Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mar 2009 - Anul XIV, nr. 64 (4050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Subcomisie: Judecătorii care trăiesc în concubinaj cu avocaţi nu mai pot judeca procesele acestora

Joi, 19 Martie 2009 (17:33:45)
Senatorii şi deputaţii jurişti au decis, joi, să modifice proiectul Codului de procedură civilă, astfel încât judecătorii care trăiesc în concubinaj cu avocaţi să nu mai poată judeca în cauze în care partenerii lor de viaţă reprezintă una dintre părţi.

Conform deputatului Liana Dumitrescu, vicepreşedinte al subcomisiei care dezbate Codul de procedură civilă, incompatibilitatea de a judeca, care este limitativ şi expres prevăzută de lege, a fost extinsă şi în cazul partenerilor de viaţă deoarece, în practică, sunt multe situaţii în care se judecători şi avocaţi trăiesc în concubinaj, nefiind "formalizată" o legătură.

"Sunt cazuri de judecători care stau împreună cu avocaţi şi judecă în cauze în care sunt implicaţi cei cu care locuiesc de ani de zile şi nu este corect", a opinat deputatul.

Potrivit Lianei Dumitrescu, cazurile de incompatibilitate au fost extinse, prin adoptarea unor amendamente, la rudele prin alianţă.

Liana Dumitrescu a spus că există posibilitatea ca, la a doua trecere în revistă a acestui cod, cazurile de incompatibilitate să fie extinse şi în cazul "legăturilor spirituale", ea menţionând că are în vedere "legăturile strânse între fini şi naşi".

Deputaţii şi senatorii jurişti au mai decis, la propunerea senatorului PDL Iulian Urban, să elimine din proiectul Codului de procedură civilă prevederea potrivit căreia un judecător ar fi urmat să fie incompatibil dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu cea care se judecă.

Ei au modificat prevederea potrivit căreia judecătorul va fi incompatibil de a judeca atunci când există "aparenţe care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa", membrii comisiei stabilind că magistratul este incompatibil atunci când "există în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa".

Parlamentarii jurişti au decis să elimine din proiectul Codului de procedură civilă prevederea care stabilea că solicitările de recuzare formulate pentru alte cauze decât cele prevăzute limitativ de lege ar urma să fie judecate de însuşi judecătorul recuzat.

În dezbaterile din comisie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au explicat introducerea acestei reglementări prin faptul că aproximativ 90 la sută din cererile de recuzare sunt şicanatorii şi au ca scop principal tergiversarea proceselor.

Vicepreşedintele subcomisiei, deputatul Liana Dumitrescu, a arătat că există cazuri în care partea îi recuză pe toţi judecătorii şi nu mai există judecători în respectiva instanţă care să judece recuzarea, pierzându-se astfel foarte mult timp.

"Pentru modul în care cetăţeanul vede justiţia ar trebui ca judecătorul să nu judece cazurile absurde care îl privesc. Trebuie să apropiem cetăţenii de instituţia justiţiei şi nu poţi să le dai încredere în instanţă decât dacă o să dispară chestiuni de genul judecătorul şi-a judecat propria cauză sau judecătorul nu ştiu ce a făcut, chiar dacă ele sunt absurdisme", a spus Liana Dumitrescu.

Membrii subcomisiei parlamentare au început, joi, dezbaterile la proiectul Codului de procedură civilă, ei reuşind să ia în discuţie un număr de 50 de articole din cele 1.085 de articole ale acestui cod.

La începutul şedinţei, care s-a desfăşurat în cea mai mare parte la limita cvorumului de lucru, deputatul PNL Gheorghe Gabor a remarcat că la şedinţa subcomisiei participau mai puţini parlamentari decât la cea din ziua precedentă. "Astrăzi suntem în sală tot fraierii de ieri, mai puţini câţiva", a spus deputatul liberal.

Parlamentatii jurişti au luat în discuţie, până în prezent, capitolele privind domeniul de reglementare al Codului de procedură civilă, principiile fundamentale ale procesului civil, aplicarea legii de procedură civilă, ei începând discuţiile la prima parte a titlului "Acţiunea civilă şi participanţii la procesul civil", unde au finalizat capitolul "Judecătorul. Incompatibilitatea".

La sfârşitul şedinţei, vicepreşedintele comisiei, deputatul Liana Dumitrescu, a anunţat că dezbaterile vor fi reluate luni după-amiază, când parlamentarii vor continua, cel mai probabil, discuţiile privind prevederile proiectului Codului civil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subcomisie: Judecătorii care trăiesc în concubinaj cu avocaţi nu mai pot judeca procesele acestora.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subcomisie: Judecătorii care trăiesc în concubinaj cu avocaţi nu mai pot judeca procesele acestora0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei