Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2009 - Anul XIV, nr. 138 (4124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procesul lui Năstase privind folosirea influenţei în anul electoral 2004, suspendat

Marţi, 16 Iunie 2009 (14:50:40)

Procesul în care Adrian Năstase este judecat în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii" a fost suspendat şi dosarul va fi trimis la Curtea Constituţională, după ce instanţa supremă a admis, marţi, o excepţie de neconstituţionalitate privind ordonanţa de înfiinţare a DNA invocată de avocaţi.

Această decizie este definitivă potrivit normelor legale, iar procurorii DNA nu mai pot formula recurs în acest caz, fiind vorba de o decizie de admitere a unei excepţii de neconstituţionalitate.

Astfel, dosarul va fi scos de pe rolul instanţei supreme şi trimis Curţii Constituţionale pentru dezbaterea excepţiei invocate.

Avocatul Dianei Gasparovici a invocat, marţi, în faţa instanţei supreme, că OUG 134/2005 pentru modfiicarea şi completarea OUG 243/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie este neconstituţională pentru că Guvernul nu a motivat potrivit normelor legale, urgenţa introducerii acestei ordonanţe.

Avocatul a arătat că s-a invocat formal necesitatea restrângerii competenţei PNA în combaterea corupţiei la cazurile de mare corupţie având în vedere calitatea făptuitorului şi valoarea prejudiciilor.

Apărătorul a arătat că OUG 134/2005 contravine alineatelor 4 şi 6 ale art.115 din Constituţie, precizând că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale şi nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

Instanţa supremă urmează să ia o decizie în acest dosar.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, solicitarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi privind reluarea votului în ceea ce priveşte avizarea începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase în cazul Zambaccian 1.

În luna ianuarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Adrian Năstase, fost preşedinte al Partidului Social Democrat, este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În dosar mai sunt inculpaţi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţine DNA.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de 69.611.552.132 de lei vechi, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 de lei vechi) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 de lei vechi). ISC s-a constituit parte civilă în cauză.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul lui Năstase privind folosirea influenţei în anul electoral 2004, suspendat.
 Vizualizări articol: 338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesul lui Năstase privind folosirea influenţei în anul electoral 2004, suspendat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei