Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2009 - Anul XIV, nr. 4 (3990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională OUG privind cumulul pensiei cu salariul

Joi, 8 Ianuarie 2009 (14:10:03)
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Unul dintre motivele pe care le contestă Avocatul Poporului este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea altor principii constituţionale.

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că liberalii solicită imperativ lui Ioan Muraru, Avocatul Poporului, să sesizeze la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea OUG nr. 230 privind interzicerea cumulului dintre pensie şi salariu.

"În acest moment PNL a luat decizia să solicite imperitiv, în baza Legii nr. 35, domului Ioan Muraru, Avocatul Poporului, să procedeze aşa cum a procedat când a sesizat pentru control de neconstiuţionalitate OUG care viza acordarea salariilor profesorilor. Nu există niciun impediment pentru Muraru să promoveze o acţiune la CCR, pentru controlul de constituţionalitate, în regim de urgenţă, pentru că pe 20 ianuarie toate persoanele vizate vor trebui să opteze, deci efectele juridice se vor produce înainte ca Parlamentul să-şi poată spune cuvântul", a susţinut Norica Nicolai.

Ea a menţionat că nici persoanele vizate, printre care şi unii magistraţi de la CCR, nu pot acţiona în instanţă foarte rapid potrivit procedurilor legale, menţionând că Muraru trebuie să uite că se află într-un conflict de interese, având în vedere că el cumulează pensia cu salariul, şi să promoveze în regim de urgenţă o solicitare către Curtea Constituţională, pentru că OUG este în integralitatea ei neconstituţională.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.

Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.

Ministrul Sănătăţii Ion Bazac i-a propus, miercuri, premierului Emil Boc recitificarea actului normativ astfel încât medicii pensionari să poată rămâne angajaţi în continuare, cu contract temporar de muncă, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, că profesorii, medicii şi actorii pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei convenţii civile prin care să fie plătiţi punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate în instituţii publice, şi îşi vor putea astfel continua activitatea.

El a arătat că Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia persoanele care au beneficiat de plăţi compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi, precum şi de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi plătit de stat.

"Ordonanţa interzice cumulul dintre pensie şi salariu. Asta înseamnă că o persoană care este, de exemplu, profesor pensionar şi are o activitate didactică va putea în continuare, pe bază de convenţie civilă, să fie plătit pentru orele punctuale pe care le ţine la clasă. Nu va mai putea însă să fie plătit cu un salariu, aşa cum era plătit până acum", a spus Boc, precizând că principiul va fi aplicat şi în cazul actorilor şi medicilor pensionari.

Excepţiile vor fi clarificate printr-un ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Finanţelor şi cel al Muncii, fără să fie modificată ordonanţa de urgenţă prin care cumularea pensiei cu salariul a fost interzisă.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul a fost argumentată de premier prin nevoia ca în sistemul public să fie angajaţi tineri şi prin necesitatea unor economii bugetare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională OUG privind cumulul pensiei cu salariul.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională OUG privind cumulul pensiei cu salariul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pensii trimis de
( 8 ian 2009, 15:25:37
Bravo domnule BOC, in sfirsit se face dreptate. in serviciu, nimeni nu este de neinlocuit. Toti au impresia ca fara ei se darima totul. Nu este adevarat. Poate chiar merge mai bine serviciul fara ei. Cei tineri au alta gindire, alt mod de lucru, mai usor , mai eficient, mai modern. Suntem obligati de aceste fosile sa nu mai inaintam deloc in democratie, in ceva nou mai usor....Vor sa lucreze, sa-si gaseasca la particulari. Daca nu, sa se odihneasca, sa stea acasa. Noi ceilalti pensionari cum stam acasa. Sa stea si ei. Tineretul saracii de ei, termina facultatea si de raul acestor hapsini de pensionari care se reincadreaza, trebuie sa mearga in Spania la capsuni. Este normal asa? cheltui cu un copil o groaza de bani cu facultatea si el este nevoit sa stea acasa sau sa mearga la lucru in Spania, sau altundeva facind munca necalificata.?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei