Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 nov 2011 - Anul XVI, nr. 258 (4856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensiile private vor atinge 1,22% din PIB în 2011, estimare în scădere cu 0,13 puncte faţă de martie

Marţi, 1 Noiembrie 2011 (14:43:04)

Comisia de pensii private (CSSPP) a redus cu 0,13 puncte procentuale, la 1,22%, estimarea privind ponderea activelor fondurilor de pensii private în PIB la finele acestui an, după ce în trimestrul al treilea fondurile au avut randamente negative ca urmare a scăderii acţiunilor de la bursă.

"Valoarea activelor totale administrate în sistemul pensiilor private a ajuns la 30 septembrie la 6,2 miliarde de lei (5,8 miliarde de lei în cazul fondurilor de pensii private obligatorii - Pilonul II şi 0,4 miliarde de lei în cazul fondurilor de pensii facultative - Pilonul III), astfel ponderea activelor fondurilor de pensii în PIB ajungând la 1,14% la data mai sus menţionată. La finalul anului 2011, ponderea activelor totale în PIB este preconizată să ajungă la 1,22%", se arată într-o analiză a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

În luna mai, într-o analiză aferentă primului trimestru, Comisia a estimat că ponderea activelor în PIB va ajunge la 1,35% la finele anului. Trei luni mai târziu, în august, CSSPP anticipa că activele fondurilor de pensii vor atinge 1,29% din PIB la 31 decembrie 2011.

În toate estimările Comisiei, analiştii instituţiei au luat în calcul un PIB de 544,426 miliarde de lei în acest an, având ca sursă proiecţia Ministerului Finanţelor Publice.

"Având în vedere că ponderea acţiunilor tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti în totalul activelor fondurilor de pensii este de 8,47% la data de 30 septembrie, variaţia indicilor BET-C şi BET-FI are un impact semnificativ asupra valorii unitare a activului net al fondurilor de pensii administrate privat. Din analizarea datelor se constată faptul că există o corelaţie directă între indicii bursieri şi evoluţia activului unitar al fondurilor de pensii administrate privat, totuşi impactul volatilităţii preţului acţiunilor fiind diminuat de diversificarea portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private", se mai spune în analiza.

În intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au consemnat, în medie, o scădere a valorilor unităţilor de fond de 1,43%, pe fondul deprecierii acţiunilor listate din portofolii.

Individual, scăderile celor 9 fonduri de pensii s-au situat între 0,58% şi 2,19%, cele mai ridicate fiind înregistrate de cele cu expuneri mai mari pe acţiuni, respectiv ING (-2,19%) şi Generali (-2,06%).

Totuşi, rezultatul investiţional consemnat în primele nouă luni ale acestui s-a menţinut pozitiv pentru toate fondurile.

Pe de altă parte, activele nete s-au majorat cu 426 de milioane de lei în al treilea trimestru, în condiţiile în care contribuţiile virate celor 9 fonduri au însumat 528 milioane de lei în intervalul menţionat.

În al treilea trimestru, activele nete ale fondurilor de pensii private (Pilonul II şi III) au crescut cu 7,67%, la 6,2 miliarde de lei.

"În structură, activele fondurilor de pensii nu au înregistrat modificări semnificative faţă de trimestrul II al anului 2011. La nivelul titlurilor de stat se observă o creştere în cel de-al treilea trimestru de la 66,23% la sfârşitul lunii iunie 2011, la 68,58% la sfârşitul lunii septembrie", se arată în analiza CSSPP.

În perioada analizată, ponderea obligaţiunilor în total active a scăzut, aceeaşi tendinţă manifestându-se şi în cazul acţiunilor, care au coborât ca pondere la 11,12% la 30 septembrie, de la 13,43% în iunie.

"Această scădere a ponderii acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti se explică prin scăderea valorii de piaţă a acţiunilor listate pe fondul turbulenţelor existente la nivelul Uniunii Europene şi intensificării crizei datoriilor suverane. Indicele BET a înregistrat, în perioada analizată, o scădere de 21,19% faţă de ultima zi de tranzacţionare a trimestrului II din 2011. Ponderea acţiunilor cotate la bursele de valori din statele membre UE a scăzut la 2,64% la finele lunii septembrie, de la 3,05% în iunie", se mai spune în analiza CSSPP.

Pe de altă parte, nivelul depozitelor a consemnat o creştere, atingând 9,18% din totalul activelor la finele trimestrului III, faţă de 8,55% cât se înregistra la sfârşitul lunii iunie.

La fondurile de pensii private obligatorii sunt înscrişi 5,4 milioane de participanţi, iar la cele facultative aproape 250.000 de persoane. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensiile private vor atinge 1,22% din PIB în 2011, estimare în scădere cu 0,13 puncte faţă de martie.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensiile private vor atinge 1,22% din PIB în 2011, estimare în scădere cu 0,13 puncte faţă de martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei