Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 nov 2009 - Anul XIV, nr. 276 (4262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Să devii suporterul unuia care are de răspuns pentru morţii de la Revoluţie e non-liberalism

Marţi, 24 Noiembrie 2009 (18:08:15)

Traian Băsescu a declarat marţi, la o dezbatere despre liberalism, că "non-liberalism este să devii suporterul unuia care are de răspuns încă pentru morţii de la Revoluţie, pentru 13-15 iunie, mineriadă".

El a mai susţinut că a fi liberal şi a nu dori reformarea statului nu înseamnă liberalism şi a afirmat că acţiunile guvernului Boc se încadrează "la categoria liberalism practic".

"Să fii liberal şi să nu vrei reformarea statului nu este liberalism. Cred că lipsă de liberalism sau non-liberalism este şi să devii suporterul unuia care are de răspuns încă pentru morţii de la Revoluţie, pentru 13-15 iunie, mineriadă. Să te duci alături de el este ceva mai puţin liberalism decât am crezut că se poate întâmpla. Dar viaţa merge înainte. Eu cred că liberalismul este o formulă care trebuie să caracterizeze acţiunea politică practică în perioada următoare în România", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că, fără reformarea statului, fără diminuarea "apăsării copleşitoare a statului asupra contribabilului", România nu va putea să valorifice şansa de a fi membră în UE.

"Cât timp s-au promovat, slavă Domnului, s-au promovat şi în Guvernul liberal, legislaţie care crează categorii privilegiate, la salarii şi la pensii, asta nu are nimic comun cu liberalismul, ci doar se constituie în tare ale unui sistem clientelar. Iată că, în momentul de faţă, valorile dreptei, în care includ şi valorile liberale, sunt singura soluţie de reformare a României", a mai spus Băsescu.

El a menţionat că, din punctul său de vedere, ceea ce se înţelege la nivelul Europei prin liberalism este contrazis de ceea ce se înţelege în România ca liberalism. "Sigur, foarte mulţi şi-au arogat această acţiune politică a introducerii cotei unice. Am fost cel care a spus «Da, fără introducerea acesteia în programul de guvernare nu accept să-l promovez». (...) A devenit unul din elementele de execelenţă", a mai spus Băsescu.

El a mai susţinut că liberalism practic este ceea ce a făcut Guvernul Boc, respectiv neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea numărului de taxe pentru limitarea birocraţiei, programul "Prima Casă", prin care, potrivit lui Băsescu, se stimulează proprietatea şi competiţia.

"Liberalism înseamnă şi încurajarea competiţiei. Printre altele, susţin public iniţiativa Ministerului Economiei de a crea competiţie în domeniul energiei, prin realizarea a două companii care să aibe un mixt de producători de electricitate pe care să-i pună în competiţie, să nu mai avem situaţia de acum, când orice, nu mai competiţie corectă nu poate fi pe piaţa energiei, când ai energie de la hidro, de la termo, de la nuclearo în companii separate, ceea ce permite tipul de liberalism de genul comunist: ne facem că suntem liberali, dar unii iau energia cu un preţ foarte scăzut, o trec printr-un birou şi apoi o vând la preţ de termo. Ăsta nu e liberalism", a spus Băsescu.

Totodată, el a dat exemple şi de "non-liberalism": "Cei care înţeleg liberalismul în relaţia cu statul, profitorii statului, cei care nu-şi plătesc obligaţiile la stat sunt toleraţi, cei care au cumpărat societăţi de la stat, uitând să plătească preţul corect, în cârdăşie, binenţeles, cei care, spre exemplu, până şi în viaţa politică, fac competiţia neloială, utilizând în favoarea unor politicieni controlaţi trusturi de televiziune, presă. Şi viaţa politică este o competiţie. Tot non-liberalism este şi furia de a nu recunoaşte sau de a încerca să găseşti formule să nu aplici voinţa suverană a poporului. Liberalii sunt deschişi către opţiunile poporului, iar acum îi vedem cum se coalizează toţi, indiferent de culoarea politică. Ce nu este liberalism - clientela politică din zona economică".

El a mai spus că "alăturarea unora care se pretind a fi de dreapta de cei care vor să introducă impozitul progresiv este o eroare politică".

PNL şi UDMR au semnat, marţi, un protocol de colaborare în care se menţionează că ambele formaţiuni politice vor acţiona împreună pentru susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al statului şi vor participa împreună la formarea noului guvern.

Crin Antonescu anunţase, anterior, sprijinul PNL pentru Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor.

Mircea Geoană a anunţat, marţi, "decizia unanimă" a forurilor de conducere ale PSD şi Alianţei PSD+PC de a semna un acord de colaborare politică cu PNL, în sensul formării unui guvern condus de Klaus Iohannis, salutând totodată susţinerea de către liberali a candidaturii sale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Să devii suporterul unuia care are de răspuns pentru morţii de la Revoluţie e non-liberalism.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu:Să devii suporterul unuia care are de răspuns pentru morţii de la Revoluţie e non-liberalism1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei