Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mai 2009 - Anul XIV, nr. 123 (4109)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze

Vineri, 29 Mai 2009 (12:50:25)

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, cu ocazia ceremoniei de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, că judecătorii trebuie să aplice legea şi nu să o creeze, explicând că rolul existenţei separaţiei puterilor în stat este controlul reciproc.

Şeful statului a participat, vineri, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii şi la cea de-a 7-a reuniune a Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor de Justiţie.

În cadrul discursului susţinut la acest eveniment, Traian Băsescu a precizat că CSM este garantul independenţei magistraţilor, faţă de celelalte puteri, nu şi faţă de lege, legalitatea fiind un alt principiu, la fel de important ca şi indepedenţa magistraţilor.

"Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze", a spus Băsescu, în acest context.

Şeful statului a afirmat că avem nevoie de o Justiţie puternică şi eficientă şi că judecătorul nu este deţinătorul adevărului absolut.

"Avem nevoie de o Justiţie puternică şi eficientă. Pentru aceasta este nevoie de o schimbare atât a percepţiilor, cât şi a mentalităţilor. Judecătorul nu este deţinătorul adevărului absolut. El trebuie să aplice corect legea, fără părtinire. Acolo unde legea este strâmbă, ea trebuie îndreptată, dar acest lucru nu îl face judecătorul. De aceea suntem într-un proces de transformare a legislaţiei pentru a o adapta noilor realităţi sociale. Adoptarea noilor coduri sper să conducă la acest deziderat", a declarat şeful statului.

El a adăugat că România se află în faţa unui Mecanism de Cooperare şi Verificare din partea Comisiei Euroepene în în ceea ce priveşte alinierea Justiţiei române la Justiţia statelor membre ale UE, apreciind că aceasta este o realitate care "ne arată întârzierile şi deficienţele sistemului Justiţiei din România".

Băsescu a susţinut, totodată, că un rol important în consolidarea încrederii oamenilor în Justiţie îl are CSM, care este garant al independenţei Justiţiei şi instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor.

Preşedintele a transmis toate gândurile bune şi succes Consiliului Superior al Magistraturii, arătând că centenarul relevă "tradiţia juridică a României", ţara noastră fiind una din primele ţări europene care au înfiinţat o astfel de instituţie.

Şeful statului a mai spus că în 18 ani de la reînfiinţare, CSM şi-a consolidat poziţia în cadrul instituţiilor fundamentale ale statului, fiind una dintre principalele componente ale autorităţii judecătoreşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei