Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 dec 2010 - Anul XV, nr. 284 (4575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ, îngrijorat de înmulţirea cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi şi avocaţi

Joi, 2 Decembrie 2010 (14:45:34)

Ministerul Justiţiei este îngrijorat de înmulţirea anul acesta a cauzelor de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi şi avocaţi, cerând fermitate conducerii instanţelor pentru asigurarea integrităţii şi combaterea acestui flagel, întrucât pasivitatea afectează actul de justiţie.

"Pe de o parte, această împrejurare demonstrează că Ministerul Public acţionează determinat, prin Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva flagelului corupţiei, fără nicio reţinere în raport de calitatea persoanelor învinuite sau inculpate. Pe de altă parte, starea de fapt reclamă o acţiune mai hotărâtă la nivelul conducerii instanţelor pentru asigurarea integrităţii şi combaterea corupţiei", afirmă ministrul Cătălin Predoiu.

Cazurile izolate de corupţie din sistemul judiciar şi profesiile juridice compromit imaginea Justiţiei şi încrederea în ea, pentru că nimeni nu poate spune cu precizie în ce măsură sunt izolate, subliniază demnitarul.

"Lipsa de integritate şi corupţia pot afecta independenţa magistraţilor şi a puterii judecătoreşti. Aceste cauze sunt difuze, de multe ori ascunse şi greu de combătut în absenţa unei respingeri publice a acestor practici de către liderii de opinie din Justiţie. Subliniem aceste preocupări pentru că independenţa puterii judecătoreşti este principalul pilon al statului de drept şi trebuie susţinut ca atare", declară Cătălin Predoiu.

Totodată, Predoiu spune că preocupările MJ se adaugă semnalelor primite în acelaşi sens din partea magistraţilor şi a personalului auxiliar cu care reprezentanţii Ministerului Justiţiei comunică direct.

"Credem că ar fi extrem de utilă implicarea mai pregnantă a conducerilor instanţelor, parchetelor, asociaţiilor magistraţilor şi barourilor, în discuţii directe cu colegii şi luări de poziţie publice în favoarea asumării problemelor de integritate acolo unde ele există şi dezavuării acestora", arată oficialul.

Potrivit demnitarului, liderii şi membrii profesiilor juridice, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, au la rândul lor responsabilităţi în păstrarea integrităţii în sistemul judiciar, pentru că activitatea acestora profesii este parte a mecanismului Justiţiei privit în ansamblu.

"Pasivitatea faţă de orice practici de corupţie în profesiile juridice poate afecta actul de justiţie şi imaginea justiţiei", afirmă ministrul Justiţiei.

În opinia ministrului, justiţia şi politicul trebuie să imprime socieţăţii româneşti prin decizii concrete valorile altruismului şi integrităţii, în locul lăcomiei şi corupţiei, cu atât mai mult cu cât dificultăţile economice aduse de criză impun multor cetăţeni sacrificii şi privaţiuni.

"Coeziunea noastră naţională depinde în bună măsură de performanţele justiţiei şi ale politicului în materie de integritate", conchide ministrul Justiţiei.

Luni, 29 noiembrie, o judecătoare de la Curtea de Apel Iaşi a fost arestată pentru că a pretins 4.000 de euro pentru-şi convinge colegele de complet să dea o soluţie favorabilă unui bărbat care era în proces de partaj cu fosta soţie.

Marţi, 30 noiembrie, un avocat din Baroul Iaşi a fost trimis în judecată pentru corupţie, fiind acuzat că a pretins bani de la două persoane cărora le-a spus că poate interveni pe lângă judecători de la instanţa supremă pentru obţinerea eliberării lor.

Tot marţi, o avocată din Baroul Bucureşti a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie pentru că ar fi cerut 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă un procuror în schimbul obţinerii unei soluţii favorabile într-un caz de conducere a unui autoturism având o alcoolemie peste limita legală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ, îngrijorat de înmulţirea cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi şi avocaţi.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ, îngrijorat de înmulţirea cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi şi avocaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei