miercuri, 23 dec 2009 - Anul XIV, nr. 301 (4287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9474 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7141 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Nici Reagan, nici Mitterand, nici Chirac nu au câştigat Preşedinţia din prima

Miercuri, 23 Decembrie 2009 (13:52:07)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, cel mai probabil, va candida la alegerile prezidenţiale din 2014 şi că va continua să se identifice ca o alternativă la "regimul Băsescu-Boc".

Geoană vorbeşte de necesitatea organizării cât mai rapide a Congresului PSD şi apreciază că propunerea ca Ion Iliescu să asigure conducerea partidului, interimar, pentru un an de zile, este neoportună şi nefuncţională.

Preşedintele PSD reconfirmă faptul că va candida, la Congres, pentru încă un mandat, considerând că a câştigat alegerile prezidenţiale, acestea fiind însă fraudate.

Geoană lansează şi ipoteza probabilă a unei noi candidaturi la prezidenţiale, în 2014, argumentând că nici Ronald Reagan, nici Francois Mitterand, nici Jacques Chirac nu au câştigat Preşedinţia la prima încercare.

Vă prezentăm integral interviul acordat de Mircea Geoană Agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Vă propun să începem cu o temă care v-a creat probleme în campania electorală: în ce relaţii mai sunteţi cu Sorin Ovidiu Vîntu?

Mircea Geoană: Neutre.

Rep.: V-a sunat în duminica alegerilor, după anunţarea estimărilor?

M.G.: Nu.

Rep.: Nici domnul Dinu Patriciu?

M.G.: Nici.

Rep.: Ştiaţi că relaţia cu domnul Vîntu va fi un punct vulnerabil în campanie. De ce nu v-aţi asumat transparent relaţia cu omul de afaceri, din timp?

M.G.: A fost o relaţie minimă, pe care nu am simţit nevoia să o ascund. Cum nu cred că trebuie să mă ascund de faptul că îl cunosc pe domnul Patriciu, de exemplu, de peste 30 de ani, de când îi era profesor la arhitectură soţiei mele. De aceea, între tactici de campanie şi modul în care mă raportez la relaţiile mele cu cetăţenii României este o diferenţă foarte mare.

Rep.: Vă întreb pentru că a părut că v-aţi asumat târziu această relaţie cu Vîntu.

M.G.: Mi-am asumat. E un om pe care l-am întâlnit de câteva ori în viaţa mea, nimic mai mult, aşa cum m-am întâlnit cu principalii oameni de afaceri din România, nimic mai mult. Ceea ce am spus şi ceea ce repet, nu am niciun fel de dependenţă şi nici relaţii care să fie nefireşti, ilegale sau dincolo de limita decenţei cu nimeni din această ţară. Că a existat o strategie de demonizare din partea domnului Băsescu în campanie este adevărat, dar nu sunt genul de om care să fugă de lucrurile pe care le-am făcut sau să încerc să ascund lucrurile pe care le-am făcut atâta vreme cât sunt în litera legii şi nu ascund nimic necurat.

Rep.: Spuneaţi într-un interviu pe care l-aţi acordat în primăvară că, dacă nu veţi câştiga prezidenţialele, vă veţi depune mandatul de preşedinte, iar acum câteva zile v-aţi anunţat intenţia de a recandida pentru această funcţie. Nu credeţi că astfel de contraziceri pot să vă afecteze credibilitatea ca om politic?

M.G.: Dacă aş fi pierdut alegerile, ar fi fost cazul. Dar în condiţiile în care le-am câştigat şi ştim cu toţii că ele au fost fraudate masiv, evident că lucrurile stau puţin diferit. Oricum, pe fond, lucrurile sunt în aceeaşi logică, vom avea un congres la începutul anului viitor, în care şi eu şi echipa de conducere vom merge către partid şi voi cere să îmi reconfirme sau nu un nou mandat de preşedinte al PSD. Dacă ar fi fost înfrângere pe care să o recunoaştem şi să spunem că a câştigat Băsescu alegerile şi ne declarăm înfrânţi, era o situaţie, dar, în condiţiile în care există semne extrem de clare de fraudare masivă, nu cred că poţi reproşa că ai pierdut alegerile pe care de fapt le-ai câştigat.

Rep.: Vă veţi prezenta la alegerile de la Congres în aceeaşi logică a câştigătorului alegerilor fraudate ulterior?

M.G.: Nu, voi fi în logica unui lider de partid care a reuşit să adune peste cinci milioane două sute de voturi, ceea ce nu este o zestre electorală mică, a unui lider politic care înţelege că într-un moment greu este nevoie să ne adunăm rândurile şi nu să ne risipim, şi în al treilea rând cu un proiect pentru social-democraţia românească, un proiect pentru partidul nostru, pentru societate. În acest moment, ţara are nevoie, mai mult ca oricând, în primul rând, de contrapondere puternică la regimul Băsescu-Boc, care riscă să devină un regim autoritar şi periculos pentru democraţia noastră, în al doilea rând vocea stângii româneşti trebuie să se audă mult mai puternic şi mai autoritar, iar în al treilea rând, trebuie continuat în PSD ceea ce am început să fac în timpul mandatului meu, să mergem energic către modernizarea partidului şi definirea noastră ca un partid social-democrat modern şi european.

Rep.: Sună bine aceste deziderate legate de reforma şi modernizarea partidului. Dar aţi condus partidul cinci ani de zile, iar majoritatea alegerilor au fost pierdute: cele prezidenţiale, parlamentarele şi localele din Bucureşti. Practic, PSD a fost în opoziţie patru ani de zile. Vă întreb dacă, dincolo de modernizarea partidului, puteţi oferi PSD şi perspectiva guvernării.

M.G.: Am câştigat alegerile locale, iar dacă ţineţi minte în 2008, şi poate atunci am făcut o greşeală, la alegerile parlamentare am avut cel mai mare număr de voturi din România. Faptul că s-au evaporat şi atunci cinci procente între exit-poll-uri şi rezultatele finale ar fi trebuit să ne dea de gândit încă de pe atunci. Am câştigat alegerile europarlamentare din această vară. Este adevărat că de prea multă vreme există un echilibru între noi şi PDL, în care suntem uneori un pic în faţă, alteori un pic în urmă, dar cred că în acest moment modul în care domnul Băsescu şi domnul Boc înţeleg să îşi fructifice această victorie îndoielnică va face ca opoziţia şi PSD să devină o alternativă extrem de credibilă şi extrem de puternică pe termen foarte scurt. Vom avea alegeri în 2012, nu este atât de departe acest orizont, iar eu nu cred că guvernul Boc va putea să reziste mai mult de 2010, pentru că la tipul de abordare şi la tipul de probleme pe care le vom avea de înfruntat în 2010, cred că presiunea politică, socială şi economică va fi imensă la adresa guvernului Boc.

Rep.: Prelungesc răspunsul dumneavoastră cu o întrebare: PSD ar putea, în schimb, să mai reziste în opoziţie trei ani de zile? Au apărut deja unele semnale şi presiuni şi din teritoriu şi dinspre unii lideri, pentru o participare la guvernare.

M.G.: Momentul nu este uşor şi nici nu vreau să dau senzaţia că lucrurile sunt simple sau că tratăm cu uşurinţă acest moment dificil pentru noi. Dar în condiţiile în care ştii că ai câştigat alegerile, în condiţiile în care de o manieră nedreaptă şi frauduloasă lucrurile merg în altă direcţie, e un moment de descumpănire, de întrebare, de îndoială. Dar un partid mare şi puternic precum PSD, care are în spate milioane de voturi şi sute de mii de membri, reprezintă o forţă suficient de puternică pentru a rezista. Până la urmă, şi opoziţia este o zonă în care poţi să reconstruieşti, în care poţi să te identifici din punct de vedere politic şi probabil că va trebui să venim cu o ofertă care să ne facă şi mai atractivi. Iar ceea ce am început să facem la aceste alegeri, faptul că un lider social-democrat a reuşit în premieră să câştige Bucureştiul - e adevărat, la o diferenţă relativ mică, dar e o victorie...

Rep.: Dacă îmi permiteţi, e o victorie comună, nu doar a PSD, ci şi a PNL...

M.G.: E victorie importantă, este, dacă vreţi, spargerea unor tabuuri faţă de PSD pe care trebuie să le fructificăm în continuare. Faptul că am obţinut 99,3% din voturile pesediste şi multe voturi din alte zone care nu votau tradiţional cu PSD reprezintă un succes pe care trebuie să îl consolidăm în perioada următoare. Sunt convins că la alegerile viitoare PSD va putea să obţină peste 40%.

Rep.: Ce a lipsit PSD în aceşti patru ani de opoziţie ca să câştige şi ar putea să recupereze în următorii trei ani de opoziţie, în condiţiile în care la aceste alegeri a existat o conjuctură favorabilă, dumneavoastră având sprijinul mai multor partide?

M.G.: Voi continua să mă bazez pe sprijinul tuturor oamenilor din România care doresc o alternativă la regimul Traian Băsescu. De aceea, nevoia unui lider şi a unei structuri politice care să reprezinte o contrapondere la regimul Băsescu se va accentua. Există o imensă nemulţumire în societate şi nu s-a evacuat la reconfirmarea lui Băsescu şi la reconfirmarea guvernului Boc. În acest moment va trebui să capitalizăm această stare de nemulţumire din societate, dar nu în sens negativ, să aşteptăm să se erodeze Băsescu şi Boc, care sunt deja erodaţi în condiţiile în care mai mult de două treimi din români consideră că direcţia este greşită şi guvernarea trebuie schimbată. Noi avem de fructificat acest succes important, spargerea unor limitări ale PSD, dar şi să oferim unui proiect de construcţie de societate, a unui model social şi economic, de reformare a Constituţiei şi de reformare a statului care să reprezinte valorile noastre şi valorile mele ca lider politic. Într-un fel, contrastul atât de evident între mine şi Traian Băsescu va continua să fie o linie de demarcare foarte clară în societate.

Rep.: Credeţi că acest contrast este util în condiţiile în care într-o eventuală candidatură a dumneavoastră la prezidenţiale peste cinci ani nu vă veţi confrunta cu Traian Băsescu?

M.G.: Eu vorbesc de un anumit tip de a face politică. Sunt un lider mai modern decât Traian Băsescu şi suntem un partid mai modern decât PDL. Este evident că şi peste doi ani, la alegerile locale şi parlamentare, principalul nostru adversar va fi regimul Băsescu-Boc, deci în mod obligatoriu ne raportăm la acest tip de mandat pe care l-au avut în ultimii cinci ani plus încă un an sau doi. Deci, din punctul meu de vedere, a fi o alternativă la regimul Băsescu-Boc reprezintă un element definitoriu pentru termenul scurt şi mediu. Pentru alegerile din 2014, este evident că va fi un candidat al stângii în competiţie cu un candidat al dreptei. Cine vor fi cei doi, vom vedea. Voi fi eu unul din ei? Este foarte posibil. Nici Ronald Reagan nu a câştigat Preşedinţia din prima încercare, nici Mitterand, nici Chirac. Ideea că acest lucru este un exerciţiu izolat nu funcţionează în democraţiile dezvoltate. Este clar că lumea va resimţi nevoia unei alternative la regimul Băsescu-Boc şi cu toată modestia spun că eu şi partidul pe care îl conduc reprezentăm forţa care poate şi trebuie să fie o astfel de alternativă.

Rep.: Revenind la PSD, cum apreciaţi propunerea senatorului Toni Greblă, ca Ion Iliescu să preia conducerea partidului, interimar, pentru un an, iar alegerile interne să fie amânate pentru această perioadă?

M.G.: Cred că este o propunere făcută cu bună intenţie. Dar amânarea deciziilor nu este o soluţie niciodată. Prefer să tranşăm aceste lucruri într-o manieră clară, bărbătească, democratică. De aceea cred că la începutul anului viitor este nevoie de un congres care să clarifice acest subiect şi să dea o perspectivă şi o viziune partidului. Faptul că domnul Ion Iliescu a declinat o implicare în funcţii executive în partid arată că o astfel de propunere nu este nici operaţională, nici oportună.

Rep.: Pe domnul Marian Sârbu nu l-aţi lăsat să participe acum în guvernul Boc cu argumentul că PSD trebuie să îşi asume statutul de opoziţie. Nu ar fi valabil acest argument şi pentru funcţia dumneavoastră de preşedinte al Senatului, obţinută în logica guvernării cu PDL?

M.G.: Este o funcţie la nivelul unei Camere a Parlamentului. Lăsând persoana mea deoparte, a abandona o poziţie de autoritate în statul român ar reprezenta o imensă greşeală. Aceasta este regula în Parlament, funcţiile atribuite la început de mandat se păstrează pe durata întregului mandat, deci din punctul meu de vedere a onora cu multă energie cea de-a doua funcţie în stat reprezintă o obligaţie politică şi democratică faţă de cei care m-au votat.

Rep.: În timpul care a trecut de la alegeri aţi făcut o minimă autocritică şi aţi reuşit să identificaţi greşeala principală care a dus la pierderea alegerilor? Sau pentru care nu aţi obţinut măcar încă 70.000 de voturi în plus?

M.G.: Unii spun că puteam să facem şi mai multe voturi, că maşina de fraudat a lui Băsescu făcea mai mult cu 70.000 sau cu 30.000 sau cât avea nevoie. Dar este evident şi un moment de autoanaliză. Nu spun că lucrurile au fost perfecte. Şi eu spun că, probabil, între turul întâi şi turul doi am pierdut câteva zile foarte valoroase în încercarea de a construi un tip de alianţă politică, care a fost foarte utilă dar care ne-a privat de câteva zile de campanie. Deci, cred că între turul întâi şi turul doi ar fi trebuit păstrat tempoul foarte bun de până în turul întâi. Sunt şi alte elemente pe care mi le pot reproşa, pe care ni le putem reproşa. Strategic vorbind, este clar că factorul dominant al acestor alegeri a fost o maşinărie cumplită de fraudare a alegerilor şi vreau să spun că principala mea prioritate, civică şi democratică, este să regândim cadrul electoral. Dacă dorim să avem la nesfârşit alegeri care sunt câştigate doar cu bani şi cu maşinăria statului, înseamnă că ne îndreptăm către o zonă antidemocratică de derapaj foarte sever. Deci, până în 2012 va trebui să regândim cadrul electoral, să decidem ce rol joacă banul şi ce risc de mită şi fraudare electoral există, pentru că acest risc este real.

Rep.: V-a dat domnul Traian Băsescu acea casetă despre care vorbea cu câteva zile înainte de turul doi?

M.G.: Mi-a dat nişte mâncare într-un coş de produse alimentare, care reprezintă singurul gest din partea domniei sale.

Rep.: După douăzeci de ani, cu victoria lui Traian Băsescu şi probabila învestire a guvernului Boc, cum vedeţi România pe viitor?

M.G.: Eu nu îmi pierd speranţa în România. Foarte mulţi tineri cu care am vorbit în ultimele zile încep să îşi piardă speranţa că în ţara aceasta se mai poate întâmpla ceva bun şi vorbesc din nou de imigrare. Dar eu nu îmi pierd speranţa, deşi în douăzeci de ani se puteau face mult mai multe lucruri bune. Cred că ţara are încă potenţial, că dacă am avea un proiect care să ne unească şi nu să ne dezbine, am putea fi o ţară de succes. Din păcate, acest mandat repetat al lui Băsescu nu reprezintă o soluţie de bun augur. În mod normal, după douăzeci de ani, ar fi trebuit să avem cu toţii o răsuflare, să ne oprim o secundă, să medităm la ceea ce a mers bine şi la ce nu a mers bine în aceşti douăzeci de ani. Sunt absolut convins că proiectul meu de reconciliere naţională ar fi fost o soluţie mult mai bună. Voi continua să pledez pentru o Românie mai corectă din punct de vedere social, în care şi cei care trăiesc la ţară şi în familii modeste să aibă o şansă reală, o Românie care să investească în talente, o Românie care să înceapă să se uite cu mai multă încredere în viitor. Din păcate, România trece acum printr-un moment de mare îndoială şi de mare oboseală şi cred că rolul meu, dar şi al altor lideri, nu doar politici, ci şi din societatea civilă, din mediul academic, este să avem curajul să spunem că ţara aceasta merită o şansă şi după douăzeci de ani trebuie să învăţăm ceva din lucrurile care au mers prost în această perioadă.

Rep.: Anul 2010 se anunţă destul de dificil. Aţi vorbit în campanie de multe scenarii pesimiste în ipoteza unui nou mandat al lui Traian Băsescu. La ce vă aşteptaţi în 2010, luând în calcul şi programul de guvernare trimis de Emil Boc în Parlament?

M.G.: Practic, va fi continuarea unui tip de politică guvernamentală, în special economică, ca şi în 2009, fără modificări. Consider acest lucru o eroare. Propunerea domnului Boc şi a echipei pe care o prezintă Parlamentului este axarea întregului efort de relansare economică şi păstrare de locuri de muncă în jurul programului cu Fondul Monetar Internaţional. Dar acesta este o precondiţie şi nu un substitut de plan de relansare economică. Teama mea este că principala preocupare a guvernului Boc va fi recompensarea clientelei care a oferit resurse pentru câştigarea acestor alegeri, sau fraudarea lor, că se va pune batista pe ţambal în ceea ce priveşte economia subterană, unde se scurge peste o treime din PIB, şi mi-e teamă că vom avea aceeaşi politică vitejească în care domnul Boc va spune că trebuie să strângem din dinţi după ce am strâns cureaua şi ne vom trezi cu un şomaj masiv, cu o situaţie economică şi socială proastă, cu lipsa reluării creditării către economia reală. Suntem ţara cu cele mai multe falimente de IMM din întreaga Europă. Am citit programul de guvernare şi el nu prezintă niciun element de noutate faţă de experienţa negativă a anului 2009. Este şi o reluare a programului pe care l-am avut şi noi în comun cu cei de la PDL, dar una era declaraţia de intenţii de la sfârşitul anului 2008 şi alta este realitatea dură a finalului anului 2009, cu o recesiune economică şi presiune socială imense. Deci aceeaşi lipsă de imaginaţie şi de soluţii pe care le-am văzut la domnul Boc şi la echipa PDL.

Rep.: Vorbiţi de iminenţa creşterii şomajului, dar prin ieşirea PSD de la guvernare câteva mii de oameni au rămaşi şomeri: consilieri, funcţionari, şoferi în agenţiile şi structurile deţinute de PSD. Din această perspectivă nu regretaţi decizia ieşirii de la guvernare?

M.G.: Deciziile în viaţă şi deciziile într-o structură democratică cum este partidul nostru se iau pe baza evaluării argumentelor pro şi contra la momentul respectiv. Există multe voci care au spus că era bine să nu intrăm la guvernare încă de la început cu cei de la PDL, dar decizia majoritară în partid a fost să intrăm. Alte voci spun acum că ar fi fost mai bine să fi rămas la guvernare şi sunt multe din aceleaşi voci care au spus că era bine să nu intrăm. Din punctul meu de vedere decizia intrării la guvernare în 2008 am considerat-o utilă în acel moment, iar decizia ieşirii de la guvernare pe motivul eliminării domnului Nica pentru că a semnalat elemente de fraudare reprezintă un dat politic. Cred că a încerca să căutăm motive fundamentale în această decizie este greşit. Trebuie să ne poziţionăm corect faţă de aşteptările opiniei publice româneşti. La modul cum merg lucrurile acum, mă aştept la un an 2010 extrem de intens din punct de vedere politic, economic şi social.

Rep.: V-aş propune să nu încheiem pe un ton pesimist. Spuneţi-mi un banc cu Traian Băsescu, dacă ştiţi.

M.G.: Aveam câteva, dar erau de campanie, nu ştiu dacă se mai potrivesc acum.... (către consilierul său: Avem ceva bancuri după alegeri?). Cum să spun, cu bancurile de multe ori am trecut momente grele, dar de data asta avem nevoie de guvern şi de politici publice. Ca să închei, trecem printr-un moment foarte, foarte complicat, care de obicei se depăşeşte prin solidaritate în societate. Din păcate, în mesajul pe care l-am auzit de la domnul Băsescu în Parlament la învestitură, în afară de retorica şi tehnica de comunicare obişnuite nu am văzut absolut niciun accent nou. Este din păcate un debit de prost augur pentru noi toţi şi probabil că bancul cel mai prost al acestei perioade este că Băsescu a câştigat fraudulos un nou mandat.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Nici Reagan, nici Mitterand, nici Chirac nu au câştigat Preşedinţia din prima.
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Geoană: Nici Reagan, nici Mitterand, nici Chirac nu au câştigat Preşedinţia din prima1.052

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei