Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 nov 2009 - Anul XIV, nr. 276 (4262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SAR: Bugetul sănătăţii în 2010 trebuie să acopere 5 trimestre, pentru că în 2009 a fost redus cu 20%

Marţi, 24 Noiembrie 2009 (15:43:55)

Societatea Academică din România susţine că sănătatea riscă să intre în colaps, în 2010, dacă bugetul nu va acoperi cinci trimestre, întrucât în 2009 au fost alocaţi cu 20 la sută mai puţini bani decât în 2008, iar multe angajamente sunt antamate din sumele pe anul viitor.

"Calitatea serviciilor medicale este mult sub standardele europene, iar pacienţii se plâng de tratamentul prost din spitale şi de nevoia de a plăti informal pentru servicii teoretic gratuite. Pe lângă problemele cronice ale sistemului, în 2009 ne confruntăm cu o scădere dramatică a bugetelor publice ( cu 7,9 la sută lei -19,9 la sută în euro) faţă de 2008, ceea ce a declanşat o adevărată criză", a declarat Otolia Nuţu, coordonatorul raportului "Intră sănătatea românească în comă? O analiză a politicilor de sănătate şi farmaceutice în România", realizat de Societatea Academică din România.

În termeni reali, alocarea de fonduri publice pentru sănătate în 2009 a scăzut cu 7,9% în lei sau 19,9% în euro faţă de anul trecut, anul acesta alocându-se pentru sănătate doar 3.2% dintr-un PIB în scădere cu 8%. Abia o rectificare în ultima clipă a permis angajarea de cheltuieli în cuantumul sumei de 2,8 miliarde fără de care se spunea în septembrie că sistemul ar fi intrat în colaps, se arată în raportul SAR.


Totodată, din puct de vedere al stării generale de sănătate, conform Raprotului Dezvoltării Umane publicat de UNDP în 2009, România se situează cu 17 poziţii sub medie, între 182 de ţări luate în analiză şi pe ultimul nivel din Europa. "Şi la indicatorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii stăm prost, sub Ucraina sau Serbia la mortalitate infantilă, decese cauzate de cancerul de col uterin, incidenţa tuberculozei şi îmbolnăviri din infecţii sau infestare cu paraziţi", potrivit raportului.

Cel mai bine stau ţările din UniuneaEuropeană unde se şi alocă bani mai mulţi pentru sănătate. Franţa este "campioană" la toţi indicatorii privind starea de sănătate, dar în această ţară nici în timp de criză nu s-au alocat sub 10 la sută din PIB, potrivit raportului SAR.

În 2009, pentru prima dată în ultimii ani a scăzut piaţa de medicamente şi ca volum şi ca număr de pacienţi trataţi. Consumul de medicamente este în declin, iar numărul de zile de tratament a scăzut cu 1,8 la sută faţă de 2008.

Efectele subfinanţării sistemului de sănătate se facă deja simţite, în 2009 performanţele sistemului sanitar s-au deteriorat accelerat, conform unui clasament bazat pe indici privind accesul populaţiei la medicamente, nivelul coplăţilor (European Health Index).

"România se află în prezent pe penultimul loc dintr-un grup de 33 de ţări europene, în 2008 aflându-se pe locul 27 din 31 de ţări în acelaşi clasament. Conform acestui raport, România stă prost la timpul de aşteptare pentru tratament (indicator de acces), destul de prost la drepturile pacienţilor la informare, cel mai prost la comunicare informatică în sistemul de sănătate (“e-Health”), prost la criterii de echitate a serviciilor furnizate (inclusiv plăţile informale din sistem) şi foarte prost la furnizarea de medicamente (inclusiv coplăţi şi acces la medicamente noi)", conchide raportul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SAR: Bugetul sănătăţii în 2010 trebuie să acopere 5 trimestre, pentru că în 2009 a fost redus cu 20%.
 Vizualizări articol: 608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SAR: Bugetul sănătăţii în 2010 trebuie să acopere 5 trimestre, pentru că în 2009 a fost redus cu 20%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei