Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2009 - Anul XIV, nr. 138 (4124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România şi CE vor semna până luni acordul de împrumut în valoare de 5 miliarde euro

Marţi, 16 Iunie 2009 (20:02:40)

România şi Comisia Europeană (CE) vor semna, până luni, memorandumul de înţelegere şi acordul de împrumut privind asistenţa financiară în valoare de cinci miliarde de euro, potrivit Ministerului Finanţelor Publice.

În cadrul consiliului ECOFIN din data de 5 mai, România a primit acordul miniştrilor de finanţe ai statelor membre pentru asistenţa financiară pe termen mediu.

Condiţionalităţile agreate de părţi vor fi incluse în memorandumul de înţelegere. Raportul de negociere a memorandumului a fost aprobat de Guvern la 10 iunie.

Autorităţile române au convenit, în martie, cu Fondul Monetar Internaţional asupra unui acord stand-by, pe 24 de luni, de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Banii de la Comisia Europeană (5 miliarde de euro) şi Banca Mondială (un miliard de euro) sunt administraţi de Ministerul Finanţelor şi vor intra în trezoreria statului, urmând să fie utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice scadente.

Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul CE va intra în România la începutul lunii iulie, iar încă un miliard de euro va fi disponibil spre sfârşitul anului.

Împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional este administrat de BNR, pentru consolidarea rezervei valutare, având un rol important în procesul de reducere graduală a rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor româneşti şi crearea unei lichidităţi corespunzătoare în piaţa monetară.

Programul de ajutor extern a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în 4 mai, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat şi a intrat la rezervele BNR.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România şi CE vor semna până luni acordul de împrumut în valoare de 5 miliarde euro.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România şi CE vor semna până luni acordul de împrumut în valoare de 5 miliarde euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei