Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 feb 2009 - Anul XIV, nr. 25 (4011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, după întâlnirea cu Solyom: Finanţarea publică a Universităţii Sapientia nu este posibilă

Luni, 2 Februarie 2009 (15:37:21)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Budapesta, la finalul întâlnirii cu omologul său ungar că finanţarea publică a Universităţii Sapientia, nu este posibilă, fiind vorba despre o universitate particulară.

Cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă, la finalul întâlnirii, şeful statului ungar declarând că a discutat cu omologul său despre posibilitatea finanţării din bani publici a unei Universităţi în limba maghiară, recent acreditată la Bucureşti. "Preşedintele României m-a asigurat că finanţarea este posibilă, mai ales în domeniul cercetării şi inovării", a spus Solyom.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că finanţarea publică a universităţii Sapientia nu poate fi făcută, plecând de la faptul că aceasta este o universitate particulară şi menţionând că se referă la procesul curent de educaţie.

Băsescu a menţionat că orice universitate privată sau de stat poate însă să participe la licitaţii pentru proiecte de cercetare fuinanţate de la buget sau din bani europeni.

Şeful statului român a apreciat că aceasta este o bună oportunitate pentru Universitatea Sapientia pentru a accesa fonduri de la stat.

Guvernul ungar a alocat 2 miliarde de forinţi, aproximativ 8 milioane de dolari, pentru universitatea maghiară particulară din România şi a început demersurile pentru înfiinţarea instituţiei prin crearea Fundaţiei care va fi proprietarul acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Szabo Tibor, preşedintele Oficiului Maghiarilor de peste Graniţe din Ungaria, organism desemnat de Guvernul de la Budapesta pentru a administra fondurile universităţii, a declarat, la începutul lunii ianuarie, la Cluj, că în anul 2000 vor fi făcuţi primii paşi "chiar prin forme de instruire, ceea ce nu înseamnă neapărat că se va înfiinţa anul întîi la o anumită facultate", fiind vizate în mod special acele forme de instruire în domeniile în care maghiarii din România nu dispun, în prezent, de linii de studiu.

Potrivit studiilor efectuate de universitarii maghiari, la universităţile de stat din România, nu există, pînă în prezent, posibilitatea de a urma studii de ştiinţe juridice, economice şi tehnice.

Fundaţia "Sapientia" - formată din ierarhii bisericilor istorice maghiare din România - este "fondatorul şi proprietarul" universităţii maghiare particulare, rolul său fiind acela de a decide în problemele strategice ale universităţii.

Astfel, membrii fundaţiei vor numi, în perioada următoare, un curatoriu din care vor face parte reprezentanţi ai bisericilor şi specialişti din învăţămîntul superior în limba maghiară din România care să prezinte garanţia că noua instituţie va fi creată în concordanţă cu prevederile învăţământul superior românesc. Curatoriul împreună cu UDMR vor desemna universitarii români de limbă maghiară care vor face parte dintr-un Consiliu care va fi înfiinţat, la Budapesta, din care vor mai face parte şi cadre didactice universitare din Ungaria.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, după întâlnirea cu Solyom: Finanţarea publică a Universităţii Sapientia nu este posibilă.
 Vizualizări articol: 470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, după întâlnirea cu Solyom: Finanţarea publică a Universităţii Sapientia nu este posibilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei