Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 nov 2011 - Anul XVI, nr. 258 (4856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Populaţia Terrei a depăşit pragul istoric de 7 miliarde de locuitori

Populaţia Terrei a depăşit, ieri, pragul istoric de 7 miliarde de locuitori, potrivit estimărilor ONU, care a profitat de această ocazie pentru a sublinia inegalităţile tot mai mari de pe Planetă şi necesitatea unei împărţiri judicioase a avuţiilor, pentru a rezolva această problemă.

Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins în 1999, informează AFP. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe planeta noastră. De această dată, ONU a evitat să desemneze un "câştigător" în avans, iar mai multe ţări vor anunţa că fericitul ales s-a născut pe teritoriile lor.

Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinţă de presă, momentul în care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate.

"Nu este doar o chestiune care ţine de cifre. Este vorba de istoria umanităţii", a declarat el, săptămâna trecută, în timp ce vizita o şcoală newyorkeză.

"Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă şi al educaţiei. De drepturi şi de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi creşti copiii în pace şi siguranţă. Tot ceea ce fiecare îşi doreşte pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori", a adăugat Ban Ki-moon.

Acesta este mesajul pe care secretarul general al ONU îl va transmite cu ocazia summitului G20 de săptămâna viitoare de la Cannes: în faţa unei populaţii care continuă să crească în contextul crizei economice mondiale, conducătorii lumii trebuie să se aştepte la mai multe revolte.

Organizaţia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, consideră că populaţia Terrei va continua să crească pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la peste 10 miliarde de locuitori până la sfârşitul acestui secol.

Potrivit ONU, până în anul 2025, India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, devansând China, urmând să atingă în acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.

În acel raport, experţii avertizează asupra provocărilor cu care se confruntă omenirea. Pentru ţările cele mai sărace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de muncă "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piaţa forţei de muncă, fără a mai lua în calcul încălzirea globală, seceta şi dezvoltarea necontrolată a megalopolisurilor.

Japonia, ca şi alte state bogate, va trebui să facă faţă procesului de îmbătrânire a populaţiei. În Europa de nord, numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani nu a încetat să crească în ultimii 20 de ani, iar populaţia din aceste ţări are o speranţă de viaţă de 80 de ani, comparativ cu speranţa de viaţă de 54 de ani din ţările Africii subsahariene.

Numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane în 1980, a ajuns astăzi la 893 de milioane şi va fi de 2,4 miliarde în anul 2050, potrivit UNFPA.

"Aici este vorba de un succes mondial, dar îmbătrânirea populaţiei aduce cu sine noi provocări pentru societate, care au legătură cu creşterea economică, cu îngrijirile medicale şi cu asigurarea securităţii persoanelor în vârstă", subliniează ONU.

În regiunile cel mai dezvoltate, un locuitor din patru are în prezent o vârstă de peste 60 de ani. Până în 2050, această proporţie va creşte la unu din trei (33,3%).

UNFPA a semnalat faptul că numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi a scăzut, trecând de la 1,8 miliarde în 1990 la 1,4 miliarde în 2005. Şi procentul persoanelor care suferă din cauza foametei a scăzut după 1990, însă, în cifre absolute, numărul lor a crescut de la 815 milioane în 1990 la 925 milioane în 2011.

Inegalităţile sociale continuă să crească. În 1960, oamenii bogaţi care reprezintă 20% din totalul populaţiei modiale deţineau 70% din totalul veniturilor. În 2005, ei aveau 77% din avuţiile mondiale.

În opinia secretarului general al ONU, bebeluşul cu numărul 7.000.000.000, indiferent de ţara lui natală, "se va naşte într-o lume a contradicţiilor: o abundenţă de hrană, dar în continuare, în zilele noastre, un miliard de oameni merg seara la culcare cu foamea în stomac", a declarat Ban Ki-moon într-un interviu acordat revistei Time.

În schimb, Biroul american pentru recensământul populaţiei, estimează că pragul istoric de 7 miliarde de locuitori va fi atins abia pe 12 martie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Populaţia Terrei a depăşit pragul istoric de 7 miliarde de locuitori.
 Vizualizări articol: 1241 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Populaţia Terrei a depăşit pragul istoric de 7 miliarde de locuitori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spre mai bine trimis de
( 1 nov 2011, 17:45:07
Cresterea populatiei duce la o viata mai grea , mai stresanta, cu mai multe griji, la oameni mai rai, deci la mai multa suferinta.
2.   Statistici si puncte de vedere trimis de
( 2 nov 2011, 11:13:28
Dupa un simplu calcul la momentul actual al populatiei(7 miliarde) revine 1 Km patrat de pamant la fiecare 46 de persoane. Cum vi se pare aceasta?

Eu zic ca populatia Terrei nu este prea mare si inca mai este MULT loc pentru un trai FOARTE confortabil si sanatos. Problema nu e ca am fi prea multi, ci problema e ca din acestia care suntem prea multi traiesc in nepasare si egoisti. Oameni carora le pasa reusesc prin munca lor sa hraneasca si sa ingrijeasca de multi alti oameni decat ei insisi.

Tu care citesti gandeste-te sa nu mai arunci mancarea care nu-ti place ci sa iesi pe strada sa o oferi unui sarac, gandeste-te sa nu-ti cumperi mereu cele mai scumpe lucruri ci doar ce ai nevoie.

Crestinilor, Isus ne-a invatat sa iubim aproapele ca pe noi insine. Intrebare: Te iubesti pe tine insuti asa cum iubesti pe aproapele tau?

Daca te simti inghesuit pe planeta aceasta inseamna ca nici macar nu accepti idea ca cineva sa-ti fie aproapele tau.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei