Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iul 2011 - Anul XVI, nr. 176 (4774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD solicită crearea unui Registru al alegătorilor pentru votul prin corespondenţă

Joi, 28 Iulie 2011 (13:10:32)

 

PSD solicită înfiinţarea unui Registru al alegătorilor pentru votul prin corespondenţă, ca o primă măsură care să securizeze votul românilor din străinătate.

Adrian Dobre, membru al Departamentului de Politică Externă al Consiliului Naţional al PSD, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege privind votul prin corespondenţă propus de PDL lasă deschisă posibilitatea fraudei electorale.

El a afirmat că varianta propusă de PDL şi transmisă de MAE personalului diplomatic "favorizează frauda electorală" şi nu respectă principiile transparenţei.

Potrivit lui Dobre, proiectul PDL are mai multe lacune: nu există garanţii că votul transmis prin poşă de alegător se va regăsi în urne şi nu există siguranţa că persoana care a votat prin corespondenţă va fi radiată din listele electorale din ţară.

El a afirmat că, principial, PSD sprijină votul prin corespondenţă, însă cu condiţia ca legea să conţină proceduri stricte de votare şi de transmitere a votului, pedepse expres menţionate pentru eventualele ilegalităţi, precum şi înfiinţarea unui Registru al alegătorilor, pentru evidenţa voturilor din străinătate.

În opinia social-democratului, nici varianta votului prin e-mail nu are garanţii de securitate şi transparenţă.

MAE a precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a transmis un document circular la misiunile României din străinătate, care detalia activităţile de informare publică la nivel local, pentru ca românii să fie cât mai informaţi despre legea votului prin corespondenţă.

Solicitarea adresată MAE vine după ce cotidianul "Jurnalul Naţional" a relatat că "ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a început repetiţia generală cu ambasadorii şi consulii României pentru promovarea legii în rândul românilor de peste graniţe".

Potrivit MAE, aceste activităţi de informare publică au fost anunţate în repetate rânduri de oficialii MAE şi reprezintă demersuri fireşti pentru orice campanie de informare publică. "Astfel, MAE încuraja şefii de misiuni să organizeze o serie de întâlniri de informare cu asociaţiile şi comunităţile de români de pe plan local pentru a prezenta iniţiativa MAE (condiţii, procedură, securitatea votului etc.) şi pentru a promova şi încuraja o dezbatere activă pe această temă. Şefii de misiuni sunt încurajaţi să acorde interviuri pe această temă şi să disemineze broşuri informative. Aceste instrucţiuni se bazează pe o serie de linii generale/standard, utilizate pentru toate campaniile publice iniţiate de MAE", precizează Ministerul de Externe.

MAE mai spune că, aşa cum reiese din instrucţiunile transmise, "cetăţenii români vor fi îndemnaţi să acceseze pentru informare şi familiarizare site-ul special creat de MAE pentru votul prin corespondenţă: votprincorespondenţă.mae.ro. Cetăţenii vor fi încurajaţi să transmită punctual, prin intermediul site-ului, opinia sau întrebările pe tema votului".

Potrivit MAE, cetăţenii români sunt singurii care vor decide cum folosesc informaţiile primite de la ambasadă. De asemenea, Ministerul de Externe subliniază că majoritatea informaţiilor cuprinse în circulară au fost făcute deja publice la momentul promovării iniţiativei MAE iar scopul acestor acţiuni de comunicare este de a asigura o bună informare a publicului şi de a promova o atitudine instituţională firească de transparenţă şi deschidere.

"După ce s-a angajat că va aduce PDL un milion de voturi prin promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a început repetiţia generală cu ambasadorii şI consulii României pentru promovarea legii în rândul românilor de peste graniţe. Deşi legea e abia în stadiul de proiect, neintrat încă în dezbaterea parlamentară, diplomaţii români trebuie deja să o «disemineze» printre conaţionali. (...) «Dumneavoastră - cei 3.000.000 de cetăţeni români cu drept de vot care trăiţi şi lucraţi în afara României – aţi trimis acasă între 5 şi 9 miliarde de euro pe an din propria muncă şi este firesc să vă doriţi să participaţi activ la modelarea viitorului acestei ţări», îi învaţă ministrul Teodor Baconschi pe ambasadori şI consuli cum să-i convingă pe românii din afară să participe la viitoarele alegeri", scrie "Jurnalul Naţional".

Cotidianul notează că citatul face parte dintr-o serie de documente pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a trimis, în urmă cu câteva zile, către ambasadorii şi consulii României, documente prin care aceştia primesc instrucţiuni clare despre modul în care trebuie "să disemineze" informaţiile.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD solicită crearea unui Registru al alegătorilor pentru votul prin corespondenţă.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD solicită crearea unui Registru al alegătorilor pentru votul prin corespondenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei