Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2010 - Anul XV, nr. 48 (4339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel puţin 50 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia

Duminică, 28 Februarie 2010 (19:40:33)

Furtuna Xynthia, care traversează Europa începând de sâmbătă, a provocat moartea a 50 de persoane dintre care 45 numai în Franţa, unde mai multe comune au fost inundate şi peste un milion de persoane au rămas fără curent electric, relatează AFP.

Furtuna a provocat, duminică, prima victimă în Germania, un şofer peste maşina căruia a căzut un copac în vestul ţării, potrivit poliţiei germane.

Franţa a plătit cel mai greu tribut furtunii Xynthia, anunţată drept una dintre cele mai puternice de la cea din 1999, cu cel puţin 45 victime, numeroase persoane dispărute şi zeci de răniţi, potrivit bilanţului oferit duminică de autorităţile franceze.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut "Guvernului să acţioneze fără să aştepte pentru ca măsurile de solidaritate naţională să poate interveni în cel mai scurt timp în favoarea populaţiei şi a colectivităţilor sinistrate", potrivit unui comunicat.

Vendee este departamentul cel mai afectat, în special în zonele La-Faute-sur-Mer şi Aiguillon-sur-Mer, comune situate pe litoral, cu 29 de morţi.

În Charente-Maritime (vest), şase persoane au murit, dintre care un copil în vârstă de zece ani şi o femeie de 88 de ani, găsită înecată în locuinţa sa.

Sarkozy a anunţat că va merge luni în aceste două departamente.

Două persoane au murit în Loire-Atlantique (vest). În Yonne (centru-est), un pensionar în vârstă de 78 de ani a murit în grădina sa duminică dimineaţa, lovit de o grindă smulsă de vânt de pe o clădire vecină.

La Oloron-Sainte-Marie ( sud-vest), două persoane au murit după ce au inhalat gaze de eşapament de la generatorul pe care îl puseseră în funcţiune după întreruperea curentului electric, a adăugat Bernes.

Cu o zi înainte, când a ajuns în Franţa însoţită de rafale de până la 150 de kilometri pe oră, furtuna a provocat moartea unei persoane la Luchon (sud-vest), un tânăr ucis de o creangă a unui copac care a căzut peste el.

Duminică dimineaţa, alerta roşie a fost ridicată, dar vântul sufla în continuare cu putere în partea de nord a Franţei.

În regiunile din vestul şi centrul ţării, cele mai afectate (Bretagne, Limousin, Centre, Auvergne), un milion de locuinţe au rămas fără curent electric, a declarat un purtător de cuvânt al ERDF, filiala de distribuţie a companiei franceze de electricitate, EDF.

Furtuna care s-a format în Atlantic a traversat sâmbătă litoralul portughez cu o intensitate mai scăzută decât se prevăzuse iniţial, provocând totuşi moartea unei persoane, un copil decedat după căderea unui copac la Paredes (nord-vest).

Duminică, două mari oraşe din nordul Portugaliei, Porto şi Vila Nova de Gaia, erau în alertă maximă din cauza unei viitori aşteptate pe fluviul Duoro, care separă cele două localităţi, potrivit serviciilor de intervenţie.

În Spania, Xynthia a provocat moartea a trei persoane, o femeie în vârstă de 82 de ani zdrobită de un zid în Galicia (nord-vest) şi doi bărbaţi a căror maşină s-a lovit de un copac în Castilla şi Leon (nord), potrivit autorităţilor regionale.

Furtuna a afectat şi o parte din Elveţia, unde vântul suflă cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, potrivit poliţiei din cantonul Vaud, în vest. Circulaţia rutieră a fost întreruptă în numeroase zone din cauza căderii de copaci. Nicio victimă nu a fost semnalată în cursul după-amiezii.

Depresiunea se va îndrepta progresiv către Benelux, apoi spre Scandinavia.

În cursul după-amiezii, ploi abundente afectau deja Belgia, însoţite de rafale de vânt cu viteze de peste 110 kilometri pe oră. Ca măsură de precauţie toate parcurile şi grădinile din Bruxelles au fost închise, în timp ce la Charleroi, în sudul ţării, serviciile de intervenţie primeau din ce în ce mai multe apeluri care semnalau căderi de copaci şi linii electrice avariate.

Furtuna ca a părăsit Franţa după-amiază a perturbat şi traficul aerian şi feroviar. Astfel, duminică dimineaţă, Air France a anunţat anularea a 70 de zboruri din cele aproximativ 700 cu plecare sau sosire pe aeroportul parizian Roissy.

Perturbări ale treaficului aerian au fost semnalate şi pe aeroportul din Frankfurt.

Compania franceză de căi ferate SNCF a anulat circa zece trenuri între Paris şi sud-vestul ţării şi, respectiv, Spania.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel puţin 50 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel puţin 50 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei