Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mai 2009 - Anul XIV, nr. 123 (4109)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Negocierile pentru împrumutul de cinci miliarde de euro de la CE sunt în stadiu avansat

Vineri, 29 Mai 2009 (15:01:06)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Timişoara, în conferinţă de presă, că negocierile pentru contractarea împrumutului de cinci miliarde euro de la CE sunt în stadiu avansat şi a spus că există intenţia ca acest subiect să fie discutat, luni, la întâlnirea săptămânală a coaliţiei

"În aceste zile s-a accelerat şi se apropie de o formă avansată a negocierii Guvernul României cu Comisia Europeană pentru împrumutul de cinci miliarde de euro. Din informaţiie noastre, a existat o discuţie de nivel tehnic, politic, la nivelul Ministerului Finanţelor şi de aceea vreau să anunţ că intenţionăm să discutăm acest subiect în coaliţie, luni, la întâlnirea săptămânală", a spus Geoană.

El a adăugat că Guvernul trebuie să asigure transparenţă şi dezbatere avizată în cadrul accesării acestui împrumut.

"Aşa cum a fost cazul şi la acordul cu FMI şi Banca Mondială, credem că nevoia de transparenţă şi dezbatere avizată a acestui important împrumut trebuie să fie făcută în mod extrem de clar de către actualul Guvern. Există o anumită preocupare ca aceste condiţii pe care Comisia Europeană le va cere României să nu fie cumva mai dure decât cele pe care le-a cerut FMI sau Banca Mondială", a afirmat preşedintele PSD.

Potrivit acestuia, banii vor fi folosiţi pentru acoperirea deficitului bugetar şi susţinerea balanţei de plăţi a României.

"Aceste cinci miliarde sunt bani pentru susţinerea balanţei de plăţi a României. Vor merge către Trezorerie, către Ministerul Finanţelor pentru a acoperi deficitul bugetar. Şi de aceea suntem extrem de atenţi, inclusiv în ceea ce priveşte parte socială, cu privire la politica salarială. La păstrarea punctului de pensie de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie (...) şi în ceea ce priveşte pensiile şi salariile mici", a explicat Mircea Geoană.

De asemenea, banii vor fi folosiţi şi de Ministerul Transporturilor pentru că, în opinia lui Geoană, "nu se poate sta indiferent atunci când se cheltuieşte cu 40-50 la sută mai mult pentru un kilometru de şosea decât media europeană".

"În viitorul acord pentru împrumutul de cinci miliarde de euro pe care îl vom contracta cu această instituţie europeană importantă (Comisia Europeană - n.r.), Ministerul Transporturilor este primul minister care va fi supus unei atenţii speciale. Pentru că în România, este evident, nu putem să stăm indiferenţi atunci când cheltuim cu 40 la sută sau 50 la sută mai mult pe kilometru de şosea, de drum sau de autostradă decât media europeană", a conchis Mircea Geoană.

Mircea Geoană se află la Timişoara, unde va participa la lansarea candidaţilor PSD la alegerile europarlamentare. El este însoţit de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, de Victor Ponta şi de alţi membri ai PSD.

La începutul lunii mai, Consiliul Afacerilor Economice şi Financiare a avizat un împrumut de cinci miliarde de euro acordat României de către Comisia Europeană. Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Negocierile pentru împrumutul de cinci miliarde de euro de la CE sunt în stadiu avansat.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Negocierile pentru împrumutul de cinci miliarde de euro de la CE sunt în stadiu avansat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei