Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 nov 2011 - Anul XVI, nr. 258 (4856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONG-urile cer ministrului Borbely oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan

Marţi, 1 Noiembrie 2011 (14:46:04)

Mai multe ONG-uri de mediu au protestat, marţi, la Ministerul Mediului, cerând oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan, care ar fi execute fără respectarea legislaţiei de mediu şi prin care sunt distruse mai multe râuri, Laszlo Borbely promiţând că va face verificări.

Protestatarii au cerut demisia ministrului Mediului, Laszlo Borbely, şi investigarea celor responsabili de distrugerea mai multor râuri prin construcţia acestor microcentale. Aceştia au adus o cruce pe care au răstignit un peşte şi au afişat pancarte pe care scria "Explode the Carpathian Garden!", "Ne-aţi borbelyt pădurile şi râurile", "Energie $ Verde $ şi râuri beton".

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit la protestatari pentru a invita o delegaţie la discuţii. El a precizat că urmează să aibă loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Economiei, pentru a fi făcute listele unde mediul este sau nu este afectat de construirea microcentralelor.

La finalul discuţiilor, reprezentanţii ONG-urilor au spus că ministrul Borbely a promis că va verifica aspectele reclamate de ei.

ONG-urile i-au solicitat ministrului Laszlo Borbely oprirea tuturor lucrărilor ilegale şi sancţionarea celor direct implicati din instituţiile de profil, respectiv din Agenţia Naţională Apele Române, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului.

Reprezentanţii protestatarilor spun că este ilegal să intri pe albia râurilor, cerându-i demisia şefului Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, care nu ar fi trebuit să permită acest lucru.

În scrisoarea pe care delegaţia protestatarilor a înmânat-o ministrului Borbely se solicită "sistarea imediată a tuturor lucrărilor care au loc în prezent pe diferite cursuri de râuri până la evaluarea şi conformarea cu legislaţia de mediu în vigoare (respectarea cerinţelor Directivei Cadru Apă cu privire la asigurarea stării ecologice bune pentru corpurile de apă naturale şi a potenţialului ecologic bun pentru cele puternic modificate), asigurarea respectării legislaţiei de mediu şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare pentru investiţiile şi instituţiile care nu fac acest lucru, evaluarea impactului asupra mediului şi abordarea impactul cumulativ, la scara întregului bazin".

Acţiunea de protest a fost organizată de cele 69 de ONG-uri care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România. Potrivit ONG-urilor, începând din primăvara acestui an, albiile mai multor râuri de munte din judeţul Argeş - Capra, Buda, Otic, Topolog şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse în schimbul construcţiei de microhidrocentrale.

Organizaţiile Coaliţiei pentru Mediu atenţionează că astfel de lucrări, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua şi pe alte râuri de munte din ţară, respectiv Porumbacu, Viştea, Ucea, Arpaş, Sâmbăta şi Pojorta.

Reprezentanţii ONG-urilor au precizat că, potrivit celor 300 de avize eliberate de Administraţia Naţională Apele Române, aproximativ 3.300 de râuri şi pâraie pot fi distruse iremediabil.

Protestatarii spun că vor continua acţiunile de protest până când vinovaţii vor fi sancţionaţi corespunzător iar autoritatea publica în materie de protecţie a mediului va accepta dialogul pe marginea propunerilor lor.

Ei spun că nu sunt împotriva energiei verzi, dar trebuie să se definească foarte clar zonele unde se pot şi unde nu se pot da avize pentru construcţia acestor microhidrocentrale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONG-urile cer ministrului Borbely oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONG-urile cer ministrului Borbely oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei