Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 dec 2010 - Anul XV, nr. 284 (4575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ cere membrilor CSM cărora li se încheie mandatul să evite a lua decizii cu efecte pe termen lung

Joi, 2 Decembrie 2010 (14:24:52)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că se impune o anumită rezervă instituţională din partea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, cărora li se încheie mandatul anul acesta, în sensul evitării adoptării unor măsuri cu efecte pe termen lung, cum ar fi numirile la instanţa supremă.

"Raportul de ţară privind progresele în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare publicat de Comisia Europeană în iulie 2010 subliniează necesitatea asigurării unei tranziţii în acord cu prevederile legii, a puterilor şi atribuţiilor în urma alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Asupra acestui proces au fost ridicate semne de întrebare de către unii magistraţi, prin contestarea unor candidaturi la pentru CSM", declară ministrul Predoiu.

Deşi a fost solicitat de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) să îşi precizeze un punct de vedere asupra respectării condiţiilor legale de către unele candidaturi, Ministerul Justiţiei a ales să nu se pronunţe asupra chestiunii, în speranţa unei rezolvări rapide a contestaţiilor în justiţie.

"Pe de altă parte, în spiritul instituţiei mandatului, considerăm că la finalul oricărui mandat, fie de drept public, fie de drept privat, se impune o anumită rezervă instituţională din partea celor care îşi încheie mandatul, în sensul evitării adoptării unor poziţii sau măsuri cu efecte pe termen lung, care să restrângă marja de manevră în viitor a noilor membri, deja aleşi, care urmează să preia portofoliile", spune ministrul.

Din această perspectivă, demnitarul apreciază că solicitările recente adresate CSM de către UNJR şi unii dintre candidaţii recent aleşi în CSM sunt întemeiate şi în interesul sistemului judiciar, precum şi în spiritul Raportului de ţară invocat.

În urmă cu o săptămână, UNJR a solicitat din nou suspendarea numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până "la instituirea unei proceduri care sa asigure selecţia judecătorilor cu respectarea transparenţei, obiectivităţii şi a egalităţii de şanse".

"Este inadmisibilă perpetuarea aceluiaşi tip de numire, în condiţiile în care interviul susţinut în faţa plenului este irelevant din punct de vedere al verificării competenţelor profesionale ale candidaţilor, al profilului lor psihologic şi de integritate, precum şi al evaluării carierei acestora", spunea UNJR.

Totodată, uniunea sublinia că nu mai poate permite judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a căror numire să stea sub semnul arbitrariului şi al subiectivismului.

"Reamintim Consiliului Superior al Magistraturii principiile asumate de un numar de peste 400 de judecatori prin petiţia Integritate şi demnitateE, precum si faptul ca marea majoritate a adunărilor generale a cerut renunţarea la această modalitate de numire şi înlocuirea acesteia cu un concurs obiectiv şi transparent", preciza UNJR.

În urmă scrutinurilor din noiembrie au fost aleşi 11 noi membri în CSM, care îşi vor începe mandatul de şase ani din 12 ianuarie 2011. Trei membri ai CSM din actualul Consiliul, care au fost aleşi mai târziu, în urma modificărilor legii, rămân în viitoarea structură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ cere membrilor CSM cărora li se încheie mandatul să evite a lua decizii cu efecte pe termen lung.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ cere membrilor CSM cărora li se încheie mandatul să evite a lua decizii cu efecte pe termen lung0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei