Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2008 - Anul XIII, nr. 233 (3914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din educaţie cer aplicarea majorării salariale imediat după promulgarea legii

Vineri, 3 Octombrie 2008 (13:18:52)
Sindicaliştii din educaţie solicită aplicarea actului normativ votat de Camera Deputaţilor privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice imediat după promulgare, fiind convinşi că există sursele de finanţare, iar efectele asupra inflaţiei nu sunt cele prezentate de autorităţi.

"Printr-un vot pe care l-am putea numi aproape «reparatoriu», Camera Deputaţilor a decis creşterea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice din învăţământul românesc de stat, începând cu 1 octombrie 2008. Suntem convinşi că forul legislativ al ţării nu a aprobat o astfel de majorare fără să verifice, în prealabil, sursele de finanţare, capacitatea bugetului de stat de a suporta o astfel de sarcină, precum şi eventualele efecte pe care le-ar putea avea asupra inflaţiei, creşterii economice şi a altor indicatori macroeconomici", se arată într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Spiru Haret şi Federaţia Alma Mater remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

De aceea, cele trei federaţii sindicale consideră că este cu atât mai gravă reacţia "violentă" a Guvernului Tăriceanu, care a anunţat că ia în calcul inclusiv convocarea CSAT şi sesizarea Curţii Constituţionale.

"Cunoscând jocul duplicitar practicat de actualul Guvern în mai multe situaţii, nici nu mai are sens să ne întrebăm cum se face că acesta contestă o decizie parlamentară pe care un membru al său, însuşi ministrul Educaţiei, a votat-o. Membrii organizaţiilor noastre sunt stupefiaţi de violenţa cu care unii miniştri au reacţionat în ultimele două zile. Practic, din momentul în care şi alte categorii profesionale au anunţat că solicită o decizie privind salarizarea, similară cu cea luată pentru personalul didactic, profesorii au fost «puşi la zid»", precizează liderii celor trei federaţii.

Aceştia îi contrazic pe reprezentanţii Guvernului, spunând că nu este adevărat că cele mai rele scenarii de dezastru economic sunt cauzate de creşterea salariilor din învăţământ.

"Considerăm că această tactică de învrăjbire a diferitelor categorii profesionale bugetare - personal didactic, funcţionari publici, cadre sanitare - nu reprezintă decât o încercare disperată de a ascunde incapacitatea unui guvern slab de a-şi gestiona în mod coerent resursele", potrivit reprezentanţilor cadrelor didactice.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a declarat, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

"O astfel de măsură ar avea ca efect creşterea fără precedent a inflaţiei, accentuarea deficitului de cont curent şi un deficit bugetar uriaş, ceea ce ar duce România într-o stare de instabilitate economică, care va fi agravată de situaţia internaţională. Este cu atât mai neobişnuită o astfel de decizie cu cât toate ţările din Europa şi Statele Unite iau în aceste momente măsuri de precauţie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", a afirmat Vosganian.

El a explicat că în afară de funcţionarii publici există deja alte categorii de bugetari care se simt îndreptăţite la creşteri salariale de cel puţin 50 la sută.

Demnitarul a prezentat şi nivelul actual al salariilor din sistemul de învăţământ şi, comparativ, nivelul la care acesta ar putea ajunge în condiţiile în care legea votată în Camera Deputaţilor ar intra în vigoare.

Astfel, în luna octombrie câştigul mediu al profesorilor universitari era între 5.500 şi 8.200 de lei, în funcţie de vechime, iar al celor din preuniversitar, de 1970 de lei. Comparativ, nivelul mediu de salarizare în sistemul sanitar este de 2.000 de lei, în administraţia publică de 1.903 de lei, în poliţie de 2.500, în armată de 2.060 sau în magistratură de 7.420 de lei.

Dacă legea ar intra în vigoare, câştigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge la o valoare cuprinsă între 8.000 şi 12.780 de lei, iar celelalte categorii profesionale din sistemul universitar ar câştiga de la 3.750 de lei până la 5.270 de lei, faţă de un câştig cuprins în prezent între 2.600 de lei şi 3.480 de lei, a precizat Vosganian.

În învăţământul preuniversitar, de la un câştig mediu în octombrie de 1.970 de lei, odată cu posibila intrare în vigoare a legii s-ar putea ajunge la un venit mediu de 2.700 de lei.

"Bazându-ne pe aceste cifre am ajunge la un câştig mediu de 3.050 de lei în sistemul de învăţământ", a spus Vosganian.

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ, iar funcţionarii publici au anunţat joi că vor intra în grevă generală dacă nu vor beneficia şi ei de aceeaşi majorare.

"Este limpede pentru toată lumea că o astfel de măsură nu poate fi adoptată doar pentru cadrele didactice. Trebuie să înţeleagă şi cei care votează aceste măsuri, că votează practic pentru majorări similare la toate categoriile bugetare", a explicat, joi, Vosganian.

Potrivit calculelor ministrului Economiei şi Finanţelor, o creştere generalizată a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7 la sută din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare.

"Nu ne putem imagina un an fără investiţii în sănătate şi educaţie, deci practic cei care votează acceptă să angajeze România la deficite peste 5 la sută din PIB pentru următorii ani, ceea ce ar contrazice flagrant angajamentele noastre de la momentul aderării la UE şi din programul de convergenţă la zona euro", a mai spus Vosganian.

Totodată, Vosganian a anunţat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea în Parlament a legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.

Ministrul Economiei a mai spus şi că intenţionează să ceară un punct de vedere de la BNR şi Parlament întrunit în şedinţă comună a camerelor şi să înceapă un proces de consultare publică cu partenerii sociali.

Guvernul va transmite Preşedinţiei o informare privind decizia Camerei Deputaţilor de creştere a salariilor cadrelor didactice cu 50% în care va atenţiona, înaintea promulgării, că nu există surse de finanţare pentru susţinerea acestei majorări, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din educaţie cer aplicarea majorării salariale imediat după promulgarea legii.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din educaţie cer aplicarea majorării salariale imediat după promulgarea legii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei