Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iul 2011 - Anul XVI, nr. 176 (4774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copiii vor presta activităţi artistice, sportive, publicitare şi de modeling numai cu autorizaţie

Joi, 28 Iulie 2011 (15:33:55)

 

Copiii vor putea presta activităţi culturale, artistice, sportive, publicitare şi de modeling numai după eliberarea de către Comisia pentru Protecţia Copilului a unei autorizaţii, iar părinţii vor fi obligaţi să folosească banii câştigaţi de minori doar în interesul superior al acestuia.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a pus, joi, în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind reglementarea prestării de către copii de activităţi în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling care prevede că minorul poate presta activităţi remunerate în aceste domenii în baza convenţiilor încheiate între organizator şi părinţi sau reprezentantul legal al copilului, sau direct cu acesta în cazul copilului cu vârsta peste 14 ani, cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a reprezentantului legal.

Neobţinerea autorizaţiei ar putea fi pedepsită cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, în cazul organizatorilor, şi între 1.000 şi 5.000 de lei în cazul părinţilor.

Potrivit proiectului de act normativ, activităţile remunerate în domeniile menţionate pot fi prestate de copii în calitate de actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic sau model la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare, figurant sau model la şedinţe foto sau la prezentări de modă, dar şi ca sportiv profesionist în sportul de performanţă.

Ar putea fi exceptate de la aplicarea prevederilor proiectului de hotărâre activităţile cuprinse în programa şcolară a unităţilor de învăţământ de profil (muzică, arte plastice, sport.), activităţile cuprinse în programa activităţilor extraşcolare a unităţilor de învăţământ de stat, cluburi şi palate ale copiilor, sportul pentru toţi şi exerciţiile fizice practicate cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic.

"Prin activităţi sportive cu caracter de spectacol se înţeleg activităţile sportive care nu sunt cuprinse în programa şcolară a unităţilor de profil de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate şi nu sunt reglementate de Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pe care copiii le desfăşoară pe scenă, la circ, la televiziune sau pe un teren sportiv, indiferent dacă activitatea este remunerată sau nu", se arată în proiectul de act normativ.

Documentul mai stabileşte că prestarea de către copii a activităţilor cu caracter cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile din partea Comisiei pentru Protecţia Copilului din raza administrativ teritorială a judeţului/sectorului Municipiului Bucureşti în care se află domiciliul copilului, document care se va elibera pentru fiecare activitate în parte, pe durata de desfăşurare a acesteia.

Excepţie va face autorizaţia eliberată pentru activităţile sportive de performanţă a cărei valabilitate este de un an.

În vederea eliberării autorizaţiei, Comisia va putea solicita punctul de vedere al unui specialist desemnat de inspectoratul şcolar judeţean, direcţia judeţeană de sport şi tineret, direcţia judeţeană de cultură, culte şi patrimoniu naţional, respectiv ale Municipiului Bucureşti, precum şi din partea oricărui serviciu public deconcentrat care are competenţe în domeniul în care copilul va presta activitatea.

Compartimentul de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migraţie şi repatrieri din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va întocmi, în baza analizei şi verificării documentelor, un raport, care va conţine în mod obligatoriu opinia copilului, cu privire la propunerea de acordare sau neacordare a autorizaţiei pe care îl va supune aprobării Comisiei.

Reprezentanţii acestui compartiment vor monitoriza activitatea copilului pe întreg parcursul desfăşurării acesteia şi vor prezenta Comisiei, în termen de 30 de zile de la sfârşitul perioadei pentru care a fost eliberată autorizaţia, sau ori de câte ori este nevoie, rapoarte cu privire la activitatea prestată de către minor în conformitate cu prevederile autorizaţiei.

"Pentru monitorizarea activităţii prestate de copil reprezentanţii direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului au drept de acces la sediile unde organizatorul desfăşoară activitatea şi/sau organizează evenimentele. În situaţia în care în urma vizitelor efectuate, reprezentantul direcţiei generale constată că sunt puse în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului, acesta întocmeşte un proces verbal de constatare în baza căruia propune suspendarea/retragerea autorizaţiei", se arată în proiectul de act normativ.

Documentul reglementează şi asigurarea educaţiei copilului pentru perioada în care prestează acest tip de activităţi. Astfel, dacă activitatea prestată este sub 30 de zile calendaristice, copilul va merge la cursuri în unitatea de învăţământ la care este înscris, dacă perioada este mai mare de 30 de zile şi în altă localitate decât cea de domiciliu, va învăţa într-o unitate de învăţământ desemnată de inspectoratul şcolar.

Activităţile prestate de copil în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling se vor desfăşura cu respectarea mai multor condiţii, printre care: să nu fie munci periculoase pentru copii, să se desfăşoare, în funcţie de vârsta minorului în următorul intervalul de timp: 9h-17h pentru copiii cu vârsta sub 5 ani, 8h-20h pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani, 7h-22h pentru copiii cu vârsta peste 12 ani şi durata activităţii să nu depăşească două ore pe săptămână, în cazul celor sub un an, două ore pe zi pentru cei cu vârsta cuprinsă între unu şi cinci ani, patru ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 12 ani şi şase ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta peste 12 ani.

De asemenea, activitatea continuă trebuie să fie prestată maxim 15 minute de către copiii care nu au un an, maxim 30 minute de către copiii cu vârsta cuprinsă între unu şi cinci ani şi maxim 45 minute de către copiii cu vârsta peste cinci ani.

Documentul mai prevede că un copil va putea presta aceste tipuri de activităţi numai însoţit de un adult, care poate fi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului sau o persoană nominalizată de organizator şi agreată de comun acord cu copilul şi cu părinţii sau reprezentantul legal al acestuia.

Proiectul de Hotărâre mai stabileşte că sumele obţinute de copil în urma prestării unei asemenea activităţi vor fi utilizate de către părinţi sau reprezentantul legal până la majoratul copilului numai în interesul superior al acestuia, ei având obligaţia să prezinte anual compartimentului din cadrul Comisiei pentru Protecţia Copilului un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile obţinute din activităţile prestate.

"În raport se menţionează cel puţin următoarele informaţii: convenţiile încheiate în perioada raportată, activităţile pentru care au fost încheiate, sumele totale obţinute şi scopurile în care au fost folosite cu menţionarea tipurilor de cheltuieli", se arată în document.

Proiectul de Hotărâre privind reglementarea prestării de către copii de activităţi în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling va fi în dezbatere publică, pe site-ul MMFPS, până în 7 august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii vor presta activităţi artistice, sportive, publicitare şi de modeling numai cu autorizaţie.
 Vizualizări articol: 348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copiii vor presta activităţi artistice, sportive, publicitare şi de modeling numai cu autorizaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei