Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 apr 2009 - Anul XIV, nr. 84 (4070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Valoarea tranzacţiilor imobiliare mari încheiate în primul trimestru a scăzut cu 60%, la 50 mil.euro

Duminică, 12 Aprilie 2009 (17:47:38)
Valoarea tranzacţiilor imobiliare de mari dimensiuni încheiate în primul trimestru a fost de 50 milioane euro, în scădere cu circa 60% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit companiei Cushman&Wakefield, care estimează pentru tot anul o înjumătăţire a achiziţiilor faţă de 2008.

"Valoarea tranzacţiilor în primul trimestru din 2009 este de 50 milioane euro, fiind vorba de achiziţia fondului de investiţii Fabian, listat la Bursa din Londra, de către Dinu Patriciu. Comparativ cu anul 2008, valoarea reprezintă aproximativ 42% din tranzacţiile realizate în primul trimestru", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Costel Florea, partener şi directorul departamentului de investiţii al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield România.

Firma Black Sea Global Properties Limited (BSGP), controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu prin Rompetrol Holding, a finalizat în acest an preluarea integrală a fondului de investiţii Fabian România.

BSGP a lansat, pe 19 decembrie, o ofertă de preluare integrală a capitalului Fabian, oferind 37,8 milioane euro pentru 74,8% din acţiuni, în condiţiile în care firma deţinea deja 25,2% din capitalul investitorului imobiliar. Valoarea întregii tranzacţii a fost estimată la 50 de milioane de euro.

Fabian deţine participaţii la 11 proiecte imobiliare în România, respectiv clădirile de birouri Cascades, Cubic Centre, Băneasa Business Centre şi Banu Antonache, Evocentre, Lakeview, Romană, toate din Bucureşti, ansamblul rezidenţial New Town din Capitală, precum şi complexuri de locuinţe la Timişoara, Oradea şi Satu-Mare.

Reprezentantul Cushman precizează că este dificil de estimat care va fi volumul tranzacţiilor pentru întreg anul 2009, în condiţiile în care majoritatea fondurilor instituţionale de investiţii sunt foarte puţin interesate de piaţa imobiliară din România în acest moment.

"Sunt câteva fonduri oportunistice care studiază piaţa şi sunt dispuse să facă achiziţii ale unor proprietăţi ai căror dezvoltatori au probleme de lichidităţi sau sunt obligaţi să vândă. Celelalte fonduri de investiţii au o atitudine de aşteptare. Este foarte dificil de estimat care va fi volumul tranzacţiilor pentru întregul an 2009, dar după părerea noastră valoarea totală se va situa în intervalul 500 - 600 milioane de euro", a adăugat Florea.

Volumul principalelor tranzacţii imobiliare realizate în perioada ianuarie - martie 2008 în România a fost de 119 milioane euro, reprezentând o scădere de 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul anului trecut au fost încheiate tranzacţii de circa un miliard de euro, jumătate sub nivelul din 2007.

Pe de altă parte, analistul Cushman estimează continuarea devalorizării activelor imobiliare în perioada următoare, urmând evoluţia din ultimul an.

"Devalorizarea activelor imobiliare a fost generată de mai mulţi factori şi este dificil de precizat un anumit procent. Principalii factori care duc la scăderea valorii unei proprietăţi imobiliare sunt pe de o parte scăderea veniturilor anuale - în general scăderea chiriilor sau a gradului de încasare a acestora, iar pe de altă parte scăderea randamentelor investiţionale - ratele de capitalizare. Devalorizarea activelor imobiliare se situează în general între 20 şi 30%, iar această scădere este posibil să continue", a adăugat Florea.

În opinia sa, unul dintre segmentele cele mai afectate de devalorizare este cel rezidenţial, în condiţiile în care scăderea cererii solvabile şi creşterea numărului de proiecte în curs de construire au condus la o reducere accentuată a preţurilor de ofertare.

Cele mai spectaculoase scăderi de preţ sunt pentru proiectele rezidenţiale dezvoltate în zone de la periferie, mai puţin atractive pentru cumpărătorul final, dar reduceri însemnate de valoare au fost înregistrate, potrivit analistului imobiliar şi în sectorul spaţiilor de birouri sau al celor comerciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valoarea tranzacţiilor imobiliare mari încheiate în primul trimestru a scăzut cu 60%, la 50 mil.euro.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoarea tranzacţiilor imobiliare mari încheiate în primul trimestru a scăzut cu 60%, la 50 mil.euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei