, potrivit unui sondaj al Fundaţiei Renaşterea făcut pe un eşantion de 4.406 de femei, 84% din populaţia feminină nu au făcut niciodată un test Babeş-Pananicolau.

În prezent, autorităţile consideră că cea mai eligibilă grupă de vârstă la care să fie reluată vaccinarea împotriva cancerului de col uterin ar fi aceea cuprinsă între 10 şi 14 ani, iar asta pentru că răspunsul imunologic la această categorie este maxim, a explicat medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu, miercuri, la conferinţa de presă organizată de Fundaţia Renaşterea, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Dr. Dumitrescu a ţinut să precizeze, cu acelaşi prilej, că reacţiile adverse la un astfel de vaccin sunt acelea care pot apărea la orice imunizare. Potrivit medicului, este necesar ca orice vaccinare HPV să fie înregistrată într-un registru funcţional, astfel să se cunoască toate datele cu privire la efectele imunizării.

Ruxandra Dumitrescu a adăugat că raportarea reacţiilor adverse este foarte bine reglementată în România. Astfel, orice reacţie advesă ce survine într-un interval de 30 de zile de la vaccinare este anunţată la Direcţia de Sănătate Publică şi, implicit, la Ministerul Sănătăţii şi la Agenţia Naţională a Medicamentului.

La aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a explicat că organizaţia neguvernamentală pe care o conduce militează pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, ea însăşi vaccindu-şi fetiţa, pentru a reduce riscul unei astfel de maladii.

Moderatoarea evenimentului, Andreea Esca, ambasador al Fundaţiei Renaşterea, a subliniat că decizia privind vaccinarea aparţine, evident, fiecăruia, dar este important ca oamenii să fie informaţi.

Dana Războiu, ambasador al Coaliţiei de prevenire a cancerului de col uterin, a ţinut să precizeze că vaccinul împotriva HPV se administrează de opt ani femeilor din lumea întreagă, în SUA se vorbeşte deja despre extinderea imunizării la băieţi, în timp ce Australia imunizează deja împotriva HPV şi populaţia masculină.

"Peste 2.000 de femei mor cu zile pentru că nu sunt vaccinate împotriva cancerului de col uterin. Nu ne mai putem pune problema dacă este bine sau nu să ne vaccinăm în condiţiile în care cancerul face mii de victime anual. Vaccinul nu conţine virus, deci nu există riscul ca o fetiţă să dezvolte cancer ca urmare a vaccinului", a mai spus Dana Războiu.

În 2008, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 270.500 doze de vaccin împotriva HPV, fiind imunizate, până anul trecut, 113.889 persoane.

Iniţial, campania de vaccinare lansată în 2008 viza imunizarea elevelor între 12 şi 14 ani, însă, din 2009, a fost extinsă la persoane de peste 24 de ani.

În 2008, au fost vaccinate 2.600 de eleve, adică doar 2% din cele 110.000 ale grupului ţintă de imunizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania de imunizare contra HPV ar putea fi reluată, la cererea părinţilor, după eşecul din 2008.
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campania de imunizare contra HPV ar putea fi reluată, la cererea părinţilor, după eşecul din 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei