Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 sep 2012 - Anul XVII, nr. 224 (5129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plăţile în numerar între persoane fizice ar putea fi limitate; plafoanele la firme scad şi de 5 ori

Marţi, 25 Septembrie 2012 (15:40:59)

Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plăţi în numerar între persoanele fizice şi reduce plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client şi cel mult 5.000 de lei în total operaţiuni cu numerar către firme şi populaţie, afirmă surse oficiale.

Astfel, firmele vor putea face plăţi în numerar către companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de două ori mai puţin decât în prezent, iar plata către un singur client va fi limitată la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual, au declarat sursele pentru MEDIAFAX.

Plăţile efectuate de către firme către magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, însă plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru plăţile fragmentate.

În prezent, o firmă poate face într-o zi plăţi în numerar către o altă firmă sau o persoană fizică de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulată a operaţiunilor cu numerar nu poate depăşi 10.000 de lei pe zi.

Aceste prevederi nu se referă la plata salariilor şi a altor drepturi de personal.

Potrivit surselor citate, Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plăţi în realizate între persoanele fizice, mai ales în domenii care ar putea facilita evaziunea fiscală sau spălarea de bani.

Scăderea plafonului pentru firme vine în contextul introducerii sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Odată cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifră de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate să achite facturile şi să încaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. În cazul în care obligaţiile se sting prin plata în numerar se aplică sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

Firmele cu cifră de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica în continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea să-şi deducă TVA-ul din relaţia cu furnizorii care au o cifră de afaceri de sub 2,25 milioane lei decât după achitarea facturilor.

Reducerea plafoanelor pentru plăţile zilnice în numerar ar putea preîntâmpina cazurile în care companiile mari ar forţa furnizorii să factureze cu plata în numerar, pentru ca exigibilitatea TVA să devină automată şi la rambursare pentru firma plătitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plăţile în numerar între persoane fizice ar putea fi limitate; plafoanele la firme scad şi de 5 ori.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plăţile în numerar între persoane fizice ar putea fi limitate; plafoanele la firme scad şi de 5 ori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei