Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mai 2009 - Anul XIV, nr. 123 (4109)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Festivitate

„Bucovina înaripată” a fost dezvelită şi sfinţită în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, sau „Bucovina înaripată”, lucrare monumentală de for public realizată de artistul plastic Mircea Dăneasă, a fost dezvelit şi sfinţit ieri în cadrul unei ceremonii care a animat pulsul urbei.
 
 
O siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului
 
Amplasat în zona centrală a Sucevei, monumentul, ridicat pe soclu cu trei zile în urmă, reprezintă o siluetă înaripată care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului, sugerând, prin braţele care se transformă în aripi, speranţă şi înălţare spre cer.
 
Festivitatea de dezvelire, programată pentru ora 12:00, a reunit în Piaţa „22 Decembrie” un număr impresionant de cetăţeni.
 
În zona carosabilă din faţa Casei de Cultură s-au aliniat, pentru ceremonial, câteva plutoane de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Colegiul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum şi membrii Fanfarei Primăriei Suceava.
 
 
 
Slujbă de sfinţire oficiată de 12 preoţi
 
Pe platoul pietonal, la marginea căruia a fost amplasat monumentul, s-au înşiruit, cu coroane şi jerbe de flori, reprezentanţi ai instituţiilor administrative, ai serviciilor publice descentralizate, ai partidelor politice, ai unor societăţi comerciale şi asociaţii, precum şi delegaţi sosiţi din mai multe localităţi ale judeţului.
Monumentul, acoperit cu pânză albă, a fost dezvelit de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, după care s-a ţinut slujba de binecuvântare şi de sfinţire oficiată de un sobor alcătuit din 12 preoţi.
 
 
 
„O idee, un vis a devenit astăzi realitate”
 
Primul care a luat cuvântul în cadrul ceremoniei a fost primarul Ion Lungu, care a accentuat faptul că sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua în care se comemorează eroii neamului, eroi care, prin ridicarea acestui monument, vor fi de-acum înainte omagiaţi în centrul municipiului Suceava.
 
Subliniind că „Bucovina înaripată” a fost selectată cu trei ani în urmă în urma unui concurs de proiecte, edilul urbei a precizat că „o idee, un vis, a devenit astăzi realitate”.
 
„Este un monument - a spus el în încheierea alocuţiunii - care se încadrează bine în zonă şi care cred că este reprezentativ pentru Suceava”.
 
 
 
Monumentul se circumscrie unui perimetru care va intra într-un proces de modernizare şi restaurare
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnalat faptul că aproape cu şase luni în urmă, când s-au organizat manifestările dedicate Unirii Bucovinei cu Ţara, festivităţile nu au avut parte de un asemenea cadru, dar, cu siguranţă, următoarea sărbătorire va beneficia de existenţa acestui monument închinat eroilor şi martirilor Bucovinei.
 
Apreciind iniţiativa Primăriei Suceava de a ridica un asemenea monument şi felicitându-l pe autor, Gheorghe Flutur a reliefat faptul că „Bucovina înaripată”, amplasată în centrul Sucevei, se circumscrie unui perimetru care va intra în curând într-un proces de modernizare şi restaurare.
 
 
 
„Iubiţi-vă unii pe alţii!”
 
Autorul lucrării, artistul plastic Mircea Dăneasă (care l-a avut alături de el la ceremonie pe părintele Ştefan Chişcari) a spus, în cuvântul său, că ideea prin care s-a configurat acest monument este mai veche, dar s-a împlinit abia acum.
 
„Este viziunea mea despre eroul creştin - a precizat el - eroul care-şi jertfeşte viaţa pentru Hristos şi pentru credinţă. Este reprezentarea mutării sufletului din viaţa trecătoare în eternitate şi sugerează nevăzutele aripi care cresc în interiorul fiinţei animate de un ideal”.
 
„În această lucrare arta s-a întâlnit cu religia întru devenirea umană a fiinţei”, a subliniat Mircea Dăneasă, rostind în încheiere un îndemn de triumf al umanităţii: „Iubiţi-vă unii pe alţii!”.
 
*
 
A urmat momentul depunerii de coroane şi jerbe de flori din partea instituţiilor, formaţiunilor politice, societăţilor şi asociaţiilor prezente la manifestare, după care s-a desfăşurat defilarea gărzii militare cu prezentarea onorului la monument. 
 
„Mircea Dăneasă - aşa cum mi-a spus la finalul manifestării graficianul Mihai Pînzaru PIM - a intrat definitiv odată cu acest monument în istoria artei”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Bucovina înaripată” a fost dezvelită şi sfinţită în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 910 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 9 voturi
„Bucovina înaripată” a fost dezvelită şi sfinţită în centrul Sucevei2.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ati omis sa-l invitati pe ... trimis de
(29 mai 2009, 11:16:52
...cel mai iubit fiu al poporului fie si virtual sau digital; pe cind o sfintire sau pomenire in tirg al raposatului cu tot tacimul de popi,protopopi si alte luminari sau luminati,cu tot felul de chinezarii in centru.Eram amu-ntr-o zi prin tirg si am vazut cum comunitarii sau cum s-or fi chemind amu politaii prin tirg pazind un obiectiv f. important adica oul si l-am intrebat ce face iar el rizind imi spune ca asteapta un atentat la ou (sau oua) dar numai dupa ce iese el din tura.Si asa dragii bunicului se duc se duc banii nostri pe slujbe,popi ...oua,parastase si dracu mai stie cita prostie le mai fata conducatorilor nostri democrat alesi.
2.   "Iarta-i ca nu stiu ce fac" trimis de
(30 mai 2009, 17:50:27
Daca acesti "derbedei" care ne "conduc" astazi si cei care ne-"au condus",si-au batut joc de banii contribuabililor dupa bunul plac,fara sa le pese de populatie si de viitorul ei,inseamna ca am avut dupa revolutia din 1989 la conducere,numai lichele comuniste,traseisti politici,"pupinc...,capabili sa sarute dosul celui de la varf,doar doar prinde si el ceva din ciolanul pus in joc vreme de 4 ani.Iata cum acesti "derbedei' au ajuns 'patroni',incolaciti pe filiera intr-o increngatura ce stapaneste tot ce misca in tara,judet,comuna si sat,cu alte cuvinte peste tot unde se pot "fura"banii publici.Atata vreme cat acesti "trepadusi" pot "prosti" populatia purtatoare de stampila la vot,cu fel de fel de pixuri,brichete,rulete,galeti, si ulei,astfel de "alesi vom avea.Asadar,nu incape indoiala ca astazi ii criticam pe astfel de indivizi!Ne-au "prostit" si de aceasta data si pana nu vom judeca ceea ce alegem,nu vom avea un viitor mai bun!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei